Home Vijesti Medicinskim sestrama u riječkom KBC-u nije se ‘ukočilo pola lica’ nakon cijepljenja

Medicinskim sestrama u riječkom KBC-u nije se ‘ukočilo pola lica’ nakon cijepljenja

2784
0

Devet dana prije nego će u Rijeku stići prva pošiljka Pfizer-BioNTechovog cjepiva protiv koronavirusa, korisnici društvene mreže Facebook mogli su vidjeti preslik SMS poruke (arhivirano ovdje) u kojoj se navodi:

“Evo, kopipejstam ti poruku od frenda koji radi u zavodu za zdravstvo tu kod mene. Velika je frka na Covid odjelu u Ri, cijepili su sa Pfizerom tri sestre koje su se zapisale za cijepljenje neki dan i sve su dobile atrofiju mišića i ukočilo im se pol lica. 3 od 3. Izgleda dosta teško stanje. Sad se jebeno trude to zataškati. Već pred dva tjedna su došle prve doze po cijeloj Hrvatskoj. Frend mi javio, jer mu je frendica tamo baš na covidu i svima je zabranjeno išta reći, tako da su svi u strahu sad da ne popuše posao.” 

 Cjepivo tada nije bilo u Hrvatskoj

Dakako, u pitanju je poruka neistinitog sadržaja. Prvo cjepivo u Hrvatsku nije stiglo početkom prosinca, kako se tvrdi u ovoj poruci, nego 26. prosinca, u šest sati ujutro, o čemu su izvijestili brojni mediji, između ostalih i Hrvatska radio-televizija.  Dan kasnije, 27. prosinca, cjepivo je distribuirano po cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Rijeku te nije moguće da su tri sestre s “covid odjela u ri” cijepljene 18. prosinca ili ranije, kako se također u poruci tvrdi.

Cjepivo u Rijeci

 Da je riječ o dezinformaciji Faktografu su potvrdili i iz Hrvatske komore medicinskih sestara.

 “Informacija o nuspojavama kod tri medicinske sestre na navodno cijepljenje u KBC Rijeka, a koja se pojavila na društvenim mrežama 18. prosinca, u potpunosti je neistinita. Na COVID odjelu KBC-a Rijeka tek je 28. prosinca počelo cijepljenje i tijekom jučerašnjeg dana cijepljeno je ukupno 230 zdravstvenih djelatnika od čega pedesetak medicinskih sestara. Medicinske sestre koje su se cijepile tijekom jučerašnjeg dana nisu razvile nikakvu reakciju”, odgovorio je na naš upit predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here