Home Biznis Možemo li zaista produžiti sezonu u Hrvatskoj?

Možemo li zaista produžiti sezonu u Hrvatskoj?

330
1

Hrvatska turistička industrija posljednjih je godina postala značajna gospodarska grana koja svake godine privlači milijune turista iz cijelog svijeta. Međutim, kao i u mnogim drugim turističkim destinacijama, sezonalnost je ključno pitanje u Hrvatskoj. Velike razlike između visoke sezone i niskih sezona predstavljaju izazov za industriju i imaju značajan utjecaj na rezervacije i prihode.

U ovoj analizi portala kroati.de detaljno je istražio različita godišnja doba i situacije rezervacija u hrvatskom turizmu. Pritom ćemo ispitati čimbenike koji utječu na sezonalnost u Hrvatskoj i raspraviti načine na koje se ona može produžiti. Pri tomu su istražili i potrebne mjere i strategije potrebne za postizanje održivog produljenja turističke sezone u Hrvatskoj.

Nadalje, proveli smo istraživanje s pitanjem “Možemo li zaista produžiti sezonu?” na više od 300 hrvatskih agencija. Najbolji odgovori detaljnije su opisani u našoj analizi.

Koja su godišnja doba u Hrvatskoj?

Turistička sezona ima značajan utjecaj na broj rezervacija u Hrvatskoj, a za to su ključni različiti čimbenici. Godišnja doba koja se razlikuju u Hrvatskoj su ‘niska sezona’, ‘niska sezona’ i ‘visoka sezona’, od kojih svaka ima različit utjecaj na broj rezervacija.

 • Izvan sezoneU niskoj sezoni (od siječnja do travnja i od listopada do prosinca) broj rezervacija obično je manji. To je zato što vrijeme u Hrvatskoj za to vrijeme može biti nestabilnije, što odvraća mnoge turiste. Također, mnogi turistički sadržaji i aktivnosti možda neće biti dostupni ili ograničeni.
 • Prije i poslije sezoneU ranoj i kasnoj sezoni (svibanj, lipanj i rujan): broj rezervacija postupno se povećava. Vrijeme je ugodnije, a mnogi turisti preferiraju ovo vrijeme da pobjegnu od gužve u visokoj sezoni. Rezervacije smještaja i aktivnosti su u porastu.
 • Visoka sezonaVrhunac sezone (srpanj i kolovoz): najprometnije je vrijeme za turizam u Hrvatskoj. Broj rezervacija ovdje doseže vrhunac, jer mnogi turisti za to vrijeme odlaze na odmor. Plaže, restorani i atrakcije su zauzeti.

Odakle dolaze turisti u Hrvatskoj?

Turisti iz različitih zemalja posjećuju Hrvatsku i doprinose raznolikosti turističkog sektora. U primjeru mjeseca srpnja 2023. godine koji je ovdje naveden, Hrvatska je zabilježila oko 4,5 milijuna turističkih dolazaka i 25,0 milijuna turističkih noćenja. Među najistaknutijim zemljama podrijetla turista su:

 • Njemačka (15,9%)
 • Slovenija (11,7%)
 • Poljska (8,5%)
 • Češka (8,4%)
 • Austrija (7,6 %)
 • Slovačka (5,6 %)

Velika većina ostalih gostiju uglavnom je iz drugih europskih zemalja. No, Hrvatska postaje sve popularnija i među posjetiteljima iz inozemstva poput SAD-a, Kine ili Južne Amerike. Izvor: https://dzs.gov.hr/news/in-july-2023-an-increase-of-3-9-in-tourist-arrivals-but-a-decrease-of-0-9-in-tourist-nights/1650

Anketa s hrvatskim agencijama

 • Provedeno je veliko istraživanje s više od 300 hrvatskih turističkih agencija i iz njega su proizašle mnoge zanimljive ideje. Utvrđeno je da mnogi čimbenici igraju ulogu u produljenju izvan sezone. Ovdje su sažeti najbolji odgovori iz ankete kako biste razjasnili važno pitanje kako produžiti sezonu u Hrvatskoj.

Koji su razlozi za odmor u ranoj i kasnoj sezoni + izvan sezone?

Putovanje u Hrvatsku izvan sezone može biti izuzetno ugodna opcija, jer nudi brojne prednosti za razliku od vrhunca sezone. Evo razmatranja razloga zašto je odmor u Hrvatskoj atraktivan i izvan sezone:

 • Niži troškovi: U niskoj sezoni cijene smještaja, hrane i aktivnosti obično su znatno niže nego u visokoj sezoni. To putnicima omogućuje učinkovitije korištenje proračuna.
   
