Home Vijesti Mučan slučaj pritvorenih Hrvata u Zambiji: Lažirani dokumenti, za posvojenje nisu znali...

Mučan slučaj pritvorenih Hrvata u Zambiji: Lažirani dokumenti, za posvojenje nisu znali ni roditelji djece!

168
0

Slučaj posvajanja djece u Kongu, a zbog čega su četiri para uhićena na aerodoromu u Zambiji i završila u tamošnjem zatvoru – češljaju i hrvatske institucije.

Ono što se zna da su djeca imala sve potrebne hrvatske dokumente, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović.

Dokumente su dobili na temelju sudskih rješenja. Hrvatski sud donio je rješenje o posvajanju na temelju odluke suda u Kongu.

Posvojitelji su proces odradili sami, nisu se obraćali hrvatskim institucijama.

“Djeca imaju hrvatske dokumente, a oni su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Pa tek onda slijede upisi u matične knjige i izdavanje OIB-a, i na koncu se izdaju dokumenti”, dodao je.

Stručnjakinja o Hrvatima uhićenima u Zambiji: “Važno je reći ljudima koji se odlučuju na takvo posvojenje – nemojte to raditi na takav način”

Dva od četiri para nisu upisana u registar posvojitelja, a nitko od uhićenih Hrvata nije tražio pomoć države oko posvojenja.

“Isti se nisu obraćali ministarstvu za nikakve informacije ni pomoć, niti su ikakav zahtjev podnosili tako da ministarstvo nema veze s njima”, navela je Josipa Crnoja Bartolić, načelnica Sektora za zaštitu obitelji i djece Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Nisu se ni morali obratiti jer je drugačija procedura za zemlje koje nisu potpisnice konvencije o zaštiti djece, a ovdje je riječ o demokratskoj republici Kongo.

“Onda cijeli postupak posvojenja propisuje država od kud se dijete želi posvojiti. Oni su ti koji propisuju uvjete koji se moraju zadovoljiti i za cijelu je nadležna država porijekla djeteta koje se želi dovesti u Hrvatsku”, navodi Crnoja Bartolić.

U ovom slučaju, kako doznaje Dnevnik Nove TV, problem je nastao zbog lažiranih papira koje su posvojitelji dobili u Kongu. S procesom posvajanja, kako se doznaje, nisu bili upoznati niti roditelji djece.

Previous articleVratio se s puta i zatekao djevojku u krevetu s golim muškarcem: Umjesto da ih probudi, napravio je nešto ludo (VIDEO)
Next articleNa Rujevicu sletjelo do sada najveće pojačanje, stigao reprezentativac koji je zabio 2 gola u Konferencijskoj ligi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here