Home Sport MOO objasnio zašto će osuđeni silovatelj djevojčice nastupiti na Olimpijskim igrama

MOO objasnio zašto će osuđeni silovatelj djevojčice nastupiti na Olimpijskim igrama

103
0
steven van de velde ostrava
steven van de velde ostrava

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) izdao je priopćenje u kojem se distancira od odluke nizozemske odbojkaške reprezentacije da u svoj olimpijski tim uključi Stevena van de Veldea, osuđenog silovatelja. Van de Velde je 2016. godine osuđen na četiri godine zatvora u Velikoj Britaniji zbog silovanja 12-godišnje djevojčice 2014., kada je imao 19 godina. Nakon odsluženja dijela kazne, prebačen je u Nizozemsku gdje je kazna prilagođena tamošnjim zakonima. Od 2017. godine ponovno se natječe u odbojci na pijesku, a prošli mjesec imenovan je u nizozemsku olimpijsku reprezentaciju.

Odgovornost nacionalnih odbora

Glasnogovornik MOO-a naglasio je da imenovanje pojedinačnih članova momčadi nakon kvalifikacija na terenu isključivo ovisi o svakom nacionalnom olimpijskom odboru (NOO). “Imenovanje pojedinačnih članova momčadi, nakon kvalifikacija na terenu za igru, isključiva je odgovornost svakog nacionalnog olimpijskog odbora,” izjavio je glasnogovornik.

Ni Van de Velde ni trener nizozemske olimpijske reprezentacije u odbojci na pijesku nisu bili dostupni za komentar. MOO naglašava da, iako šalje pojedinačne pozivnice nakon nacionalnih nominacija, zadržava pravo da te pozivnice ne izda ili ih povuče prije ili tijekom Olimpijskih igara.

Primjeri uskraćivanja pozivnica

Ovaj slučaj nije jedini u kojem je MOO morao donositi kontroverzne odluke. Na primjer, za Igre u Parizu odbili su izdati pozivnice nekim ruskim i bjeloruskim sportašima zbog njihove aktivne podrške ratu u Ukrajini ili povezanosti s ruskom vojskom, unatoč tome što su ispunili kvalifikacijske kriterije.

Reakcije na nominaciju Van de Veldea

Nominacija Van de Veldea izazvala je oštre reakcije, posebno od strane organizacija za zagovaranje prava žena u sportu. Kate Seary, suosnivačica i direktorica Kyniska Advocacy, izjavila je: “Van de Veldeova prisutnost u nizozemskom olimpijskom timu potpuno ne poštuje i obezvrjeđuje preživjele žrtve njegovih zločina. Njegovo sudjelovanje šalje poruku svima da sportsko umijeće pobjeđuje zločin.”

Unatoč tome, Van de Velde ima podršku Odbojkaškog saveza Nizozemske (Nevobo) i nacionalnog sportskog saveza. Michel Everaert, glavni tajnik Nevoba, rekao je: “Prije nego što je Van de Velde izrazio želju da se vrati odbojci na pijesku, naširoko smo razgovarali s njim, ali i s NOC-om… među ostalima. U potpunosti podržavamo njega i njegovo sudjelovanje u Parizu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here