Home Mozaik Na Pećinama otvorena izložba o riječkim zastavama

Na Pećinama otvorena izložba o riječkim zastavama

472
0

U Mjesnom odboru Pećine otvorena je izložba ‘Riječke zastave kroz povijest i danas’, autora Željka Heimera.

Poticaj za sustavno istraživanje gradske zastave potekao je iz Udruge Slobodna Država Rijeka, koja je godinama podržavala inicijativu da grad kao službenu gradsku zastavu dobije povijesnu trobojnicu. Ona je postigla tek djelomičan uspjeh. Riječka povijesna zastava usvojena je za samo svečane prigode, kao povijesna gradska zastava koja se koristi u svečanim prilikama, dok je službena zastava ostala svijetloplava inačica s današnjim službenim gradskim grbom. Tako je današnja svečana zastava Grada ona zastava koju je ondašnje Gradsko vijeće odobrilo 1870. godine.

Izložba u prostorima MO Pećine osim samih izloženih zastava, prezentira na panoima i dijelove iz autorove knjige »Zastave Rijeke« u kojoj su predstavljene zastave koje su isticane u Rijeci od 1508. godine i srednjeg vijeka, preko zastava koje prikazuju gradski grb na varijantama nacionalnih trobojnica Austrije, Ugarske i Hrvatske, do ideje i dugotrajnog postupka odobrenja prve prave gradske zastave u bojama grba dodijeljenog 1659. godine.

Malo gradova u svijetu može se pohvaliti da je njihova gradska zastava jedno vrijeme bila i državna zastava. Slobodna Država Rijeka bila je od 1920. do 1924. međunarodno priznat grad država, nešto poput današnjeg Vatikana ili Monaca, stoga se riječka zastava ravnopravno nosila s tadašnjim državnim zastavama velikih i moćnih zemalja, ističe Heimer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here