 • Manje gužvi: Glavni turistički tokovi u visokoj sezoni koncentrirani su u najpopularnijim destinacijama za odmor u Hrvatskoj. Izvan sezone mjesta su često manje gužve, što rezultira opuštenijim i mirnijim iskustvom odmora.
   
 • Ugodno vrijeme: Niska sezona u Hrvatskoj, osobito proljeće i jesen, i dalje nudi ugodno vrijeme s blagim temperaturama. Ovo je idealno za aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, biciklizam i istraživanje, bez ljetnih vrućina.
   
 • Autentična iskustva: Izvan sezone putnici imaju priliku iskusiti lokalni život i kulturu na autentičniji način, jer ih turistička infrastruktura manje prekriva. Možete stupiti u kontakt s mještanima i bolje upoznati tradicionalni hrvatski način života.
   
 • Bolja dostupnost: U visokoj sezoni smještaj i aktivnosti često su u potpunosti popunjeni. Izvan sezone, s druge strane, dostupnost je bolja, što putnicima daje veću fleksibilnost u planiranju odmora.
   
 • Odmor i opuštanje: Manji broj turista omogućuje posjetiteljima da u miru uživaju u prirodnim ljepotama Hrvatske. Plaže i atrakcije su manje gužve, što pridonosi opuštajućem odmoru.
   
 • Kulinarski užici: Niska sezona nudi mogućnost uživanja u domaćoj kuhinji u restoranima i konobama u miru i tišini. U restoranima je manja gužva, a mještani imaju više vremena za brigu o gostima. Jesen je posebno poznata i voljena po svojim kulinarskim specijalitetima.
   
 • Aktivnosti i događanja: Iako je izvan sezone mirnije, još uvijek se održavaju neki kulturni događaji i festivali. Ovo može biti odlična prilika za upoznavanje hrvatske kulturne baštine.

Koja su razdoblja odmora u svakoj zemlji?

Razdoblja odmora i školski praznici razlikuju se od zemlje do zemlje i ne postoji jedinstvena regulativa za sve zemlje porijekla turista koji posjećuju Hrvatsku. Razdoblja godišnjih odmora obično se temelje na školskim praznicima u odgovarajućim zemljama, a mogu se mijenjati iz godine u godinu. Međutim, postoje neki opći trendovi:

 • Njemačka: Školski praznici u Njemačkoj razlikuju se ovisno o državi i mogu imati različite datume iz godine u godinu. U pravilu, međutim, ljetni praznici u Njemačkoj traju od kraja lipnja do početka rujna. Uskršnji blagdani također su uglavnom u ožujku ili travnju, a whitsunski praznici u svibnju ili lipnju.
   
 • Slovenija: Sezona godišnjih odmora u Sloveniji može se neznatno razlikovati iz godine u godinu, ali ljetni praznici obično traju od sredine lipnja do kraja kolovoza. Uskršnji blagdani obično traju oko tjedan dana u proljeće, dok su blagdani Duhova u svibnju ili lipnju jedan do dva tjedna.
   
 • Poljska: U Poljskoj se ljetni praznici obično produžuju od sredine lipnja do početka rujna, iako točno razdoblje može neznatno varirati ovisno o regiji i školskom okrugu. Uskršnji blagdani obično traju oko dva tjedna u proljeće, dok blagdani Duhova u svibnju ili lipnju traju jedan do dva tjedna.
   
 • Češka: U Češkoj ljetni praznici obično traju od početka srpnja do kraja kolovoza. Uskršnji blagdani u Češkoj obično traju oko tjedan dana u proljeće, dok blagdani Whitsun u svibnju ili lipnju traju jedan do dva tjedna.
   
 • Slovačka: U Slovačkoj ljetni praznici obično počinju sredinom lipnja i završavaju krajem kolovoza ili početkom rujna. Uskršnji blagdani obično traju oko tjedan dana u proljeće, dok su blagdani Duhova obično jedan do dva tjedna u svibnju ili lipnju.
   
 • Austrija: Ljetni praznici u Austriji obično traju od početka srpnja do sredine rujna. Opet, točni datumi variraju ovisno o državi. Uskršnji blagdani obično traju oko dva tjedna u proljeće, dok blagdani Whitsun traju jedan do dva tjedna u svibnju ili lipnju.
   
