Home Mozaik Nagrađivana Gavellina predstava “Peer Gynt” u riječkom HNK

Nagrađivana Gavellina predstava “Peer Gynt” u riječkom HNK

1498
0

Nikakno ne propustite pogledati višestrukonagrađivanu dramsku predstavu „Peer Gynt“ Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ u srijedu, 3. studenog 2010. u 19,30 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. U glavnoj ulozi gledat ćemo Ozrena Grabarića, a u predstavi igraju, sve redom istaknuti i priznati glumci: Alma Prica, Nataša Janjić, Ksenija Pajić, Dijana Vidušin, Ivana Roščić, Nenad Cvetko, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Mladen Vasari, Božidar Boban, Ranko Zidarić i Filip Šovagović. Ambiciozan, složen i izazovan zadatak, kao što je postavljanje “Peer Gynta” Henrika Ibsena na pozornicu, s velikim je uspjehom riješio makedonski redatelj Aleksandar Popovski kojega je riječka publika imala prilike upoznati na „Riječkim ljetnim noćima“ kao redatelja ovoljetne uspješnice „Cirkus Destetika“ prema tekstovima Danilla Harmsa.

S ovom predstavom, dobitnicom više od deset nagrada na renomiranim festivalima u zemlji i inozemstvu, gledatelji bez sumnje kreću na uzbudljivo i maštovito kazališno putovanje.

“Makedonski redatelj Aleksandar Popovski (r.1969.) ponovo je uspio u “Gavelli”. Njegova režija “Peera Gynta”, posljednjeg komada u stihovima slavnog Norvežanina Henrika Ibsena, zaokružena je i inspirativna predstava“, napisao je kazališni kritičar Tomislav Čadež za „Jutarnji list“.

„Predviđam da će predstava privlačiti ogroman raspon gledateljskih generacija (od sedam do sedamdesedetisedam godina) i da će čak biti i onih koji će doći pogledati još jednom i još jednom. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog maestralnog Ozrena Grabarića. (…) Grabarićeva glumačka interpretacija Peera Gynta velik je umjetnički uspjeh, ali ta sjajna uloga ne bi bila moguća bez doista izvrsnih glumačkih partnera, prvenstveno Alme Price i Dijane Vidušin“, istaknula je istaknuta kazališna kritičarka Nataša Govedić u “Novom listu”.

Za veliki uspjeh predstave „Peer Gynt“ koja gledatelje ostavlja bez daha zaslužni su i članovi skupine Numen, autori dojmljive i funkcionalne scenografije kao i glazba makedonskog benda “Foltin”.

“U svojoj olakoj bezobzirnosti, pustolovnom egoizmu te dopadljivu nećudoređu, Peer Gynt je Don Quixote slobodnog pothvata!”, zapisano je o ovome komadu, jednom od najzavodljivijih u povijesti svjetske književnosti. Sudeći prema sjajnom prijemu kod publike i kod kritike, zavodljivosti ne nedostaje ni Gavellinom „Peer Gyntu“. Vjerujemo, više nego dovoljno za dolazak u riječko Kazalište.

Previous articleStigla jamstva, radnici odustali od marša
Next articleD.J. natjecanje na festivalu KRIK

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here