Home Mozaik Međunarodni znanstveni skup povodom stogodišnjice osnutka Slobodne Države Rijeka

Međunarodni znanstveni skup povodom stogodišnjice osnutka Slobodne Države Rijeka

2413
3

Rijeka je jedan od rijetkih gradova koji se mogu pohvaliti činjenicom da su barem kratak period imali status međunarodno priznate države. Upravo ove godine navršava se 100 godina od uspostave države – Slobodna Država Rijeka (Stato Libero di Fiume). Radilo se o međunarodno priznatoj državi od 28 četvornih kilometara i s oko 52 tisuće stanovnika, osnovanoj 1920. godine temeljem Rapallskog ugovora između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS, u situaciji kada je status Rijeke postao veliki svjetski međunarodni problem. Odluke dviju susjednih država podržale su velike sile i većina stanovnika grada – pri čemu su Hrvati u okolnostima kada nije bilo moguće ujedinjenje s preostalim dijelom Hrvatske radije podupirali pobornike neovisne riječke države, nego da podupiru talijanske nacionaliste koji su se zalagali za sjedinjenje s Italijom. Područje male tampon države, obuhvaćalo je teritorij koji je uživao autonomiju u odnosu na okolne države još od 1779. godine. Država je postojala de facto oko godinu, a de iure do 1924. godine kada ju je anektirala Kraljevina Italija.

Za razliku od stogodišnjice ulaska D’Annunzija u grad koji je prošle godine u Rijeci primjereno valoriziran velikom izložbom otvorenom u Guvernerovoj palači, ova velika obljetnica bi od službenog gradskog protokola bila potpuno preskočena da nije bilo organizacije Slobodna Država Rijeka i Muzeja grada Rijeke koji 12. studenog u gradskoj vijećnici unatoč epidemijskim (ne)prilikama organiziraju međunarodni znanstveni skup. Na njemu će sudjelovati 13 renomiranih izlagača iz Italije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske koji će se baviti pitanjem nastanka Riječke države u kontekstu razdoblja u kojem je grad Rijeka bio u središtu zanimanja svjetske javnosti. Povjesničari sudionici znanstvenog skupa rasvijetliti će okolnosti u kojima nastala, njezino trajanje i nestanak. U sklopu znanstvenog skupa velika pažnja će biti posvećena ulozi Riccarda Zanelle, najznačajnijeg riječkog političara prve polovice 20. stoljeća te prvog i zadnjeg izabranog predsjednika Slobodne Države Rijeka.
Skup se održava u suorganizaciji udruge Slobodna Država Rijeka i Muzeja grada Rijeke pod pokroviteljstvom Fondacije Coppieters, u suradnji s organizacijama Societa di studi Fiumani i Zajednica Talijana Rijeka te uz podršku Grada Rijeke i PGŽ.

Predavači na konferenciji:

Kristjan Knez – Pogled iz Ulice Solferino. „Corriere della Sera“, definicija jadranskih granica i ustav Slobodne države Rijeke

Ervin Dubrović – Riječka Država i kulturna politika

Ordasi Ágnes – Rad u službi države?

Ljubinka Toševa Karpowicz – Slobodna Riječka Država – problemi nastanka i opstanka

Ivan Jeličić – Za slobodnu državu prije slobodne države, opaske o autonomno-demokratskoj stranci

Giovanni Stelli: ‘Kulturnation i ‘staatnation’ u političkom djelovanju riječkih autonomista

Marko Medved: Katolička crkva i Slobodna Država Rijeka

Gábor Egry: Kako se popeti kroz mađarski prozor u svijet? Fiume/Rijeka kao odskočna daska carskih biografija

Tvrtko Jakovina: Riječka krpica, riječka država, riječka posebnost i riječka stalnost

Marino Micich: Kraj Zanellinog autonomnog pokreta u svibnju 1945.

