Home Kolumne Na današnji dan Hitler raskinuo pakt sa Staljinom i napao Sovjetski Savez

Na današnji dan Hitler raskinuo pakt sa Staljinom i napao Sovjetski Savez

538
0
operation barbarossa world war ii history.6bffa56
Igra riječi na engleskom jeziku koristi ime "Barbarossa", koje podsjeća na riječ "barber" (brico, brijač) i frazu "rose up" (ustao). Barbarossa se također odnosi na Operaciju Barbarossa, njemačku invaziju na Sovjetski Savez tijekom Drugog svjetskog rata. Fraza "We are going to give the Soviet Union a haircut!" znači da će Sovjetskom Savezu napraviti "frizuru", što je eufemizam za napad ili vojni udar.(Ilustracija: Mammoth Memory)

Operacija Barbarossa bila je njemačka invazija na Sovjetski Savez koja je započela 22. lipnja 1941. godine.

Konačni neuspjeh ove operacije donio je značajnu prekretnicu u Drugom svjetskom ratu.

Hitlerov izvorni plan za invaziju odgođen je za pet tjedana zbog nepredviđene potrebe za invazijom na Jugoslaviju i Grčku u travnju 1941. Ova odgoda, u kombinaciji s ranijim dolaskom ruske zime, bila je glavni čimbenik u porazu Nijemaca od strane Sovjeta.

Vodeći nacistički vojni stratezi bili su uvjereni da se Crvena armija može poraziti u samo dva ili tri mjeseca.

Nijemci su za sovjetsku kampanju dodijelili gotovo 150 divizija s ukupno oko tri milijuna ljudi.

Međutim, iako su Nijemci superiornom tehnikom razbili izvorne sovjetske vojske, na putu su im se našle svježe sovjetske snage. Hitlerovi savjetnici ozbiljno su podcijenili broj pričuvnih trupa koje je sovjetski vođa, Josip Staljin, mogao dovesti iz dubina golemog SSSR-a.

Još jedna pogrešna procjena Nijemaca bila je njihovo vjerovanje da će sovjetski režim pasti zbog nedostatka domaće potpore unutar tri do šest mjeseci od invazije.

Hitlerova operacija Barbarossa počela je posustajati u kolovozu 1941., a njezina je sudbina zapečaćena kada je počela ozbiljna sovjetska protunapadna ofenziva.

Ogromne žrtve na obje strane

Njemačke trupe bile su umorne, a bojišta su se pretvorila u blatne kupke kako se vrijeme pogoršavalo i zima nastupala. Temperature su tada pale ispod nule u jednoj od najstrožih zima u desetljećima. Smrzotine su desetkovale njemačke trupe koje nisu imale odgovarajuću odjeću za te uvjete. Prodorna hladnoća također je paralizirala njemački mehanizirani transport, uključujući tenkove, topništvo i zrakoplove.

Nasuprot tome, Sovjeti su bili dobro obučeni i mogli su učinkovitije djelovati zimi nego Nijemci, čiji su se gubici znatno povećali.

Do studenog, Nijemci su pretrpjeli oko 730.000 žrtava.

Crvena armija pretrpjela je veće gubitke od Nijemaca, ali nesposobnost njemačkih snaga da poraze Sovjetski Savez označila je značajan neuspjeh za nacističke ratne napore.

Zanimljivost: Operacija Barbarossa izvorno se zvala Operacija Fritz, ali Hitler ju je preimenovao po svetom rimskom caru Friedrichu Barbarossi iz 12. stoljeća, koji je nastojao uspostaviti njemačku prevlast u Europi.(Mammothmemory.net)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here