 • Italija: U Italiji studenti obično imaju ljetne praznike od sredine lipnja do sredine rujna. Uskršnji blagdani obično traju oko dva tjedna u proljeće, dok blagdani Duhova traju jedan do dva tjedna u svibnju ili lipnju.
   
 • Mađarska: Mađarski studenti obično imaju ljetne praznike od sredine lipnja do kraja kolovoza. Uskršnji blagdani obično traju oko dva tjedna u proljeće, dok blagdani Duhova u svibnju ili lipnju traju jedan do dva tjedna.
   
 • Nizozemska: Ljetni praznici u Nizozemskoj obično traju od sredine srpnja do kraja kolovoza. Uskršnji blagdani u Nizozemskoj obično traju oko dva tjedna u proljeće, dok su blagdani Duhova u svibnju ili lipnju obično jedan do dva tjedna.

Koje ciljne skupine rezerviraju odmor u ranoj i kasnoj sezoni i izvan sezone?

Kontinuirano analiziramo koje ciljne skupine rezerviraju odmor na koje datume. Uz pomoć raznih alata (naš interni alat, Google Analytics itd.) možemo vidjeti s kojih odredišnih stranica korisnici dolaze i rezerviraju li odmor. Ti nam podaci pomažu da shvatimo koje ciljne skupine zanima koju temu i koje će sastanke vjerojatno rezervirati.

Također treba napomenuti da u ranoj i kasnoj sezoni (svibanj, lipanj i rujan) klasični odmor na plaži uključuje najveću ciljnu skupinu, ali što je razdoblje dalje od glavne sezone, fokus različitih ciljnih skupina prebacuje se na druge teme. U analizi ciljne skupine razlikujemo glavne ciljne skupine i posebne ciljne skupine.

Glavne ciljne skupine

 • Posjetitelji koji traže mir i tišinu: Između ostalog, niska sezona idealna je za posjetitelje koji ne moraju pratiti školske praznike i mogu/žele izbjeći velike turističke gužve i tako žele provesti opušten i opuštajući odmor.
   
 • Starije osobe: Izvan sezone često privlači starije putnike koji žele izbjeći masovni turizam i ljetne vrućine. Osim kulinarskih iskustava, ova skupina cijeni mir i kulturne znamenitosti koje mogu istražiti u slobodno vrijeme.
   
 • Planinarski i biciklistički turizam: Blaga klima izvan sezone pruža savršenu priliku putnicima koji žele otkriti očaravajuće krajolike Hrvatske. Hrvatska nudi izvrsne mogućnosti planinarenja u svim dijelovima zemlje, što se idealno može kombinirati s kulinarskim putovanjem kroz hrvatsku kuhinju. Nadalje, Hrvatska ima značajnu mrežu biciklističkih staza, a posebno je zanimljiva izvan vrućih ljetnih mjeseci.
   
 • Posjetitelji wellnessa i spa centra: Hrvatska je dom prvoklasnih termalnih regija koje nude idealne uvjete za wellness i spa. Ovdje ljekoviti izvori, termalne kupke i slikovito prirodno okruženje očekuju goste za opuštajuće doživljaje.
   
 • Poslovni putnici i sudionici konferencije: Poslovni sastanci i konferencije održavaju se u Hrvatskoj tijekom cijele godine. Izvan sezone, sadržaji za sastanke i konferencije često su manje gužve, što ovo vrijeme čini privlačnim poslovnim putnicima. Gradovi Zagreb i Split idealni su za to zbog svoje izvrsne infrastrukture i pristupačnosti.
   
 • Kulinarski putnici: Izvan sezone, posebno u jesen, ljubitelji gurmana mogu doživjeti fascinantan asortiman specijaliteta koji su među najistaknutijima u cijeloj Europi. Bilo da se radi o tartufima, mladom vinu, svježem maslinovom ulju ili jelima od divljači, Hrvatska oduševljava svojom bogatom kulinarskom raznolikošću.
   
 • Događaji i gradski putnici: Hrvatska nudi razne regije koje organiziraju kulturna događanja izvan sezone ili izvan sezone, a posebno privlače međunarodne posjetitelje. Manifestacije poput ‘Adventa u Zagrebu’ ili ‘Riječkog karnevala’ nisu samo nagrađivane, već se mogu izvrsno kombinirati i s gradskim izletom.
   
