Home Mozaik Manifestacijom Baltazar na Gradini zaključen bogat program 14. izdanja Ljeta na Gradini

Manifestacijom Baltazar na Gradini zaključen bogat program 14. izdanja Ljeta na Gradini

606
0

This image has an empty alt attribute; its file name is 1.jpg

Trsatska gradina na jedan je dan ponovno postala mjesto gdje se spajaju zabava, istraživački duh i znanost. Baltazar na Gradini već petu godinu za redom okuplja posjetitelje svih generacija, a druženju s veselimprofesorom Baltazarom posebno su se veselili oni najmlađi. Nastala s ciljem popularizacije znanosti, manifestacija je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Udrugom Profesor Baltazar, a okuplja niz relevantnih stručnjaka koji na interaktivan, zabavan i zanimljiv način prezentiraju znanstvene teme, od kojih su mnoge dio naše svakodnevice.
Bogati sadržaj ispunio je svaki kutak kaštela, a svatko je mogao pronaći nešto za sebe. O čarobnom svijetu grafova govorila je doc.dr.sc. Andrea Švob, doc.dr.sc. Rozi Andretić Waldowski posjetiteljima je govorila o tome kako mozak uči biti ovisan, a dr.sc. Vedran Miletić uveo je posjetitelje u vrlo aktualnu temu – petu generaciju mobilnih mreža. Prof.dr.sc. Dražen Domijan i prof.dr.sc. Mladenka Tkalčić zainteresiranima su otkrili misterij koje je boje haljina s fotografije koja je kružila društvenim mrežama i rekli ponešto o svjetlosti i bojama, dr.sc. Saša Mićanović poveo je posjetitelje kroz povratak u budućnost s Nikolom Teslom, a Laura Žiković,mag.ing.aedif. održala je predavanje i interaktivnu demonstraciju na temu može li se tijelo gibati zauvijek.
Uz zanimljiva predavanja, pažnju posjetitelja zaokupili su edukativni corneri na kojima sui ove godine sudjelovali studenti Sveučilišta u Rijeci. Udruga studenata biotehnologije predstavila je svoje projekte NatuRIs i Putujući znanstvenici; studenti Odjela za Fiziku pokazali su kako to fizika može biti magična, dok su studenti Odjela za matematiku otkrivališto se pomoću brojeva može zaigrati.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3.jpg

Jadran Galenski Laboratorij – dugogodišnji partner manifestacije, i ove je godine dao veliki doprinos, a po prvi puta pridružila se i Thalassotherapia Opatija. Iz Kraljevice je stigao tim Nacionalnog centra Tehničke kulture, a iz Pule Zemlja zabave, koja je u svom „Ludom laboratoriju“ malim posjetiteljima pružila priliku da na jedan dan postanu pravi znanstvenici.Dio bogatog programa bila je i Škola mentalne aritmetike „Malac genijalac“.Kroz manifestaciju su Udruga Zlatni rez i HRT Radio Rijeka obilježili 10 godina emitiranja znanstveno-popularne radio emisije „Baltazar“, a neizostavni dio manifestacije svakako je bila i projekcija animiranog filma „Profesor Baltazar“.
Riječani i Riječanke prepoznali su vrijednost manifestacije koja iz godine u godinu priprema brojne zanimljive sadržaje i okuplja sve više posjetitelja.Kreativno učenje za cijelu obitelj, ususret novoj školskoj godini, pokazala se kao izvrsna uvertira u novi jesenski početak i odličan zaključak ljetnih aktivnosti.
Ovogodišnje 14. izdanje Ljeta na Gradini obilovalo je bogatim programom kojeg je popratilo više od 15 tisuća posjetitelja. Kroz 20 programa publika je uživala u glazbeno – scenskim izvedbama, dramskim predstavama, koncertima, ali i edukativnim i modnim manifestacijama. Čak šest tematsko – konceptualnih manifestacija Ljetu na Gradini dalo je poseban pečat, a raznovrsnost programa začinila je tople ljetne večeri na vrhu grada!
„Kroz čak 20 manifestacija ovog ljeta ugostili smo 327 renomiranih izvođača – glumaca, performera, glazbenika… Kreiranje ovako raznolikog programa pričinjava nam izuzetno zadovoljstvo, a pozitivni utisci posjetitelja pokazatelj su koliko Riječani i Riječanke uživaju provodeći ljetne večeri na Trsatu. Mislisu nam već uprte ka organizaciji trećeg izdanja Adventa na Gradini,aveseli nas realizacijanovih ideja u kojima će, vjerujemo, uživati brojni posjetitelji.“- izjavio je Vedran Babić, organizator Ljeta na Gradini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here