Home Sport Na koji sport upisati dijete?

Na koji sport upisati dijete?

203
0

Već kada dijete napuni tri ili četiri godine, roditelji počnu razmišljati o sportu kojim bi se trebalo baviti. I možda će netko pomisliti da je prerano za takvu vrstu obaveze, u zimskom razdoblju koje dolazi, parkići su prazni. Pa i ako želite izvesti dijete da se poigra, velika je šansa da će biti samo na igralištu. A fizička aktivnost je jako važna.

Kako, onda, izabrati pravi sport za dijete? Pa, to zavisi najviše od dvije stvari – uzrasta djeteta i njegovih sklonosti.

Između 3. i 6. godine

U ovom razdoblju je najvažnije da dijete ima redovnu fizičku aktivnost, uz druženje. Za malu djecu je tijelo jedno veliko otkriće, te je važno da upoznaju njegove sposobnosti, da razvijaju maštu, da istražuju mogućnosti pokreta.

Što izabrati? Ovo je razdoblje u kojem su najbolji izbor dječje školice sporta, druženje u parku, priroda, vožnja bicikla, romobila itd… Potrebe djeteta od 4 godine su po mnogo čemu drugačije od potreba desetogodišnjaka, pa ukoliko ste se već odlučili za neki sport, obavezno se raspitajte postoje li treninzi prilagođeni za njihovo doba.

Od 7. do 10. godine

Negdje oko sedme, osme godine možete početi razmišljati o konkretnom sportu. Dijete je u ovom razdoblju dovoljno sazrelo da može odabrati sport za sebe, pa predlažemo da ga jednostavno pitate što voli, što ga privlači. Da bi dijete stvorilo samopouzdanje, potrebno je dati mu određenu dozu slobode izbora, pa neka se to ogleda u samom izboru sporta. Ako vidite da je vaše dijete postalo strastveni obožavatelj odbojke, upišite ga na odbojku. Kada u djetetu postoje volja i želja, napredak je zagarantiran. Volja je vrlo jak impuls koji stvara posvećene i marljive (mlade) ljude.

Jako je važno da ta ambicija i volja dolaze od djeteta (a ne od roditelja), kako se ne bi stvarale frustracije i kako se ne bi pravio kontra-efekt. S ovom formulom, sigurno ćete imati ispunjeno i zadovoljno dijete.

Nakon 10. godine

Od desete godine se razvijaju tjelesne i umne sposobnosti, kao i društvena inteligencija. Odavde kreće sportsko usavršavanje. Međutim, u isto vrijeme se dešavaju i mnoge tjelesne promjene, tako da sport može služiti kao oslonac. Naime, dijete koje se već godinu, dvije ili više bavi određenim sportom, vrlo je vjerojatno da je već razvilo sigurnost u sebe. Taj osjećaj sigurnosti služi kao sigurna luka u turbulentnom periodu promjena.

Ukoliko se novi sport bira u ovom razdoblju, onda nađite zajedno nešto zbog čega će se vaše dijete osjećati radosno i sigurno u svom tijelu. Kada primijetite iskru, to je znak koji treba pratiti. Raspitajte se i osmotrite atmosferu u svakom klubu; disciplina, poštovanje, druženje i solidarnost su ono što je djetetu u ovom trenutku potrebno.

Kao dugogodišnji karatista, mogu reći da su borilačke vještine nosioci posebne vrline i energije koja usmjerava pažnju, volju i disciplinu svakog djeteta. Ali sam kroz sve ove godine uvidjela da sve zavisi od trenera, učitelja i atmosfere u kojoj se trenira. Sport je tu da stvori okvir, da unese vrijednosti koje će se ogledati u svakodnevnom ponašanju.

Također, uzmite u obzir karakter vašeg djeteta. Ne pokušavajte sportom nadomjestiti nešto što smatrate da mu „fali“ (komunikativnost, borbeni duh…) Ako je vaše dijete više za individualne sportove, neka onda izbor budu individualni sportovi. Poanta nije da se dijete uklopi u masu, nego da pronađe okruženje u kojem će moći biti ono što jeste, i kao takvo, da nađe sebi mjesto. (Zelena ucionica)

Autor: Nataša Sredojević, komunikolog i karate trener

Previous articleDinamo se od Lokomotive spasio u sudačkoj nadoknadi
Next articleNekada davno u jednoj pravednoj zemlji Školskoj živjela jedna petica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here