Home Biznis Na drugom Europskom forumu u Rijeci pokrenuta Zaklada Lürssen

Na drugom Europskom forumu u Rijeci pokrenuta Zaklada Lürssen

505
0
Peter Lürssen i Snježana Prijić Samaržija
Peter Lürssen i Snježana Prijić Samaržija

Drugi po redu Europski forum na temu “Otporna budućnost za maritimne inovacijske ekosustave” održan je danas u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence, a okupio je istaknute međunarodne i domaće partnere iz područja visokog obrazovanja, znanosti i poslovnog sektora. Na Forumu je službeno predstavljena i Zaklada Lürssen, koja za cilj ima ulagati u edukaciju mladih inženjera koji će svoja znanja i rad posvetiti pokretanju zelene tranzicije i digitalne transformacije.

Pokretanjem Zaklade, Grupa Lürssen ima cilj pozicionirati se kao centar održive inovacije, pružajući studentima kvalitetno obrazovanje u STEM znanostima.

„S velikom radošću i ponosom predstavljamo Zakladu Lürssen, koja za nas predstavlja ne samo obavezu, već i istinsku posvećenost Grupe radu na održivim inovacijama u pomorskoj industriji i jačanju lokalne zajednice. U srcu naše misije je osnaživanje budućih lidera i inženjera. Pružit ćemo im sve potrebne alate, mentorstvo i međunarodne prilike unutar naše Grupe kako bi postali prvaci održivosti. Istinski vjerujemo u stvaranje zdravih i održivih okruženja u kojima naši zaposlenici i njihove obitelji mogu napredovati. Naše inicijative promiču razvoj zajednice, osiguravajući da postignuća naše organizacije izravno doprinose dobrobiti svih oko nas“, istaknuo je Peter Lürssen, izvršni direktor Grupe Lürssen.

Rad Zaklade podijeljen je u tri programa s tri različita cilja. Programom „Znanja i vodstva za inženjere budućnosti“ u idućih godinu dana nastojat će povezati industriju s najboljim studentima te im omogućiti kvalitetno mentorstvo prije ulaska na tržište rada. Projektom pod nazivom „Pametna rješenja u pomorskoj industriji“ cilj je izgraditi partnerstva sa start up-ovima te zajedno raditi na inovativnim rješenjima, dok projektom „Poziv građanima – Razvijaj svoj grad” Zaklada podržava lokalni razvoj kako bi služila općem dobru i poticala regionalnu transformaciju.

Europski forum
Europski forum

Partnerstvo između obrazovnih institucija i Lürssena

Uspostavljanje partnerstva između obrazovnih institucija i Lürssena omogućuje studentima da steknu uvid u stvarni svijet i bolje razumiju izazove industrije. Kako bi napravili što veću promjenu, Lürssen je ključ uspjeha vidio u bliskoj suradnji s obrazovnim i istraživačkim institucijama. Zajedničkim radom, međusobnom razmjenom znanja, ideja i iskustva, Sveučilište u Rijeci i Lürssen jednostavnije će pronaći rješenja za sve izazove, a studentima će pružiti priliku da uče u okruženju najboljih.

„ Ključna riječ prvog Europskog foruma bila je BUDUĆNOST. Budućnost za sveučilišta, ali i budućnost za naš grad, našu regiju, Europu i cijeli svijet. Budućnost je uvijek intrigantna i neizvjesna. Suvremene rasprave o održivoj budućnosti složenije su iz više razloga, kao što su naša nemogućnost predviđanja disruptivnih učinaka tehnoloških inovacija i nizovi kriza koje trenutno doživljavamo, a koje imaju višestruki učinak na kvalitetu života i rada.

Ovaj Forum fokusiran je na otpornost inovacijskih ekosustava u pomorskoj industriji. Inovacijski ekosustavi – koje čine svi društveni dionici – novi su okvir za poboljšani dijalog i djelovanje u ovom izazovnom razdoblju. Fokusiranje na održivost inovacijskih ekosustava u pomorskoj industriji predstavlja optimalan test i pilot za naše ideje o tome koji su odgovarajući alati za transformacijski plan“, izjavila je Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here