Home Biznis Megakruzeri iz Norveške prekrižili Veneciju, najviše bi mogla profitirati Rijeka!

Megakruzeri iz Norveške prekrižili Veneciju, najviše bi mogla profitirati Rijeka!

663
0
ezgif 1 788a531399
ezgif 1 788a531399

Norwegian Cruise Line nedavno je objavio da će njihovi kruzeri prestati pristajati u Veneciji. Ova odluka dolazi nakon što je grad Venecija proglasio svoje plovne putove nacionalnim spomenicima te zabranio velikim kruzerima pristajanje. Iako su neke tvrtke za krstarenje počele prevoziti posjetitelje manjim brodovima, Norwegian smatra da to više nije održivo.

Teškoće u održavanju standarda

Glasnogovornik kompanije za Euronews Travel izjavio je: “Iako smo uložili sve moguće napore da zadržimo putovanja prema Veneciji, nadmetanje i sveukupno iskustvo ovoga našim gostima ne daje standard koji želimo pružiti.”

Zabrana krstarenja u središtu Venecije

Venecija je 2021. godine bila primorana zabraniti krstarenja iz svog središta nakon upozorenja UNESCO-a da će grad biti stavljena na popis ugroženih, osim ako se ne zabrane brodovi na tom mjestu zbog oštećenja lagune.

Nove destinacije umjesto Venecije

Umjesto Venecije, Norwegian će nuditi nove destinacije za svoje putnike. Od 2025. godine, putnici na njihovim kruzerima moći će posjetiti talijansku Ravennu, slovenski Koper ili hrvatske gradove Zadar i Rijeku.

Ograničavanje prekomjernog turizma

Gradske vlasti nastavljaju napore za ograničenjem prekomjernog turizma. Planiraju uvesti turističku pristojbu za dnevne posjetitelje i ograničiti veličinu turističkih grupa.

Kruzeri dobivaju povlašten pristup Rijeci

Tri sata udaljena od Venecije, Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj nakon Zagreba i Splita. Razlog zbog kojeg možda nije tako poznata kao ti gradovi je možda što je do nje teško doći zračnim putem izvan turističke sezone. Naime, česti letovi su organizirani samo od svibnja do listopada.

Putnici na krstarenju bi tako imali privilegiju vidjeti odredište koje je relativno neuhodano. Ipak, Rijeka je prvi hrvatski grad s prestižnom titulom Europske prijestolnice kulture 2020. Od tada privlači posjetitelje iz cijele Europe brojnim kulturnim programima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here