Home Vijesti Najnoviji soj korone može izazvati neobične nove simptome noću!

Najnoviji soj korone može izazvati neobične nove simptome noću!

365
0

Covid-19 poznat je po širokom i neobičnom nizu simptoma, a nakon što je nova varijanta poput oluje pokorila svijet, neki su znanstvenici počeli dobivati izvješća o novom simptomu: noćnom znojenju, piše IFL Science.

Varijanta koja trenutno uzrokuje značajan porast slučajeva širom svijeta je podvarijanta BA.5, ponekad poznata kao “sestrinska” varijanta omikrona. Zajedno s BA.4, te dvije podvarijante sada su postale dominantan soj virusa.

U SAD-u BA.5 trenutačno čini oko 65 posto slučajeva covida, prema CDC-u, a slična je slika i drugdje u svijetu, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Neki istraživači također vjeruju da mogu imati suptilno različite simptome od drugih varijanti.

“Još jedan dodatni simptom BA.5 koji sam jutros vidio je noćno znojenje”, rekao je za irski radio NewsTalk profesor Luke O’Neill, profesor biokemije s Trinity Collegea u Dublinu. “Nije li to čudno?” dodao je.

Podvarijante su majstori izbjegavanja imunosnog odgovora, što znači da se ljudi koji su već bili zaraženi SARS-CoV-2 još uvijek mogu razboljeti drugi, pa čak i treći put. Srećom, rani dokazi upućuju na to da bi podvarijanta BA.5 mogla biti slična svojim rođacima omikrona po tome što uzrokuje manje teške bolesti i smrt od prethodnih varijanti, poput delte. Međutim, njezina sposobnost ponovne zaraze je razlog za zabrinutost.

Razlog zašto se pojavljuju različiti simptomi, objašnjava O’Neill, djelomično je zbog genske promjene virusa, ali i načina na koji naš imunosni sustav reagira na infekciju.

“Bolest je malo drukčija jer se virus promijenio. Postoji određeni imunitet na to – očito s T-stanicama i tako dalje”, dodao je O’Neill. “A ta mješavina vašeg imunosnog sustava i virusa koja je ponešto drugačija mogla bi dovesti do malo drugačije bolesti, začudo s noćnim znojenjem kao obilježjem.”

O’Neill je također naglasio važnost potpunog cijepljenja kako bi se spriječili najteže moguće posljedice infekcije. Nema puno podataka o tome koliko je čest simptom noćnog znojenja. Prema aplikaciji ZOE COVID Study, najčešći simptomi covida među cijepljenim osobama (dvije doze) uključuju: curenje nosa, glavobolju, kihanje, grlobolju i uporan kašalj. Ostali simptomi koji su prije bili mnogo izraženiji – poput gubitka njuha, kratkog daha i groznice – sada se rjeđe prijavljuju, rangirajući se daleko niže na popisu najčešćih simptoma, na šestom, 29. odnosno osmom mjestu.

Previous articleDok se kontinenent prži pod tropskim vrućinama, postoji mjesto u srednjoj Europi gdje je trenutno -7°C!
Next articlePrva ispovijest britanskog preljubnika: ‘Bankrotirao sam, a ljubavnica ukrajinska izbjeglica mi je skoro oslijepila‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here