Home Vijesti Na tršćanskim benzinskim pumpama aparati sada govore i – lokalni dijalekt

Na tršćanskim benzinskim pumpama aparati sada govore i – lokalni dijalekt

226
0

Novosti je uvedena za sve one koji toče benzin ili dizel na šest punktova diljem Trsta.

Inicijativa za priznanje 110 lokalnih “jezika i dijalekata” je pokrenuta od strane Nacionalne organizacije za ugljikovodike koja je ovih dana predstavila novu uslugu na više od 1700 Eni stanica diljem Italije. Osim talijanskog, engleskog, španjolskog, njemačkog i francuskog, lokalni dijalekt možete odabrati na terminalu na benzinskim crpkama.

“Stavite kartice unutra, povucite papir, napišite kod i pritisnite zeleni gumb. Ovo su samo neki od urnebesnih znakova koje automatski glas daje vozačima prije točenja goriva. U regiji Veneto postoji stotinjak ENI distributera koji govore dijalektom, koji je prisutan iu našoj pokrajini.”

Kako to izgleda u stvarnosti, pogledajte u sljedećem videu:

“Grupa Eni (vodeći distributer u Italiji) je odlučio pokrenuti ovu inicijativu, u kontekstu tehnološke evolucije terminala benzinskih postaja, jer je narodni jezik jedna od tradicija koja razlikuje krajeve i pomaže u stvaranju osjećaja pripadnosti, često nudeći izraze koji mogu izraziti lakoću , ironiju i neposrednost koju većina Talijana s lakoćom koristi u obitelji i u neformalnom kontekstu. Zahvaljujući dijalektima, čak i trenutak točenja goriva na Eni Live Stations sada može izmamiti osmijeh”, istaknuli su predstavnici ENI-a.

Biste li podržali sličnu inicijativu i kod nas za promoviranje čakavskog i fiumanskog dijalekta?

Previous articleTrebao zaigrati za novu momčad, izbole ga ose!
Next articlePogledajte delirij među navijačima u Los Angelesu kad su ugledali Luku Modrića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here