Home Vijesti Najavljeno otvorenje Liburnia Film Festivala

Najavljeno otvorenje Liburnia Film Festivala

304
0

Recentni hrvatski dokumentarni filmovi, 33 filmska naslova, 18 premijera, autori filmova i njihovi protagonisti, razgovori i edukacije o nastanku dokumentaraca i radu na filmu… Sve će to obilježiti sljedećih nekoliko dana u Opatiji gdje u utorak, 22. kolovoza počinje 21. izdanje Liburnia Film Festivala.

Svečano otvorenje, zakazano u 20:15 na Ljetnoj pozornici u Opatiji, označit će početak velikog 21. izdanja jedinog festivala isključivo hrvatskog dokumentarnog filma. Nakon njega slijedi hrvatska premijera filma “Kuća na Kraljevcu” hrvatskog pisca Pere Kvesića. Kroz film se bavio vlastitom kućom koja je bila dom brojnim umjetnicima i društvenjacima koji su u njoj stvarali. Ono po čemu je kuća, kao i film, još zanimljiva, jest da ju je izgradio osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak. U drugom slotu, zakazanom za 22:30, publika će moći pogledati dva portreta – “Espi” Ivana Grgura o istoimenom dramaturgu koji prolazi kroz tranziciju te “Pero” Sare Alavanić o 30-godišnjaku koji želi živjeti svoj san – driftanjem pržiti automobilske gume.

Osim tri navedena naslova, koji se natječu za osam festivalskih nagrada, prve festivalske večeri očekuje nas i hrvatska premijera filma “Snajka: Dnevnik očekivanja” Tee Vidović Dalipi koji će biti prikazan izvan konkurencije za nagrade. Vidović Dalipi u Opatiju stiže nakon što je film prikazan na MakeDoxu, Sarajevo Film Festivalu i DokuFestu u Prizrenu gdje je imao svoju svjetsku premijeru, a publika ga je nagradila nagradom za najbolji film. Film će u utorak imati dvostruku hrvatsku premijeru – u isto vrijeme bit će prikazan na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu. Nakon priče o izazovima s kojima se nosila redateljica filma i njen izabranik, kosovski Rom Mirsad, okupljene će rasplesati zagrebački band Tidal Pull koji u Opatiju dovodi Rock&OFF turneja.
Popodnevni uvod u još jedno festivalsko izdanje, onima koji vole ranije projekcije, organizatori nude u Villi Antonio uz dva dokumentarca – kratkometražni “Jumping Stones” Virginije Richrath i dugometražni “Matić poljana – život ili smrt” goranskog redatelja Rasima Karalića. Program u Villi Antonio počinje u 18 sati, a ulaz je slobodan.

Svima koji žele gledati filmove na Ljetnoj pozornici, gdje će biti prikazano 20 filmova u konkurenciji za nagrade, pet Restartovih filmova te tri posebne projekcije, preporuča se kupovina festivalske ulaznice za koju je potrebno izdvojiti 12 eura, a moguće ju je nabaviti preko sustava Mojekarte.hr ili na ulazu u Ljetnu pozornicu Opatija. Za dnevnu ulaznicu treba izdvojiti 4 eura.
Preostala četiri dana počinju u 17 sati u caffe baru Eugenian Pićem s autorima filmova u konkurenciji za festivalske nagrade, razgovorima koje moderira filmolog Boris Ružić. Svako popodne nudi nešto zanimljivo u Villi Antonio – ili filmove u programu Regionale (filmovi nastali u Istarskoj i/ili Primorsko-goranskoj županiji) ili razgovore (case study filma “Veće od traume” koji je na 20. LFF-u dobio nagradu publike; tribina “Što je potrebno za doku-kino hit?”) te posebnu projekciju filma “Ja dišem” nastalog u sklopu Erasmus+ projekta Ambasadori nenasilja kojemu je cilj bio uputiti mlade osobe u problematiku nasilja, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Opatija će se fokusirati na dokumentarni film sve do subote, 26. kolovoza do kada traje ovogodišnji Liburnia FIlm Festival. Festival će, nakon dodjele nagrada, zatvoriti film “Obalno šetalište” Silvija Mirošničenka koji se bavi šetnicom Lungomare pored koje se nalazi Ljetna pozornica u Opatiji, glavna lokacija 21. LFF-a. (LFF)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here