Home Mozaik Mladi ne žele više raditi fizičke poslove? Ne, nije istina. Jedan od tri...

Mladi ne žele više raditi fizičke poslove? Ne, nije istina. Jedan od tri učenika želio bi to raditi

155
0

Profesionalna budućnost mladih u središtu je živahne rasprave u Europi. Suprotno uvriježenom mišljenju, značajnih 39% učenika pokazuje interes za tehnička zanimanja, pokazalo je istraživanje koje su proveli Gi Group Holding i Gi Group Foundation u susjednoj Italiji.

Ovaj podatak dobiva težinu s obzirom na sve veću potražnju za ovim stručnim profilima na tržištu rada.

Unatoč interesu, težnja prema tim karijerama često se sukobljava s tradicionalističkom vizijom obitelji i škole. Zapravo, 72% roditelja radije bi da im djeca pohađaju sveučilišne akademske programe. Ovaj trend pojačan je aktivnostima školskog usmjerenja. Čini se da 76% studenata naginje fakultetu, ostavljajući u sjeni ostale valjane profesionalne mogućnosti.

Samo 21% studenata izjavljuje da ima odgovarajuće znanje o ITS i IFTS, s izraženom razlikom po spolu, gdje su muškarci bolje informirani (31%) od žena (17%). Situacija je još kritičnija među nastavnicima, s raširenim neznanjem o putovima tehničkog i profesionalnog osposobljavanja, naglašavajući značajnu informacijsku prazninu koju bi trebalo popuniti.

Studenti zahtijevaju više praktičnih iskustava kao što su stažiranje i praksa (31%) te posjete stvarnim radnim kontekstima (23%), kako bi se konkretno približili svijetu rada. Inicijativa Gi Group za rad ima za cilj popuniti ove praznine, nudeći ciljano i besplatno online usavršavanje, kako bi se učenici usmjerili i bolje informirali o mogućim izborima nakon diplome, a koji su usklađeni s njihovim sposobnostima i težnjama.

Previous articlePles je dobar za mozak starijih ljudi
Next articleSudački ekspert: Penal za Dinamo? Cirkus, Jovića je spasio VAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here