Home Vijesti Povratak u prošlost: Kremlj namjerava preimenovati Volgograd u – Staljingrad

Povratak u prošlost: Kremlj namjerava preimenovati Volgograd u – Staljingrad

156
0

Vladimir Putin jednom je priznao američkom redatelju Oliveru Stoneu da je “Staljin bio proizvod svog vremena”. Sovjetski diktator je u očima ruskog predsjednika bio povijesna ličnost žrtva “pretjerane demonizacije”. Sada, nakon ruske invazije na Ukrajinu, ruske vlasti vrše pritisak da preimenuju grad Volgograd u Staljingrad, kako je bio poznat do 1961. Predsjednik Putin će posjetiti Volgograd povodom 80. godišnjice poznate bitke koja je označila važnu pobjedu u ratu protiv nacističke Njemačke. Slavne pobjede iz prošlosti, čak i one koje se pripisuju Staljinu, postale su vrlo vrijedan politički adut za Putina koji pokušava opravdati svoje postupke u Ukrajini.

Parlament Volgograda je 2013. godine nametnuo novu tradiciju mijenjanja imena grada na 24 sata svakog 2. veljače, na dan poraza Šeste armije nacističke Njemačke u Staljingradu, iako se inicijativa nije sasvim iskristalizirala u redovnu tradiciju jer takva praksa nije provedena svake godine, kao npr. 2017. Bila je to jedna od inicijativa ruskih vlasti za promicanje domoljublja, no ove godine kampanja je otišla puno dalje te su natpisi u gradu zamijenjeni već u ponedjeljak, 30. siječnja.

O ovom ponovnom veličanju Staljina svjedoči i odobrenje zakona u lipnju 2022. koji zabranjuje povlačenje paralela između Trećeg Reicha i Sovjetskog Saveza, te povlačenja paralela između djelovanja njihovih vojski tijekom Drugog svjetskog rata. To uključuje i do 15 dana zatvora za spominjanje zločina koje je Moskva izvršila u Poljskoj nakon izvršenja pakta Molotov-Ribbentrop, čije je postojanje otkrila vlada pokojnog Mihaila Gorbačova.

Putin, kojeg je urednik Russia Today nazvao Voždom, jednom je pakt Staljina i Hitlera nazvao “nemoralnim” u otvorenom pismu Poljskoj. Desetljeće i pol kasnije te su izjave zločin, jer je u novoj službenoj verziji događaja sporazum s Trećim Reichom bio samo “kupovanje vremena”.

Unatoč tom nostalgičnom žaru, ankete koje je proveo Kremlj pokazuju da stanovništvo odbija preimenovanje svog grada po Staljinu. Prema anketama državne agencije za ispitivanje VtsIOM, 67% stanovnika Volgograda odbacuje taj prijedlog jer je “bacanje novaca” i vidi taj potez kao nepotreban. Većina ispitanika kritizirala je inicijativu s obrazloženjem da ne treba živjeti u prošlosti.

Kremlj pokušava povezati svoj rat protiv Ukrajine s Drugim svjetskim ratom ponavljajući da je Kijev režim koji treba “denacificirati“. Ovom nagonu pomaže sjećanje na ono što Rusi nazivaju Velikim domovinskim ratom i milijune života izgubljenih u borbi protiv Trećeg Reicha. Iz tog razloga vlasti Volgograda pokušavaju promijeniti ime grada kroz različite inicijative građana, uključujući nekoliko koje su formirali veterani

Referendum o promjeni imena
Regionalna vlada planira održati referendum o promjeni imena. Putinova stranka, Jedinstvena Rusija, dala je naputak svojim predstavnicima da usporede ofenzivu na Ukrajinu i bitku za Staljingrad, “crtu s koje se nije moguće povući“. Upitan može li Volgograd, grad na rijeci Volgi, ponovno zauvijek poštovati Staljinovo ime, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov izbjegao je dati jasan odgovor: “Ne mogu ništa potvrditi”.

Putin je danas trebao posjetiti Volgograd. Njegov dnevni red uključivao je polaganje vijenca ispred Vječne vatre memorijalnog kompleksa Mamajev Kurgan i šetnju muzejom posvećenom Staljingradskoj bitci. Na njegovom ulazu u srijedu su svečano postavljene tri biste: Staljina (kao vrhovnog zapovjednika oružanih snaga SSSR-a), maršala Georgija Žukova i Aleksandra Vasilevskog, zaslužnih za prvu veliku sovjetsku pobjedu.

80-godišnje bitke i aktualnog rata u Ukrajini.

Previous articleRuska manekenka se požalila na loš tretman na natjecanju Miss Universe: “Svi su me izbjegavali”
Next articleHaliloviću propao transfer u Grčku, nije prošao liječnički pregled

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here