Home Kolumne Marija A Štrajh: Novac je ključni izvor

Marija A Štrajh: Novac je ključni izvor

483
0

PRELET TJEDNA Marije A Štrajh

Trgovina ljudima je stalna globalna kriza koja pogađa milijune pojedinaca diljem svijeta, a Afrika i istočna Europa su posebno ranjive. Ovaj gnusni zločin često uključuje transport ljudi iz njihovih domova u podmukle uvjete u kojima su prisiljeni raditi kao robovi. Posebno su djeca izložena visokom riziku od trgovine ljudima jer se često smatraju lakim metama za trgovce ljudima.

Policija, ministarstva i organizacije diljem Afrike i istočne Europe daju sve od sebe u borbi protiv ovog problema, a Zambija i Demokratska Republika Kongo poduzimaju velike korake za smanjenje trgovine ljudima. Na primjer, u Demokratskoj Republici Kongo, Ministarstvo za socijalna pitanja udružilo se s Ministarstvom za spol, obitelj i djecu kako bi uspostavili socijalne politike koje se izravno bave trgovinom ljudima. Slično, u Zambiji, međunarodne i lokalne organizacije financiraju programe za pružanje podrške žrtvama trgovine ljudima kao i za podizanje svijesti o rizicima trgovine ljudima.

Ne treba zanemariti ni ulogu novinarstva u suzbijanju trgovine ljudima. U Zambiji je uspon neovisnih medija organizacijama dao neprocjenjivu platformu za borbu protiv trgovine ljudima. Posebno jedna nevladina organizacija, pod nazivom Zambijski centar za prevenciju trgovine ljudima, koristila je medije kako bi razotkrila trgovce ljudima i podigla svijest o trgovini ljudima, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Konačno, važno je priznati ulogu novca u trgovini ljudima. Novac je ključni izvor motivacije za trgovce ljudima, jer oni često mogu zaraditi goleme svote novca od svojih žrtava. Stoga je bitno uvesti i provoditi zakone za oštro kažnjavanje onih koji profitiraju od trgovine ljudima.

Zaključno, trgovina ljudima je gnusan zločin koji pogađa milijune ljudi, a Afrika i istočna Europa posebno su osjetljive na trgovce ljudima. Poduzimanjem koraka za obrazovanje i zaštitu potencijalnih žrtava, poboljšanjem praćenja trgovine ljudima i povećanjem pravnih posljedica za uključene, možemo raditi na okončanju ove krize i dovođenju pravde za one koji su bili iskorištavani.

Stavovi izneseni u kolumni osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije 

Previous articleZašto se dio ruskih ekstremnih desničara bori za Ukrajinu?
Next articleDalić: Livaja neće igrati jer je to Split, nego jer to zaslužuje!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here