Home Vijesti Meloni htjela izbaciti ‘siguran i legalan pobačaj’ iz izjave G7, Biden ju...

Meloni htjela izbaciti ‘siguran i legalan pobačaj’ iz izjave G7, Biden ju odbio!

187
0

Italija je nedavno zahtijevala uklanjanje spominjanja “sigurnog i legalnog pobačaja” iz završne izjave ovotjednog samita skupine G7, što je izazvalo burnu raspravu među svjetskim čelnicima. Diplomati su potvrdili da je američki predsjednik Joe Biden odbio ovaj zahtjev, što je dodatno zakompliciralo pregovore.

Pozadina Spora

U priopćenju skupine G7 objavljenom nakon samita čelnika u Hirošimi u Japanu 2023. godine, poziva se na “pristup sigurnom i legalnom pobačaju te skrbi nakon pobačaja”. Ovaj poziv inicirali su francuski i kanadski diplomati tijekom pregovora uoči sastanka 2024., kojeg će ugostiti talijanska nacionalno konzervativna premijerka Giorgia Meloni.

Reakcije Čelnika

Meloni, poznata po svom odlučnom stavu protiv pobačaja, otkrila je u nedavnoj autobiografiji da je njezina majka bila blizu toga da je pobaci. Taj osobni stav vjerojatno je utjecao na njezinu političku poziciju. “Sve druge zemlje su ih podržale, ali to je bila crvena linija za Meloni pa je nema u konačnom tekstu”, rekao je jedan diplomat za Reuters.

Unatoč tome, ured premijerke Meloni negirao je da je Italija tražila uklanjanje “pitanja vezanih uz pobačaj” iz nacrta zaključaka. Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je da se pregovori još uvijek nastavljaju: “Različite delegacije raspravljaju o tome tako da je prerano raditi analize i beskorisno davati predviđanja. Vidjet ćemo na kraju kakav će biti dogovor.”

Stavovi Ostalih Zemalja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Francuska ne dijeli stavove o pobačaju s Italijom, naglašavajući razlike među članicama G7. Ovo pitanje izazvalo je znatne tenzije unutar skupine, jer svaka zemlja ima svoje specifične političke i kulturne stavove prema pitanju pobačaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here