Home Vijesti Marin Miletić predstavio program

Marin Miletić predstavio program

709
2

15.veljače 2021. na Korzu ispred gradske vijećnice održana je konferencija za medije riječke organizacije Mosta na kojoj su kandidat za gradonačelnika Rijeke Marin Miletić te kandidati za njegove zamjenike Petra Mandić i Aleksandar-Saša Milaković predstavili program za predstojeće lokalne izbore. “Rijeka predugo spava, a probudit će je nova energija, sloboda struke i poštenje, ako njih nema Rijeka će nastaviti spavati. Sretan sam što vama i široj riječkoj javnosti mogu predstaviti program kojeg su radili mladi stručnjaci, znanstvenici, a u cijelosti je dostupan na stranici https://vjerujemo.hr/#program rekao je uvodno Miletić pa nastavio “u programu nisu navedeni svi projekti koje ćemo mi vrlo konkretno napraviti zato što je prije detaljne izrade projekata potrebno kao nultu točku programa napraviti dubinsku analizu da bismo uvidjeli u kakvoj se financijskoj situaciji nalazi naš grad”

1. Uključenost građana i kvartovska autonomija

Prvu točku programa koja se odnosi na uključenost građana i na kvartovsku autonomiju predstavila je Petra Mandić. “Čvrsto vjerujemo da je potrebno otvoriti grad na svim razinama, isto tako čvrsto vjerujemo da je uključenost građana u procese odlučivanja od vitalne važnosti za kvalitetu upravljanja gradom” istaknula je Mandić i najavila i potpuno otvoreni proračun po uzoru na Grad Bjelovar čije će sve ulazne i izlazne fakture građanima biti dostupne na uvid uz jedan klik. Mandić je rekla i kako bi se proračun donosio u dva kruga javne rasprave uz sudjelovanje zborova građana po mjesnim odborima i na taj bi način svi građani mogli iznositi svoje prijedloge u vezi proračuna. Posebno je istaknula projekt 34 milijuna za 34 gradska kvarta koji će biti namijenjeni isključivo za provedbu kvartovskih ulaganja po izboru građana. Vezano uz kapitalne projekte Mandić je najavila platformu koja će omogućiti identifikaciju, planiranje i provedbu kapitalnih projekata putem koje će građani moći sudjelovati u njihovom izboru.

2. Rijeka 5.0 orijentacija na gospodarstvo budućnosti

“Riječko gospodarstvo želimo preusmjeriti s uslužnih djelatnosti prema modernim industrijama i visoko tehnološkom sektoru” istaknuo je Milaković koji je predstavio drugu točku. Kao trenutni problem naveo je činjenicu da grad nema viziju u kojem smjeru treba ići, a potpore poduzetnicima su nedovoljne. Istaknuo je i kako se 0,2 % izdvaja za poduzetnike u Rijeci, a u Osijeku je taj postotak čak pet puta veći. Milaković je zaključio kako će se snažno zalagati za modernizaciju riječkog gospodarstva i snažnu, a ne samo deklarativnu podršku poduzetništvu.

3. Stvaranje uvjeta za kvalitetniji život

Petra Mandić je iz 3. točke programa izdvojila demografsku obnovu te nužnost da Rijeka ima više zelenih površina, dostupnije školstvo i predškolski odgoj, dostupniju kulturnu ponudu za djecu i mlade te povećanje iznosa za sport koje je nužno da bismo imali zdravi grad i zdrave ljude. “Smatramo da svako dijete ima pravo na jednaku subvenciju za vrtić, a svake godine između 200 i 400 djece ostane neupisano i njihovi se roditelji moraju snalaziti i plaćati preskupe dadilje za koje često nemaju dovoljno novaca rekla je Mandić i najavila i platformu “Mladi za mlade” koja će mlade educirati i informirati kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

4. Solidarnost prema ranjivim skupinama

“Cilj je Rijeku pretvoriti u inkluzivan i pristupačan grad svim onim društvenim skupinama koje su trenutno marginalizirane. Tu mislimo prvenstveno na beskućnike i obitelji slabijeg ekonomskog statusa, samohrane roditelje, zlostavljane majke, nezbrinutu djecu i osobe s invaliditetom” istaknuo je Milaković u predstavljanju 4. točke programa. Rekao je i kako su problemi s kojima se susreću osobe s invaliditetom u našem gradu vrlo banalni i lako rješivi. Naveo je primjer pješačkih prelaza koji imaju nogostupe koji nisu prilagođeni za prolaz kolica odnosno imaju šahte koje su postavljene tako da kotači kolica prilikom prelaska upadaju u utore između rešetaka. “Za ove stvari nisu potrebni milijuni kuna da bi se riješile već samo malo političke volje i sluha da se čuju oni koji govore tiho” zaključio je Milaković.

Marin Miletić se je na kraju zahvalio doktorandici organizacijske psihologije Ani Đorić koje je vodila programski tim i istaknuo kako su snaga njegovog tima mladost, kreativnost i energija i zato je uvjeren u pobjedu. Istaknuo je i kako ured Gradonačelnika nikad više neće biti nedostižni san Riječanima nego će im taj ured postati dnevni boravak.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here