Home Mozaik Na Korzu osvanuo misteriozni monolit

Na Korzu osvanuo misteriozni monolit

2598
5

Tajanstveni željezni monolit koji je jutros osvanuo na riječkom Korzu i iznenadio svih koji su ga ugledali, postavilo je tijekom noći društvo iz Peek&Poke-a, jedinog hrvatskog muzeja računala, kao najavu i uvertiru dvomjesečnog programa pod nazivom ‘Rijeka 2010’, a posvećen je Odiseji u svemiru odnosno Arthuru C. Clarku i Nikoli Tesli.
‘Monolit je metafora za umjetni inteligentni život. Simbolizira novi početak, evoluciju, tehnološki napredak, mir i toleranciju – sve ono čemu teže mnogi Riječani. Priča počinje još davno, kada je čovjek bio još dlakav, majmun, kada nije znao ništa i kada je imao sve životinjske nagone. Onda se vanzemaljski monolit pojavio među ‘krdom’ majmuna, koji su mu se začudili pa su drugoga dana počeli upotrebljavati oružje i počeli su razmišljati, odnosno krenuli su naprijed. Oko toga smo bazirali priču’, govori nam jedan od organizatora Svetozar Nilović te ističe da monolitom žele da Hrvatska krene naprijed, ali i da tu nema mjesta nikakvoj političkoj konotaciji.

Ž
foto: tportal.hr

Monolit je težak 450 kg, dodaje, a u planu već skoro godinu dana. Prošle godine u srpnju postavljeni su prvi nacrti, išlo se na visinu od četiri metra, dimenzije su dakle 400x180x45, kako je Arthur C. Clark utvrdio u svojim novelama Odiseja u svemiru 2001. i 2010. Naime, u prirodi ne može slučajno nastati objekt tih proporcija niti postoje kristali takve vrste.

Uz Svetozara Nilovića u timu organizatora su i Tomislav Ribičić, Hrvoje Dogan, Davor Pasarić, Goran Paulin i Jusuf Šehović.

Na Korzu će biti mjesec dana, a onda seli u Sveučilišni kampus na Trsatu kao spomenik i poklon Peek&Poke-a budućim naraštajima inteligencije.

Ideja o programu i samom događanju bila je 2010. godina – godina druge odiseje, kultne novele Arthura C. Clarka, djela kvadrilogije Odiseje u svemiru. Iako čitav program ima malo dodirnih točaka sa svemirom i znanstvenom fantastikom, idejni okidač su dečki iz Peek&Poke-a pronašli u dva ‘neživa’ motiva koji se provlače kroz Odiseju. Monolit i računalo.

‘Monolit je univerzalni kozmički simbol inteligentnog života, razvoja, a iz legendarne novele Arthura C. Clarka i kultnog filmskog klasika Stanleya Kubricka znamo i da je Monolit simbol stvaranja, simbol novog života, tolerancije različitosti i napretka.

Kroz povijest monoliti su za mnoge civilizacije bili simboli približavanja nebu i nebesima i svaku, za nas, poznatu civilizaciju monoliti su bili vrhunac ondašnjeg građevisnkog umijeća s izuzetno jakim simboličnim i duhovnim značenjima od Sumerana, Egipta, Indije, Engleske pa do danas, vjerojatno najpoznatijeg monolita novijeg doba, onog u Washingtonu. Informatičko doba i računala, vode ka potpunom otuđenju čovjeka od društva uz nezaobilaznu konstataciju, ne da li će, nego kada će kompjuteri postati ‘svjesni’ i tim prijelazom započeti novo doba. Posotojanje računala i današnje umrežavanje upravo možemo zahvaliti Nikoli Tesli’, govori Nilović.

Program ‘2010’ započinje 28.05.2010. u HKD-u na Sušaku nastupom trenutno najpoznatijeg i najtraženijeg mješovitog zbora Perpetuum Jazzile i na čijem se otvorenju očekuju ugledni gosti.

Glazbenu temu koja prati program ‘Rijeka 2010’, koji će trajati do kraja srpnja, potpisuje Vlado Simčić-Vava, promo video rad je vještih ruku Helene Bulaje, nagrađivane umjetnice iz Zagreba i dobitnice brojnih nagrada. U programu kroz glazbu sudjeluju već spomenuti Perpetuum Jazzile iz Slovenije, Pips Chips & Video Clips, Manofon, Sinteza, Azot, Toshinori Konodo iz Tokya, Tesla Coil Orchestra iz SAD-a i drugi. Za izložbeni dio zaduženi su Helena Bulaja iz Zagreba, Roberta Barbarić iz Mostara, Janez Janša i Vuk Ćosić iz Ljubljane, Ivan Mišković, Nikola Nenadić, Sandra Ban iz Rijeke i drugi. Potrebno znanje širit će Korado Korlević, Zvonimir Peranić, Ivo Orlić, Davor Pavuna , Michio Kaku, Marijan Vejvoda. Teatralni dio u nadležnosti je Teatra Rubikon, a u Rijeku će biti doveden i prvi hrvatski automobil na električni pogon Doking XD.
Za najmlađe je organizrana radionica, a tu će biti i ekipa okupljena u Human Synergy Moon tj. prvi hrvatski i prvi bosanski putnici u orbitu Miroslav Ambruš Kiš i Nebojša Stanojević. (T-portal; foto: t-portal)

5 COMMENTS

  1. Molim gradske oce da oslobode Korzo od raznih čeličnih hodača,monolita,brodica “zeleno i plavo” i ostalih njihovih megalomanija …

  2. Molim jarane kojima nedostaje Ceca na Korzu da se ne spustaju do grada do daljnjega…

  3. Molim urbanitetlije da se ne prave važni i da si ne umišljaju da su iznad nekog.

  4. hvla na pitanju, odlično kao i uvijek, vratio se jutros. Mislio danas opet, ali imam posla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here