Home Vijesti Moskva je počela pripremati ratna skloništa u slučaju nuklearnog rata

Moskva je počela pripremati ratna skloništa u slučaju nuklearnog rata

139
0

Gradske vlasti Moskve nabavile su opremu za ratna skloništa, uključujući i one protiv radijacije, koja su dizajnirana u slučaju nuklearnog rata. U Khamovnikiju je već pripremljeno 30 skloništa, a u jednom od gradskih okruga aktivno se priprema oko 900 skloništa, piše stranica Baza pozivajući se na svoje izvore.

U nekim su skloništima postavljene klupe i lampioni, a za njih su nabavljeni pribori prve pomoći. U drugima opremaju mjesta za spavanje, postavljaju suhe ormare, zalihe pitke vode i lijekova. Postoje i posebna skloništa – protiv zračenja. U njima stanovnici glavnog grada mogu pobjeći od štetnog djelovanja radijacije tijekom nuklearnog udara.

Nadležni su posao dovođenja skloništa u red povjerili gradskim službama. Prema njihovoj upravi, skloništa su morala biti spremna za rad “do jučer”. Međutim, u slučaju nekih prostorija to je praktički nemoguće: zahtijevaju velike popravke.

U domovima za nezbrinutu djecu (centri za promicanje obiteljskog odgoja) također se pripremaju se skloništa. U podrume je priključena struja i voda, a nabavljena je hrana i drva za ogrjev, koja će biti potrebna za poljske kuhinje u slučaju opasnosti.

Moskva je aktivnije od drugih regija i gradova preuzela skloništa nakon poziva tajnika Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa da ih dovede u red. Ured gradonačelnika, federalne službe i državne tvrtke registrirane u glavnom gradu potrošile su oko 130 milijuna rubalja na uređenje skloništa. Od siječnja do rujna ove godine. No, u odnosu na isto razdoblje prošle godine rashodi su bili gotovo duplo veći – oko 250 milijuna rubalja (30 milijuna kuna), izračunala je Agencija na temelju podataka iz sustava javne nabave.

Ipak, gradske su vlasti potrošile više na pripremu skloništa u odnosu na gradove Kalinjingrad, Sankt Peterburg, Novosibirsk, Jekaterinburg, Perm, Tula, Krasnodar i regija Baškirija zajedno.

U međuvremenu, u oglasima za prodaju stanova u Moskvi, počele su se pojavljivati ​​reference o prisutnosti ratnih skloništa u stambenim zgradama. Stanovi sa skloništima najčešće se prodaju u staljinističkim kućama u središtu glavnog grada, napominje “Ostorozhno Moskva”. Jedan od ovih prijedloga izgleda ovako: trosoban stan na ulici Frunzenskaya površine 78 četvornih metara sa ratnim skloništem u kojem se možete spustiti unutarnjim stepenicama, a kroz poseban izlaz – ući u podzemnu željeznicu.

Previous articleOdčepite sudoper deterdžentom: Ovaj trik će vas oboriti s nogu! (VIDEO)
Next articlePogledajte kako je Perišić asistirao za gol u Ligi prvaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here