Home Mozaik Manča: kod nas i u drugim zemljama, kako izbjeći neugodne situacije?

Manča: kod nas i u drugim zemljama, kako izbjeći neugodne situacije?

277
0

Nije to jednostavno pitanje, jer se navike jako mijenjaju ovisno o odredištu: kako biste izbjegli gafove na sljedećem putovanju, evo popisa običaja u većim europskim zemljama.

Austrija i Njemačka

Uobičajeno je ostaviti 5-10% računa i restoranu i taksistima, pod uvjetom da ste zadovoljni uslugom. U hotelima nosači dobivaju jedan euro po komadu prtljage, a sobarice jedan ili dva eura dnevno, što je svota koju na kraju boravka možete ostaviti na noćnom ormariću.

Belgija, Nizozemska i Luksemburg

U restoranima, taksijima i hotelima u zemljama Beneluksa napojnica je već uključena u cijenu. Još uvijek možete odlučiti dodatno nagraditi dobru uslugu, bez opasnosti da to djeluje neumjesno. Novost za mnoge putnike je mali postotak koji se inače daje odgovornima za dodjelu mjesta u kinima i kazalištima.

Hrvatska

Odgovarajući iznos je oko 10% računa u restoranu, ali se može smanjiti ako je naknada za pokriće već uzeta u obzir. Smatra se nepristojnim prosljeđivati ​​novac izravno kuharu, kao što je nepopularno tražiti zasebne račune. U barovima ne očekuješ nikakav postotak, u taksijima jednostavno zaokružiš.

Francuska

Ni u Francuskoj se napojnice ne daju osobno, nego se ostavljaju na stolu, barem 10% od onoga što se konzumira. Isti postotak imaju i taksisti, dok u hotelima nije običaj ostavljati dodatke.

Grčka

Čak i minimalni postotak će biti zadovoljavajući. Ovisno o ekskluzivnosti restorana sami odlučujete hoćete li zaokružiti (npr. u konobama) ili ćete ostaviti 10% napojnice. U taksiju jednostavno zaokružiš iznos.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Ako se na računu ne pojavi naknada za uslugu, ne možete pogriješiti s napojnicom od 10%, ali i jednostavnim zaokruživanjem ukupnog iznosa. U pubovima, gdje se uglavnom naručuje direktno na šanku, nije uobičajeno ostavljati napojnicu. U hotelu ćete sobarice na katovima zadovoljiti računajući funtu po pojedinoj noći dok ćete u taksiju morati samo zaokružiti cijenu karte.

Španjolska i Portugal

U restoranima na stol se ostavlja 5-10% od ukupnog iznosa, ali to ne smiju biti bakreni novčići jer će vas inače smatrati škrtima. Za vožnju taksijem zaokružujete na 50 centi ili euro, u hotelu je dovoljno pet eura za noćenje.

Skandinavija

Konobari koji rade u Finskoj, Norveškoj i Danskoj ne primaju nikakve dodatke. Švedska stoga predstavlja iznimku, jer je običaj ostaviti oko 10% računa u restoranu. U finskim klubovima ponekad ostavite nešto garderoberijerima, a uobičajeno je da date nagradu nosačima.

Turska

Na svakoga tko ne daje napojnicu gledaju namrgođeno i smatraju ga iznimno nepristojnim. U restoranu uglavnom izračunate 5-10% i stavite iznos na stol. U većini slučajeva, odvojeni računi nisu prihvaćeni, a škrtost se smatra neprihvatljivom osobinom…

Previous articleAustrijanci ne odustaju od dragulja Rijeke, Dalić sve dileme može riješiti već u ponedjeljak!
Next articlePotrošila je 250.000 funti da bi izgledala kao Barbie, a sada želi biti Ken

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here