Home Mozaik Najavljena peta Crna ovca: Crnje ne može

Najavljena peta Crna ovca: Crnje ne može

1377
8

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljena manifestacija Crna ovca koja se ove godine održava od 14. do 16. svibnja u Baški na otoku Krku. Jubilarnu petu Crnu Ovcu pod motom „Crnje ne može“ najavili su predstavnica Organizacijskog odbora Branka Polonijo, riječki glazbenik Damir Urban te dizajnerica i autorica vizualnog identiteta Crne Ovce Darja Gudac.

Polonijo_Urban_Gudac

Predsjednica udruge Sinjali Branka Polonijo prisutnima je predstavila moto „Crnje ne može“ i osnovnu poruku koju ova manifestacija šalje – crna ovca misli i djeluje drugačije, ne pristaje na stereotipe, a crno znači individualizam, vedar i optimističan pogled na svijet.

Kroz Crnu ovcu, također, sustavno se promovira tradicionalna bašćanska gastronomska ponuda s naglaskom na bašćanskoj janjetini koja se za vrijeme istoimenog vikenda nudi u svim ugostiteljskim objektima. U sklopu manifestacije najavljeno je kuharsko natjecanje, ove godine u nešto jačem izdanju – popularni kuharski višeboj pod nazivom Test the best na kojem će se natjecati 9 ekipa novinara u spravljanju janjećeg gulaša u kotliću.

Bogati program započinje u petak u 17 sati premjernom izložbom grafita Crne ovce, nakon kojeg slijedi Skrivena premijera, izložba i performance u čast 5. rođendana Crne ovce. Nastupom Sick Swing Orchestra iz Zagreba i mladog krčkog benda Mala Vida započinje i glazbeni dio programa ovogodišnje Crne ovce. Subotnje jutro rezervirano je za sportske aktivnosti, planinarenje u Velu luku, paragliding, dizanje u balonu, i naravno, centralni sportski događaj – regatu Corinthia Cup za klasu Laser i Optimist.

Ulicama Baške posjetitelje će zabavljati ulični preformeri, a moći će se pogledati i modni performance Etno Modne minute, mrgar na Rivi, izložba starih predmeta kao i Srednjevjekovni viteški turnir koje će zorno dočarati Rapski samostreličari. Subotnje popodne u Baški zaokružit će promenadni nastup folkorne skupine Kud Šoto i Klape Zvonimir.

Kulturno-znanstveni program obuhvatiti će predavanje „Više od Everesta“ Darka Berljaka, kao i već tradicionalno predavanje prof. Korada Korlevića, a Teatar Gavran izvest će popularnu predstavu „Hotel Babilon“. U groznicu subotnje večeri uvest će nas grupa Mala Vida, a za vrhunac će se pobrinut poznati riječki rock sastav URBAN & 4.

Nedjelja je rezervirana za biciklijadu, zadnji plov Corinthia Cupa i svečanu dodjelu nagrada pobjednicima regate.

Riječki glazbenik Damir Urban, iznio je svoju početnu skepsu prema ovoj vrsti manifestacije, no nakon što je prijateljica njegove supruge objavila da se zaručila na Crnoj ovci, sve ga je više počeo zanimati ovaj događaj. Nakon uvida u program, Urban je bio iznenađen kako se znanjem, trudom i novim idejama mogu učiniti veliki pomaci za jedno malo mjesto, a upravo je to Crna ovca donijela Baški. Tako će Urban s posebnim zadovoljstvom izvesti svoj subotnji koncert, ali isto tako povesti svoju obitelj na vikend u Bašku i na taj način uživati u bogatom programu Crne ovce.

Za kraj, dizajnerica vizualnog identiteta Crne ovce, Darja Gudac iz riječke agencije Studio Conex predstavila je ovogodišnji dizajn kreiran pod motom „Crnje ne može“ pri čemu je naglasila da brabonjčići sadrže dozu provokacije i na ironičan način prikazuju situaciju u državi i svijetu, dok ilustracije koje se provlače od prve godine – motivi crne ovce, Baške i aktualnog glazbenika, infantilnog su karaktera i djeluju šaljivo. Darja vjeruje kako je i publika naučila čitati vizual i otkrivati detalje koji se ne vide na prvu, a dokaz tome je i prošlogodišnja nagrada publike za najbolji hrvatski plakat velikog formata Outward 2009., dodjeljena Conexu za billboard kojim je promovirana Crna ovca 2009.

Previous articleGordan Malić: Treba li Hrvatska Elliota Nessa?
Next articleJosipovićevo odlikovanje ubrzava Fakovu odluku

8 COMMENTS

  1. Nastupom Sick Swing Orchestra iz Zagreba i mladog krčkog benda Mala Vida započinje tradicionalno klanje janjaca koje će potrajati do ujutro…Nije li Urban principijelno protiv klanja ? Hm, ..licemjerje na svakom koraku…

  2. sta serete, pa nakon sta je prijateljica njegove supruge objavila da je tamo objavila zaruke je to sve skupa sasvim druga stvar. doso bi i njegov prijatelj alohtoni vojko al se ne bi mogo suzdrzat ispred kotlica.

  3. imaš pravo, lijepo piše::: Tako će Urban s posebnim zadovoljstvom izvesti svoj subotnji koncert, ali isto tako povesti svoju obitelj na vikend u Bašku i na taj način uživati u bogatom programu Crne ovce te degustirati iznutrice malog janjca, srce janjca u umaku od gorgonzole i jatra janjčića sa šparogama. Da bi doživljaj bio potpun pobrinuti će se Klaonica “Janjce koljem, ruke mi krvave” , koja će ovom prilikom Urbanu pokloniti 250 kilograma jetre janjčića sa područja Baške, a koji su najpoznatiji po posebnoj kvalitetnom mesu.

  4. pa ce zeni recitirat sam svoje pjesme: podijelio bi s tobom progutano sunce (na gulas), poput papra i soli, abortus janjca na kiselo i atomska bomba dok mala truba kurcu svira – ima li tu u kom apartmanu besplatnog mjesta za mene – jer ja sam angazirani umjetnik – uz djibonijevu zedjam – daj litru i litru na racun tz pgz

  5. ma sverina je veći roker od urbana. a šta nije problem veprova na krku, pa zašto njih ne kolju? a ako dođe Vepar i pojede vepra jer onda on kanibal?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here