Home Mozaik Muškarci danas sve češće nose visoke pete. To zapravo nije ništa novo

Muškarci danas sve češće nose visoke pete. To zapravo nije ništa novo

226
0

Vjerojatno nije baš svima poznato da su muškarci nosili visoke pete u prošlosti, mnogo prije nego žene. Visoke potpetice su izvorno bile dizajnirane za muškarce, ali to je ta praksa kroz stoljeća nestala. Međutim, iznenađujuće, čini se da se štikle ponovno vraćaju u mušku modu, budući da je sve više slavnih osoba počelo iskazivati svoju ženstvenu stranu noseći visoke potpetice.

Bright Side donosi pregled muškaraca koji su srušili stereotipe društva i samouvjereno pokazali da štikle nisu namijenjene samo ženama.

Povijest cipela s visokom petom seže sve do desetog stoljeća. Za razliku od danas, u to vrijeme visoke potpetice nisu bile samo modni dodaci – prvi su ih nosili perzijski konjanici kako bi im cipele bile čvrsto u stremenima tijekom jahanja.

Do kraja 17. stoljeća takozvana “Perzijamanija” postala je modni trend diljem Europe. Muška moda 17. stoljeća bila je usmjerena na naglašavanje lijepo oblikovanih listova i bedara muškaraca. Međutim, kako su cipele tijekom 18. stoljeća postale rodno definirane, muškarci su prestali nositi visoke pete oko 1730. godine zbog njihove percipirane feminizacije.

Zašto muškarci vole nositi štikle?

Iako su štikle izašle iz mode u 18. stoljeću, statistike pokazuju da je prodaja muških cipela s visokom petom u velikom porastu od 2017. godine. Sve više muškaraca nosi štikle samouvjerenije nego ikad.

Mnogi poznati modni dizajneri nose visoke potpetice. “Mislim da postoji nešto nevjerojatno osvježavajuće u tome da muški dizajner, kao što je Marc Jacobs, prihvaća nošenje visokih potpetica”, izjavio je Andrew Groves, profesor modnog dizajna na Sveučilištu Westminster.

Grpves je također rekao: “Visoke potpetice postale su snažan simbol i moći i statusa, te paradoksalno i dominacije i podložnosti”. Međutim, muškarce koji nose cipele s petom mnogi i dalje smatraju čudnima. Zapravo, to je izgled koji kod mnogih konzervativaca još uvijek izaziva bijes.

Visoke potpetice još uvijek se povezuju sa ženskom modom, iako sve više slavnih muškaraca, poput pop ikona i rock zvijezda, održava ovaj trend živim. Ekspanzija potpetica u muškom dijelu trgovina otišla je dalje od “stiletta”.

Dostupne su mnoge vrste cipela s petom. Dizajnerski brendovi, kao što su Gucci, Maison Margiela i Saint Laurent, znali su da će se cipele s petom ponovno probiti u mušku modu i iskoristili su priliku za razvoj novih modela u ovoj kategoriji.

Samo neki od slavnih muškaraca koji su ponosno nosili svoje visoke pete su Prince, Harry Styles, Shawn Mendes, Jared Leto, James Charles, Lenny Kravitz.(index.hr)

Previous articleBrnabić i Vučić bijesni na Hrvatsku: ‘Ovo je otvoreni akt neprijateljstva’
Next articleFatalna Sinjanka nakon prekida s bivšim dinamovcem s kojim ima dijete zatražila pomoć putem Instagrama (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here