Home Vijesti Brnabić i Vučić bijesni na Hrvatsku: ‘Ovo je otvoreni akt neprijateljstva’

Brnabić i Vučić bijesni na Hrvatsku: ‘Ovo je otvoreni akt neprijateljstva’

293
0

Države Europske unije glasale su za osmi paket sankcija Rusiji koje podrazumijevaju ograničavanje cijena ruske nafte koje izvoze treće zemlje. Nakon usvajanja ove odluke Srbija neće moći uvoziti naftu iz Rusije preko Janafa, čime su se sankcije uvedene Moskvi prenijele i na Srbiju.

Prvobitni prijedlog Europske komisije predviđao je izuzetak kad je riječ o snabdijevanju iz Jadranskog naftovoda, ali je na inzistiranje pojedinih država članica EU taj prijedlog odbijen jer je stav da nema opravdanja zbog kojeg bi Srbija bila izuzeta, piše Nova.rs.

“Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, stoga ne bi trebala profitirati od derogacije. Ostale države članice (EU) su se složile s ovim stavom”, rekao je jedan diplomatski izvor koji je bio uključen u razgovore o novom paketu sankcija, prenosi Radio Slobodna Europa.

Ovakva odluka, prema pisanju režimskih medija, šokirala je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji smatra, kako se navodi, da je Hrvatska najodgovornija za blokadu koja je uvedena Srbiji.

Prema najavama, Vučić bi se trebao oglasiti ovim povodom, a glavni razlog zbog kojeg je predsjednik Srbije nezadovoljan odlukom EU jest taj što je Bugarska, u kojoj posluje ruski Lukoil, dobila povlašten položaj, odnosno izuzeće.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, govoreći o uvođenju sankcija Srbiji, rekla je da ova odluka sve promijenila.

“Govorila sam da će predsjednik biti pod ogromnim pritiskom. Danas, nakon ove sramotne odluke Europske unije, Vučić će dati žestok odgovor na sankcije na kojima je inzistirala Hrvatska, to da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtjev Hrvatske to učine Srbiji. Našoj zemlji izbijaju iz džepa stotine milijuna eura”, rekla je Ana Brnabić na TV-u Happy.

“U svom jadu i bijedi, hrvatsko rukovodstvo nije ni sakrilo da su oni to uradili. Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji”, kazala je.

Tabloid Informer, izrazito sklon Vučiću piše da je Vučić “bijesan kao ris”. U naslovu pišu kako će već danas, na summitu Europske političke zajednice u Pragu, kolegama iz EU direktno reći da je to strašan skandal.

“Nema više diplomacije i uvijanja! Stvari se moraju nazvati pravim imenom. A ovo je najstrašnije licemjerje! Odluka EU, da na prijedlog Hrvatske, kazni Srbiju je ozbiljan problem! Poslije te i takve odluke očigledno je da Bruxelles na Srbiju ne gleda kao na ravnopravnog partnera, nego kao na nekakvog neprijatelja!”, rekao je sugovornik iz za Informer.

Previous article​Troje pješaka teško ozlijeđeno u prometnim nesrećama!
Next articleMuškarci danas sve češće nose visoke pete. To zapravo nije ništa novo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here