Home Vijesti Marianu su nakon dvije godine razmijenili iz ruskog zarobljeništva. Nije u najboljem...

Marianu su nakon dvije godine razmijenili iz ruskog zarobljeništva. Nije u najboljem stanju.

145
0
o 33710193 1280
o 33710193 1280

Mariana Čečeljuk, 24-godišnja policajka iz Mariupolja, konačno je slobodna nakon više od dvije godine provedenih u ruskom zatočeništvu. Prema izvješću Ukrajinske pravde, Čečeljuk je bila dio 52. razmjene ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Nakon izbijanja rata, Čečeljuk i njezina mlađa sestra sakrile su se od ruskih vojnika u čeličani Azovstal u Mariupolju. Kad su civili evakuirani, sestre su razdvojene u ruskom filtracijskom kampu. Zbog svoje prijašnje službe, Rusi su Čečeljuk odveli u pritvor u Donjecku, a kasnije je prebačena u kamp za ratne zarobljenike u Olenivki te u zatvore u Taganrogu i Mariupolju.

Čečeljuk je preživjela teške uvjete. Prema njezinoj majci, Nataliji Čečeljuk, Rusi su joj prijetili, pokušali je regrutirati te su je izgladnjivali, tukli i zlostavljali. U zatočeništvu je oboljela od kroničnog bronhitisa, izgubila mnogo kilograma, oslabio joj je imunološki sustav, počela je gubiti kosu i prestala dobivati mjesečnicu. Majka joj je slala pisma, ali ih Mariana nije dobila.

U okviru 52. razmjene ratnih zarobljenika, Rusija je pustila 70 muškaraca i pet žena. Ukrajinska pravda piše da je kod najmanje trećine puštenih zabilježeno prisustvo ozljeda, ozbiljnih bolesti ili invaliditeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here