Raoul Pupo: Slobodna Država Rijeka – jedinstveno, ali ne i izolirano iskustvo

Vanni D’Alessio: Nacionalnost, autonomija i neovisnost Rijeke u talijanskoj raspravi o slobodnoj državi

Damir Grubiša: Fašistički državni udar u Slobodnoj Državi Rijeka – generalna proba za ‘Marš na Rim’

Marchig: Cilj skupa objasniti nastanak povijesnog fenomena

Laura Marchig, tajnica udruge Slobodna Država Rijeka – Stato libero di Fiume

– Cilj ovog znanstvenog skupa je da kulturni djelatnici i istraživači iz raznih zemalja, pokušaju, svatko iz svoje perspektive, služeći se prvenstveno činjenicama, objasniti nastanak i nestanak ovog povijesnog fenomena koji je i dan-danas za neke taboo tema ali i značajan dio riječkog identiteta, ističe tajnica udruge Slobodna Država Rijeka – Stato libero di Fiume Laura Marchig koja je uz direktora Muzeja grada Rijeke Ervina Dubrovića i povjesničarku Ljubinku Karpowicz članica organizacionog odbora konferencije.
– Nakon što je stoljeće i pol imao status Corpusa Separatuma ili zasebnog izdvojenog tijela u autonomnom statusu u odnosu na okolne države, stvaranje Riječke Države i nacije je bilo nešto što bismo mogli definirati i ‘utopističkim snom’. Grad država koja po nekima nije trebala biti samo politička tampon zona, nego oaza u kojoj bi gospodarski napredak i blagostanje koračali ruku pod ruku s idealima miroljubivog života i multikulturalnošću, zaključuje Marchig.

Konferenciju će biti moguće pratiti i u video prijenosu preko gradskog youtube kanala.

3 COMMENTS

  1. Pa na osnovu Corpus Separatuma danas Rijeka može uvesti bezcarinsku zonu, tj. poreznu oazu kao što ima recimo Luksemburg i tako privlači investicije. Porezne oaze su posljedica neovisnosti u prošlosti gdje su imali međunarodno priznat status, tako je i Rijeka od 1779. godine dobila pravo upravljati svojim porezom. Zašto danas nitko ne pokuša napraviti Rijeku balkanskom poreznom oazom? Milijune povući ovdje, nek ovdje otvaraju firme za uvoz u Europu.
    Koliko “stručnjaka” o prošlosti, svi na urednim plaćama, nikome ni ne pada na pamet što povijest znači za sadašnjost i budućnost da se na osnovu povijesti Rijeka danas može staviti uz bok sa San Marinom, Andorrom i biti “meka” kao što je i bila dok je koristila to svoje pravo.

  2. Znanstveni skup će polučiti uspjeh jedino ako bude građanima Rijeke,Hrvatske i Italije,na jednostavan način prikazao zbivanja 1918-1947. pa do danas.Jer…Rapalski ugovori su sve do danas obilježeni kao sramotni ugovori,..NE RADI RIJEČANA,nego radi država i supervajzora ANTANTE (Francuska,Britanija,Rusija) koje su potpisale Ugovor u Rapallu s figom u džepu,,jer je već postojao tajni Londonski ugovor iz 1915…Rapalski ugovor između Kraljevine Italije i Države SHS rješavao je štošta,i građanska prava naroda koji su raspadom A-U pripala Italiji kao i PROJEKT Slobodne države Rijeka..Kraljevina Italija je od početka onemugućavala Zanelli da je konstituira Rijeku kao državu,pa je ona trajala svega 4 mjeseca, kada je došlo do vojnog puča od strane fašišta, a Zanella i 3000 autonomaša je izbjeglo u Državu SHS u Kraljevicu,da bi od tamo vodili državu.Bilo je jasno da je to nemoguće.Sile Antante nisu prstom mrdnule da spriječe puč i da osiguraju provedbu Rapalskog Ugovora.Sve kasnije znamo,Kraljevina Italija je nakon kratkotrajne vojne uprave 1922.g.uredila Rijeku kao dio svoje države,uvela zakone koji su Hrvatima i Slovencima zabranili upotrebu svojeg jezika i imena i tako sve do kapitulacije Italije 1943.Ali ovoga puta se vodila borba za oslobođenje Rijeke od Nijemaca koji su došli nakon Talijana.Rijeka je od 1945-1947. bila pod vojnom upravom VUJA,a tek nakon toga je došlo do ujedinjenja s Hrvatskom i sporazuma u Parizu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here