 • Grupama: Grupna putovanja vrlo su popularna i zanimljiv su način putovanja zajedno s drugima. Nije važno radi li se o školskom razredu ili privatnoj grupi. Snažan trend može se vidjeti posebno u niskoj sezoni, jer se u ovom trenutku često očekuju jeftinije cijene i manje turista.
   

Posebne ciljne skupine

Važno je prepoznati da u Hrvatskoj postoji širok spektar posebnih ciljnih skupina koje se često podcjenjuju. Te ciljne skupine uključuju ne samo aktualne teme, već i nišne teme. Ako zbrojite sve ove grupe, dobivate vrlo veliku ciljnu skupinu koja je pogodna za odmor u Hrvatskoj. Stoga je od velike važnosti razumjeti i uzeti u obzir potrebe i interese tih ciljnih skupina.

 • Dugoročni putnici i digitalni nomadi: Za putnike koji žele raditi na daljinu ili putovati duže vrijeme, izvansezona može biti izuzetno atraktivna zbog prvoklasnih uvjeta koje nudi hrvatska vlada.
   
 • Kućni ured / zajednički radni prostori: Od pandemije Corone, mnogi poslodavci nude mogućnost kućnog ureda. To otvara nove mogućnosti za turizam, jer su mnogi smještajni kapaciteti prazni u ranoj i kasnoj sezoni i izvan sezone. Mali trend može se vidjeti da sve više ljudi traži način za rad od kuće iz Hrvatske. Veća potražnja može se vidjeti i u potrazi za zajedničkim radnim prostorima u Hrvatskoj.
   
 • Studenti jezika i obrazovni putnici: Neki putnici iskorištavaju izvansezonu kako bi naučili hrvatski jezik ili stekli kulturno obrazovanje. Tečajevi jezika i radionice trenutno su lako dostupni.
   
 • Boot kamp: Za klubove iz inozemstva koji traže trening kamp (npr. za nogomet ili tenis), Hrvatska nudi optimalne uvjete zbog blagih temperatura koje prevladavaju u niskoj sezoni i širokog spektra sportskih sadržaja.
   
 • Zimski sportovi: Iako je Hrvatska najpoznatija po svojim plažama, otocima i gradovima, zemlja također nudi razne mogućnosti za ljubitelje zimskih sportova zimi. U planinskim predjelima prekrivenim snijegom u hladnim mjesecima dostupne su brojne staze za spust i skijaško trčanje, gdje skijaši i snowboarderi mogu živjeti svoj sport.
   
 • Ekoturizam: Ekoturizam je novi trend u Hrvatskoj, što je posebno zanimljivo izvan sezone. Ovaj trend namijenjen je ljubiteljima prirode koji traže autentično iskustvo i žele se usredotočiti na osnovne stvari. Fokus je na održivim i ekološki osviještenim putovanjima, gdje su priroda i lokalna kultura u prvom planu.
   
 • Vjenčanja: Sve više stranaca slavi svoje vjenčanje u Hrvatskoj i to s dobrim razlogom. Izvan sezone na raspolaganju su mnoga mjesta koja su savršena za romantično vjenčanje. Mnogi stranci odlučuju proslaviti svoje vjenčanje u Hrvatskoj jer zemlja nudi zapanjujuću kulisu.
   
 • Radionicama: Hrvatska je popularno odredište za radionice svih vrsta. Od satova joge do motivacijskih radionica, postoje razne ponude. Mnogi treneri iz inozemstva biraju Hrvatsku kao mjesto održavanja jer zemlja nudi prekrasan ambijent.
   
 • Ribolovni praznici: Za mnoge ribolovce Hrvatska je vrlo atraktivna zbog raznolikosti voda i ribljih vrsta. Međutim, nisu samo ribolovne mogućnosti presudne za izbor destinacije za odmor, već i pravi smještaj.
   
 • Odmor na motociklima: Nije ni čudo što je Hrvatska toliko popularna među motociklistima iz obližnjih zemalja. Pogotovo izvan sezone, manje je prometa na cestama, što vožnju čini još ugodnijom. Hrvatska nudi brojne prekrasne motociklističke ture.
   
 • Filmski turizam: Mnoge lokacije snimanja poznatih filmova i serija nalaze se u Hrvatskoj. Među najpoznatijima su stari filmovi Winnetou, serija Igra prijestolja i Ratovi zvijezda. Mnogi obožavatelji putuju na mjesta snimanja izvan sezone.
   
