Home Vijesti Na čelo HNK Zajc izabrana ‘omražena intendantica’ zagrebačkog HNK: Optuživali je za...

Na čelo HNK Zajc izabrana ‘omražena intendantica’ zagrebačkog HNK: Optuživali je za kaos i mobing!

424
0

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović imenovao je Dubravku Vrgoč novom intendanticom HNK Ivana pl. Zajca. Odluku je donio nakon uvida u predložene programe dvoje kandidata, a Vrgoč na dužnost stupa 1. siječnja 2025.

Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca uputilo je gradonačelniku Filipoviću, temeljem Zakona o kazalištima i Statuta Kazališta, zaključak o nedavno provedenom natječaju za izbor intendanta HNK i glasanju za kandidate na sjednici KV-a koja je održana u ponedjeljak. Na natječaj se prijavilo četvero kandidata: Michael Capasso, Dražen Siriščević, Ana Vilenica i Dubravka Vrgoč, pri čemu prijava Michaela Capassa nije sadržavala četverogodišnji program rada Kazališta, stoga se u postupku nije dalje razmatrala. Nakon proučenih programa ostalih kandidata, članovi Kazališnog vijeća održali su i razgovore s kandidatima te potom glasali na način da su dva glasa dali za Dubravku Vrgoč, dva glasa za Dražena Siriščevića, a jedan član KV-a je ostao suzdržan.

S obzirom na to da je Kazališno vijeće svojim zaključkom predložilo da gradonačelnik učini odabir između dvoje, po glasovima jednako vrijednih kandidata, gradonačelnik je donio odluku o imenovanju Dubravke Vrgoč za novu intendanticu HNK Ivana pl. Zajca.

‘Program anticipira suvremenost teatra’

Pri donošenju odluke o imenovanju Dubravke Vrgoč gradonačelnik se oslonio na ponuđen četverogodišnji program kandidatkinje Vrgoč koji donosi progresivnu viziju razvoja Kazališta te pozicionira riječki HNK u središnju mediteransku, time i europsku kazališnu kuću. Svojim programom Dubravka Vrgoč najavljuje okupljanje renomiranih riječkih pisaca, glazbenika, likovnih umjetnika, arhitekata, dizajnera, izdavača, filozofa, sociologa, profesora, koji bi, zajedno s kazališnim umjetnicima, promišljali razvoj kazališta i njegove estetske smjernice.

„U praktičnom smislu ponuđeni program Dubravke Vrgoč anticipira suvremenost teatra, ali oslanja se i na tradiciju. Uz najave brojnih suradnji i povezivanja s drugim kazališnim kućama, specifično se u njenom programu izdvaja ideja predstavljanja lokalne dramske i glazbene literature te predstavljanje najmlađe generacije riječkih pisaca. Kazalište koje se širi izvan zgrade kazališta, inkluzivni procesi između kazališta i građana, povezivanje žanrova i različitih oblika umjetničkog izražavanja samo su neke od značajki njenog programa. Uz korištenje digitalnih platformi za streaming predstava, preko kazališta u riječkim kvartovima sve do niza koprodukcija, gostovanja, čine program koji je ponudila kvalitetno osmišljenim i izvedivim.“ – navodi se, između ostaloga, u obrazloženju Odluke gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan izjavila je, u povodu donošenja Odluke o imenovanju, da se u programu Dubravke Vrgoč „ističe perspektiva i veliki potencijal ansambala hrvatske i talijanske drame, riječko kazalište postaje regionalno operno središte uz konsolidiranje orkestra, i naglašava se intenzivno ulaganje u odgoj novih generacija baletnog ansambla. Upravo takva sveobuhvatnost programa donosi viziju kvalitetnog budućeg rada HNK Ivana pl. Zajca. Koristim priliku zahvaliti i ostalim kandidatima koji su svoje programe ispisali i ponudili u okviru natječaja za izbor intendanta/ice našeg kazališta. “

Kontroverze u radu bivše intendantice zagrebačkog HNK

Dubravka Vrgoč je bivša intendantica zagrebačkog HNK gdje je u dijelu zaposlenika bila u najmanju ruku omražena, a protiv nje su se potpisivale i peticije.

Naime, radničko vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu optužilo ju je za “kaos i mobing”. U svojem pismu koje su poslali javnosti, istaknuli su neke od “nedopustivih grešaka” koje su se događale bivšoj intendantici.

“S velikom tugom i zabrinutošću moramo konstatirati kako čelna osoba hrama hrvatske kulture ne zna kako se prezivaju nacionalni prvaci opere, ne barata ključnim pojmovima iz glazbe, na opće zgražanje pred punim gledalištem umjesto Zinka Kunc izgovara Zrinka Kunc, bez imalo srama izjavljuje kako ne zna da su žice za glazbene instrumente potrošni materijal i začuđena je spoznajom da balerine ne mogu koristiti špice samo na predstavi, već su im nužne i na pokusima. A takve se nedopustive “greške“ ponavljaju i u osmoj sezoni intendanture”, napisali su.

Optužbe za zlostavljanje djelatnika

“O zlostavljanju djelatnika od strane Dubravke Vrgoč već se dugo govori u zagrebačkim kazališnim, kulturnim pa i ostalim sredinama. Ponekad neki medij objavi nešto o tome, sve nadležne institucije su obavještavane, no i nadalje se ovaj problem zanemaruje. Zlostavljanje se zaista dešava! Ukratko, djelatnici su ponižavani, omalovažavani, neutemeljeno optuživani, ismijavani, oduzimani su im radni zadaci, radno zalaganje i rezultati ocjenjivani su na pogrešan i vrijeđajući način i još mnogo toga…

To je razlog što je velik broj djelatnika otišao iz HNK; osobe raznih dobi, spolova, neki dugogodišnji djelatnici, mnogi zaposleni u mandatu Dubravke Vrgoč. Ove činjenice dovoljno govore da se ovdje ne radi “o stilu upravljanja”, već o nedopustivom ponašanju koje djelatnicima uzrokuje zdravstvene probleme, a posljedice na procese rada su nesagledive”, naveli su tada u priopćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here