Home Vijesti Najnovije istraživanje: Karantene ne treba potpuno ukinuti sve dok se ne pronađe...

Najnovije istraživanje: Karantene ne treba potpuno ukinuti sve dok se ne pronađe cjepivo protiv koronavirusa!

2053
0

Karantene zbog koronavirusa širom svijeta ne bi trebale biti potpuno uklonjene sve dok se ne nađe cjepivo protiv ove bolesti, pokazalo je istraživanje temeljeno na kineskom iskustvu epidemije objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet.

Kineska drakonska ograničenja svakodnevnog života zaustavila su prvi val Covid-19 u većem dijelu zemlje, ali istraživači su upotrijebili matematičko modeliranje kako bi pokazali da preuranjeno ukidanje mjera može rezultirati nesmetanim drugim valom zaraze.

Vlasti su u srijedu prekinule 76-dnevno zatvaranje grada Wuhan u provinciji Hubei. Neka ograničenja ostaju na snazi. Međutim, službenici su svjesni rizika jer su vlakovi i turistička mjesta napunjeni širom zemlje.
“Iako se čini da su ove mjere kontrole smanjile broj infekcija na vrlo niske razine, bez imuniteta krda protiv Covid-19, slučajevi bi mogli lako oživjeti kako se tvrtke, tvornice i škole postupno stavljaju u funkciju i povećavaju socijalno miješanje. Posebno s obzirom na sve veći rizik uvezenih slučajeva iz inozemstva dok se Covid-19 i dalje širi globalno”, rekao je profesor Joseph T Wu sa Sveučilišta u Hong Kongu, koji je vodio istraživanje.
Upozorio je da će brzina zaraze porasti ako vlade ne osiguraju polagano ukidanje ograničenja i pomno nadziranje prijenosa.
“Iako će se politike kontrole poput fizičke udaljenosti i promjene ponašanja zadržati neko vrijeme, proaktivno uspostavljanje ravnoteže između nastavljanja gospodarskih aktivnosti i zadržavanja epidemije pod kontrolom vjerojatno će biti najbolja strategija dok učinkovita cjepiva ne postanu široko dostupna.”
Istraživanje bi moglo biti ključno s obzirom da zemlje širom svijeta razmatraju kako najbolje ublažiti ograničenja kako bi se njihova gospodarstva ponovno pokrenula. Pogrešni potezi mogli bi dovesti do daljnjih epidemija i novih ograničenja, pokazalo je istraživanje, a moglo bi to biti katastrofalno za zdravstvene usluge i ekonomiju.
Austrija je u ponedjeljak priopćila da će postepeno početi ponovno otvarati prodavaonice nakon Uskrsa i jedna je od nekoliko europskih zemalja koje se pripremaju za liberalizaciju ograničenja.

U Njemačkoj skupina ekonomista, pravnika i medicinskih stručnjaka preporučuje postupno oživljavanje najveće europske ekonomije koja bi određenim industrijama i radnicima omogućila ponovno započinjanje svojih aktivnosti dok se poduzimaju koraci za sprječavanje ponovnog oživljavanja epidemije koronavirusa.
Desetak akademika napisalo je u tom izvješću, koje je prošlog tjedna objavio Institut za ekonomska istraživanja Ifo, kako ne očekuju da će cjepivo ili učinkovit tretman protiv koronavirusa biti na raspolaganju prije 2021. godine.

Vlada Velike Britanije preispitala je zatvaranje prostora gotovo tri tjedna nakon što je s tim započela, ali gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je jučer da “nije ni blizu” ublažavanja ograničenja s očekivanim vrhuncem epidemije udaljenim više od tjedan dana.

Britanski ekonomski istraživači sugerirali su da za 4,2 milijuna mladih u dobi od 20 do 30 godina koji ne žive s roditeljima treba omogućiti da se prvi vrate na posao.
Andrew J. Oswald i Nattavudh Powdthavee sa sveučilišta Warwick u kratkom su radu rekli da će ideja pomoći ublažavanju “teške štete” koja se nanosi ekonomiji zemlje.
“Ukoliko se cjepivo brzo ne otkrije, malo je vjerojatno da će postojati bilo kakav bezrizičan ili bezbolan način djelovanja”, navodi se u dokumentu.
“Umjesto toga, morat ćete se suočiti s epidemiološkim i ekonomskim kompromisima. Izbori na tom trenutku vjerojatno će biti teški za političare i građane.
Istaknuli su da će ideja “pomoći ponovnom uspostavljanju prosperiteta prije nego što nastupi izvanredna recesija; dovela bi do drugih društvenih koristi; stvorila bi i relativno mali, ali nažalost zanemariv, dodatni rizik za zdravlje u zemlji”.
Efekti ukidanja karantena prerano mogu pogoditi neka područja jače od drugih. Daljnja analiza iz Lancetovog izvješća pokazala je da rizik od smrti za one koji su bili pozitivni na Covid-19 značajno varira u različitim dijelovima Kine, temeljen na ekonomskom razvoju i dostupnosti zdravstvenih resursa.
Stopa smrtnosti u regiji Hubei iznosila je 5,91%, što je gotovo šest puta više nego izvan provincije, gdje je bila 0,98%, pokazalo je istraživanje.
“Čak i u najprosperitetnijim i dobro financiranim sredinama poput Pekinga i Šangaja, zdravstveni resursi su ograničeni, a usluge će se boriti s naglim porastom potražnje”, rekao je stariji autor profesor Gabriel M Leung sa Sveučilišta u Hong Kongu u izdanju koje je popraćeno izvještajem Lanceta. “Naša otkrića naglašavaju važnost osiguravanja da lokalni zdravstveni sustavi imaju odgovarajuće osoblje i resurse kako bi se smanjili smrtni slučajevi povezani s Covidom.”
Stroga ograničenja kretanja ljudi i robe uvedena su širom Kine 23. siječnja nakon što se u Wuhanu u prosincu pojavio novi koronavirus. Ona drastično utječu na ekonomiju, ali i na osobne slobode. Otada se mjere postupno opuštaju u nekim kineskim provincijama, s tim da se tvornice i uredi postupno otvaraju.
Analiza četiri grada i 10 provincija izvan Hubeia kaže da mjere treba ukinuti postupno ili će se broj slučajeva postupno povećavati tijekom razdoblja opuštanja.
Procjene također ukazuju na to da jednostavno pooštravanje nakon što se teret povećanih slučajeva poveća,ne bi smanjilo teret intervencija u prvobitno stanje.

Za to bi bili potrebni dodatni napori, što bi vjerojatno moglo dovesti do većih zdravstvenih i ekonomskih učinaka.
“Svjesni smo da će, kako privredna aktivnost širom Kine bude rasla u narednim tjednima, lokalna ili uvezena infekcija mogla dovesti do ponovnog porasta prijenosa”, dodala je u izdanju autorica suradnika dr. Kathy Leung sa sveučilišta u Hong Kongu. “Praćenje efekta povećane mobilnosti i društvenog miješanja na prijenos Covid-19 u stvarnom vremenu moglo bi omogućiti donositeljima politika preciziranje mjera kontrole kako bi prekinuli prijenos i minimizirali utjecaj mogućeg drugog vala infekcija.”

Previous article64 nova slučaja koronavirusa, od toga 23 u Splitu.
Next articleNa Krk sletio avion s 14 putnika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here