Home Vijesti Najnovije snimke nuklearnog reaktora u Fukushimi; Uočene čudne viseće nakupine

Najnovije snimke nuklearnog reaktora u Fukushimi; Uočene čudne viseće nakupine

127
0
7e33f147 172f 426b b87d bd7ccc81dd5f
Foto: TEPCO

Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), operater nuklearne elektrane u Fukushimi, objavio je skup fotografija koje su snimljene minijaturnom bespilotnom letjelicom u unutrašnjosti teško oštećenog reaktora. Fotografije otkrivaju razbacanu kontrolnu opremu i izobličene materijale, stvarajući mnogo neodgovorenih pitanja, izvještava AP.

Ova serija fotografija pruža prvi uvid u unutrašnjost glavne konstrukcijske potpore reaktora broj 1, područje izravno ispod jezgre reaktora. Ovo područje je izuzetno nedostupno, a dužnosnici su dugo vremena priželjkivali pristup radi ispitivanja jezgre i rastopljenog nuklearnog goriva koje je tamo iscurilo nakon katastrofalnog potresa i tsunamija 2011. godine.

cc809b94 3d8c 46e8 9926 cc61ad142edf
Foto: TEPCO

Unatoč ranijim naporima slanja dronova u ovu zonu, TEPCO nije uspio doći do cilja. Međutim, prošlog tjedna uspjeli su snimiti ovaj kritični teren i objaviti rezultirajuće fotografije. Unutar tri oštećena reaktora i dalje se nalazi 880 tona visoko radioaktivnog rastopljenog nuklearnog goriva, a TEPCO nastoji prikupiti što više informacija o njegovom položaju i stanju kako bi se moglo pristupiti njegovom uklanjanju.

Na fotografijama su vidljivi smeđi objekti različitih oblika i veličina koji vise s potpore, kao i dijelovi pogonskog mehanizma kontrolnih šipki. No, nije jasno jesu li ovi objekti rastopljeni dio goriva ili oštećena oprema. Nedostatak svjetlosti otežava precizno snimanje dna jezgre reaktora.

Iako su novi podaci korisni za daljnja istraživanja, mnogi smatraju da vlada i TEPCO imaju preoptimistične planove za čišćenje elektrane u roku od 30 do 40 godina, s obzirom na veliki dio reaktora koji još uvijek nije istražen. Ovi nedostaci ukazuju na složenost i dugoročne izazove u procesu obnove nakon nuklearne katastrofe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here