Home Vijesti Nacional optužio Butkovića: ‘Građevinski materijal s gradilišta KBC-a Rijeka preko lažiranih izdatnica...

Nacional optužio Butkovića: ‘Građevinski materijal s gradilišta KBC-a Rijeka preko lažiranih izdatnica završio u marini u Novom Vinodolskom’

381
0

Tjednik Nacional piše kako je od izvora koji su dobro upućeni u sve faze gradnje nove riječke bolnice dobio dokumentaciju koja budi sumnju da su se tijekom prve faze njene gradnje 2016. i 2017. dogodile teške nezakonitosti i manipulacije izvađenim materijalom, odnosno tzv. mineralnom sirovinom. Dokumentacija koju je Nacional dobio na uvid navodno osvjetljava što se zbivalo tijekom iskopa građevinske jame za novu bolnicu. Riječ je, pišu, o izdatnicama, građevinskim dnevnicima i ostaloj dokumentaciji s tog gradilišta i to od rujna 2016. godine do ožujka 2017. Tvrde da dokumentacija pokazuje da je tvrtka GP Mikić, zadužena za iskop rupe na gradilištu KBC-a Rijeka, lažno prikazivala količinu izvađenog materijala koji je kasnije pretvorila u pijesak te ga je koristila za gradnju marine u Novom Vinodolskom koja je građena uz veliku potporu današnjeg potpredsjednika Vlade, a nekad gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića. Takvim lažnim prikazivanjem izvađenog materijala, je prema Nacionalu, za nekoliko je milijuna kuna oštećen državni proračun, a osim GP-a Mikić i Butkovića, u cijelu priču je prema pisanju Nacionala uključen i tadašnji ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

Nacionalov izvor tvrdi da se prilikom gradnje potpuno zaobilazio Pravilnik o postupanju s viškom iskopa iz 2014. koji se veže na Zakon o rudarstvu. U tom pravilniku stoji da se omjer raspodjele prihoda od prodajne cijene mineralne sirovine iz viška iskopa utvrđuje tako da 50 posto ide u državni proračun, 20 posto je prihod jedinica regionalne samouprave, a 30 posto jedinica lokalne samouprave.

Isti izvor tvrdi da u situaciji početnog stanja gradilišta nisu prikazani poprečni presjeci, da su se duplirale izdatnice s istom količinom i datumima, a iz dokumentacije se vidi i da su se manjkavo vodili građevinski dnevnici te da nulti geodetski snimak ne odgovara elektronskoj verziji početnog stanja. Osim toga, tvrdi se i da nisu iskazani presjeci za prikaz izračuna količina te su količine iskazane kumulativno, bez mjesečnih iskaza iskopanih masa. Nacionalov izvor je dodao da je iz dokumentacije vidljiv još niz nedostataka te je nabrojao neke od njih:

“Primjerice, nisu usklađene količine iskopa iskazane u tablicama masa, priloženim presjecima i elektronskim verzijama istih, a nije se ni radilo prema pravilima struke kao što se nije poštovala ugovorna obavezu kontinuiranog geodetskog praćenja izvedbe iskopa i odvoza na definirane deponije, nego se dnevno pratio odvoz materijala ‘vizualno’ kamionima, što je nedopustivo.”

Iako je teško procijeniti kolika je financijska šteta nastala, ako se pokaže da su navedene optužbe istinite, Nacional tvrdi da je riječ o milijunskom iznosu. ‘To je pogotovo vidljivo jer se u dokumentaciji krivo prikazala dubina iskopa, odnosno prikazana je za sedam metara manja dubina, što je velika količina iskopanog materijala za koji se može tvrditi da nikada nije iskopan, a zapravo je završio posredstvom GP-a Mikić na otoku Krku’. Tako barem tvrdi Nacionalov izvor koji dodaje da se takvim postupkom za nekoliko milijuna kuna oštetio državni proračun, a da stvar bude još gora, dio nezakonito prisvojenog iskopa je pretvaran u pijesak te je, kako se tvrdi, dijelom utrošen na gradnji marine u Novom Vinodolskom.


Izvor blizak Butkoviću: Optužbe su smiješne

Izvor blizak ministru prometa Butkoviću tvrdi da su optužbe smiješne i da je sve rađeno po pravilima i zakonu, a pogotovo smiješnim je proglasio pokušaj da se u sve umiješa aktualni potpredsjednik Vlade:

“Nema niti jednog dokaza da je Butković povezan s ovim slučajem, jednako kao što nema ni jednog dokaza da je bilo što u gradnji riječkog KBC-a bilo sporno. Ovo je pokušaj da se proizvedu nove afere u trenutku kada je HDZ ranjiv zbog afere u Ini, ali oni koji to pokušavaju neće uspjeti. Uskoro će biti otvorena potpuno nova i moderno uređena bolnica na Sušaku i to je ono što neke najviše boli jer za gradnju te bolnice nisu zaslužni lokalni SDP-ovi političari, već najveće zasluge ima ova vlada, pa se zato sada udara na Butkovića. Ako je netko dovoljno hrabar, neka preda dokumentaciju Državnom odvjetništvu pa neka oni odluče ima li tu elemenata za kazneni progon. Ja sam uvjeren da nema.”

Davor Štimac: Još jedan pokusaj proizvođenja ‘slučaja” gdje ga nema

Sličnu izjavu dobili smo i od tadašnjeg ravnatelj KBC-a Davora Štimca.
– Još jedan pokusaj proizvođenja ‘slučaja” gdje ga nema s uključivanjem mog imena. Nadzor nad radovima je obavljala tvrtka IGH i nikakve nepravilnosti nisu zabilježene, kratko je Štimac komentirao napise Nacionala.

Previous articleStrašna željeznička nesreća kod Novske ukazuje na 4 teška propusta
Next articlePrvi dan Vladinih mjera: Trgovci s polica povukli šećer i ulje, pile u komadu se prodaje na crno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here