Home Vijesti Dioki: “Mol koristi monopolistički utjecaj na tržištu i ucjenjuje hrvatske proizvođače”

Dioki: “Mol koristi monopolistički utjecaj na tržištu i ucjenjuje hrvatske proizvođače”

1057
0

Nakon što je jučer pokrenut postupak prisilne naplate ukupnog dugovanja društva Dioki prema Ini, Dioki je danas objavio priopćenje. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Kao što je poznato zbog gotovo dvostrukog povećanja cijene, do kojeg je došlo zbog novog načina izračuna te niza drugih elemenata, poput uključenja nekih nerealnih i nepostojećih troškova u samu cijenu plina (npr. 0,05 kuna po m3 za skladištenje plina), nismo mogli prihvatiti prijedlog novog ugovora zaprimljenog od tvrtke Prirodni plin u vlasništvu INA-MOL-a. Mi čak 90 posto naše proizvodnje izvozimo na svjetska tržišta i u ovo doba krize nismo mogli postići dovoljno visoku razliku u cijeni kojom bi pokrili tako visoku cijenu energenata (ne zaboravimo da je i struja poskupjela pedesetak posto). Istovremeno nam INA konstanto smanjuje isporuke etana koji je osnovna sirovina za proizvodnju etilena i polietilena, a to dovodi do porasta potrošnje energenata te smo time dvostruko ucijenjeni.

Čitavo ovo vrijeme Dioki je pokušavao pregovorima riješiti nastale probleme, ali se INA-MOL i Prirodni plin d.o.o. oglušuju na naše prijedloge koristeći svoj monopolistički položaj na tržištu. Dioki je ponudio ugovor sa cijenom plina od 1,41 kunu po m3, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, sukladno odluci Vlade RH, te je spreman platiti do sada isporučeni plin po istoj cijeni do kraja 2010. godine.

U posljednjih godinu dana kao posljedica krize nastaje znatan dug Diokija prema INI za koji je Dioki spreman založiti i dio imovine kao jamstvo, a što je bilo potvrđeno na sastanku u MINGORP-u. Usprkos svim jamstvima koje smo nudili za vraćanje duga i suprotno dogovoru postignutom 14. svibnja na sastanku u MINGORP-u, INA-MOL i dalje ne želi dogovor te je jučer započela proces prisilne naplate duga i najavila obustavu isporuke etana i prirodnog plina Diokiju. U slučaju zaustavljanja dijela proizvodnje vezane uz Inine sirovine, Dioki će pristupiti proizvodnoj reorganizaciji i restrukturiranju te će se više koncentrirati na svoje postrojenje na Krku, a obzirom na veliki potencijal Dioki Grupe, u ovom trenutku nema neposredne opasnosti od stečaja. Naravno, bez obzira na to šteta će za Dioki biti velika, a to će vjerojatno značiti i zatvaranje pogona na Žitnjaku i gubitak petstotinjak radnih mjesta.

U ovome trenutku najvažnije je pitanje dugoročna cijena energenata za hrvatsko proizvodno gospodarstvo. Svugdje u svijetu cijena energenata je ključno pitanje gospodarske politike. Nasuprot tome, mi danas u Hrvatskoj imamo situaciju gdje jedna strana tvrtka, kao što je MOL, koristi svoj monopolistički utjecaj na tržištu i ucjenjuje hrvatske proizvođače cijenom energenata. Istovremeno, taj isti MOL te iste energente nudi po znatno povoljnijim cijenama svojim tvrtkama kćerima u Mađarskoj, koje su nam direktna konkurencija na svjetskom tržištu. Danas u tom kontekstu pričamo o Diokiju, a sutra ćemo o Petrokemiji Kutina, Lipiku, Munji i drugima.

Naime, INA-MOL svoj novi izračun cijene plina temelji na tzv. ˝ruskoj formuli˝ koja regulira cijenu plina u odnosu na druge energente na tržištu i koja donosi nove dodatne troškove koji u konačnici terete krajnjeg kupca. Cijena plina, prema trenutnim parametrima na tržištu po predloženoj ruskoj formuli, kreće se oko 2,07 kn/m3 prirodnog plina, a predviđanja su da će ista i dalje rasti. U tu formulu ukalkulirani su i troškovi dograničnog transporta plina kroz europske transportne sustave što predmnijeva da ukupan kapacitet prirodnog plina koji se isporučuje Diokiju kao povlaštenom kupcu dolazi iz inozemstva tj. Rusije. Međutim, činjenica je da Hrvatska godišnje troši više od tri milijarde prostornih metara prirodnog plina, od kojih cca 2/3 tj. više od dvije milijarde dolazi iz domaće proizvodnje (INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d.), što nitko ne spominje. U situaciji kada ne postoji ni pravna ni činjenična mogućnost za povlaštene kupce prirodnog plina da promijene opskrbljivača prirodnog plina neodrživo je da određivanje cijene prirodnog plina bude prepušteno volji PRIRODNOG PLINA d.o.o. koji na tržištu nema konkurenciju.

Zbog toga je od životne važnosti za cijelo hrvatsko gospodarstvo da ova zemlja utvrdi svoju industrijsku politiku i donese dugoročna pravila igre. U situaciji kada je svako radno mjesto u proizvodnom sektoru neprocjenjivo i kada je hrvatskim izvoznicima potrebno pomoći da zadrže svoja teško izborena mjesta na svjetskim tržištima, svi proizvođači, a ne samo Dioki moraju znati kolike će dugoročno biti cijene energenata kako bi mogli planirati svoje poslovanje, investicije, itd, inače će nam kompletno proizvodno gospodarstvo završiti u stečaju.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here