 • Posebno područje predmeta: Hrvatska pokriva razne nišne teme i to raste iz godine u godinu. Bilo da se radi o promatranju ptica, motocrossu ili drugim nišnim aktivnostima. Prije svega, važno je otkriti trendove i ponuditi odgovarajuću ponudu.

Što Turistička zajednica, Hrvatske agencije i portali (OTA) mogu učiniti kako bi pronašli više ljudi izvan sezone?

Kroz blisku suradnju online putničkih agencija (OTA), Hrvatske turističke zajednice i lokalnih hrvatskih agencija, turizam u Hrvatskoj može se povećati izvan sezone. To se može postići ciljanim marketinškim kampanjama, paket aranžmanima, marketingom sadržaja i poticanjem partnerstva s lokalnim tvrtkama. Pojačana suradnja omogućuje isticanje prednosti izvan sezone, bolje informiranje putnika i pružanje atraktivnih turističkih paketa u cilju promocije turizma u tom razdoblju.

Koje mjere Hrvatska turistička zajednica može poduzeti kako bi povećala broj posjetitelja izvan sezone?

Hrvatska turistička zajednica može povećati broj posjetitelja izvan sezone slijedeći sveobuhvatnu strategiju. To uključuje ciljanu podršku marketinškim kampanjama u suradnji s online putničkim agencijama (OTA) i hrvatskim agencijama. To može biti u obliku besplatnih slika i video materijala. Nadalje, marketing događaja izvan glavne sezone vrlo je koristan.

Posljednjih godina posebno Hrvatska turistička zajednica za DACH (Njemačka, Austrija i Švicarska) učinila je mnogo na promociji tema koje su izvan klasične sezone kupanja, kao i kontinentalnog dijela. To je pridonijelo činjenici da je čak iu izvansezonskoj i ranoj i kasnoj sezoni uvijek postojala određena pozadinska buka – to je dovelo do prvih uspjeha u produljenju sezone. Prema našem mišljenju, Hrvatska turistička zajednica (DACH) trebala bi se držati ove strategije.

Mnogi naši partneri smatraju da bi zamrzavanje gradnje trebalo produljiti. Dakle, turiste ne bi ometala građevinska buka. Druga ideja također bi bila iznijeti snažan argument za smanjenje ulaznica za muzeje i umjetničke galerije, posebno u niskoj sezoni. Također bi bilo poželjno da se letne veze još više prošire, tako da bi kratka putovanja izvan sezone, kao iu ranoj i kasnoj sezoni, bila još zanimljivija. Mnogi drugi također vide veliki potencijal u sektoru wellness odmora. Naravno, Hrvatska turistička zajednica ima samo ograničen utjecaj na neke prijedloge, ali to su bila razmišljanja i prijedlozi iz naše ankete.

Što hrvatske agencije mogu učiniti kako bi privukle više posjetitelja izvan sezone?

Lokalne hrvatske agencije mogu privući više posjetitelja izvan sezone kroz razne mjere. To uključuje pružanje smještaja za odgovarajuće događaje kako u sezoni tako iu predsezoni. Pravi smještaj može se prilagoditi različitim ciljnim skupinama i njihovim željama, npr. biciklistima i ljubiteljima vina.

Ove mjere pomažu u povećanju atraktivnosti izvan sezone i promicanju turizma u Hrvatskoj tijekom cijele godine. Primjer za to je priprema smještaja za najbolju vinsku rutu kroz Istru ili sve lokacije snimanja serije Igra prijestolja u Dalmaciji.

Što online putničke agencije (OTA) mogu učiniti kako bi poboljšale broj posjetitelja izvan sezone u Hrvatskoj?

Online putničke agencije mogu generirati više posjetitelja izvan i izvan sezone u Hrvatskoj pokretanjem ciljanih marketinških kampanja i ponudom posebnih ponuda i popusta na smještaj i aktivnosti. Sadržajni marketing i informativni sadržaji o ljepoti i kulturi Hrvatske izvan sezone i izvan sezone također su važni.

Kontinuirano praćenje i prilagodba marketinških napora ključna je za promociju turizma u Hrvatskoj izvan sezone. Cilj je doći do različitih ciljnih skupina, a zatim ponuditi pravi smještaj.

Previous articleFOTO: Bjeloglavi supovi Palina, Coline, Lima i Anton ponovno na nebu iznad Kvarnera!
Next articleFOTO: Malik fest oduševio posjetitelje!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here