Home Biznis Nakon dionica padaju i dividende

Nakon dionica padaju i dividende

629
0

Zbog posljedica financijske krize u svijetu kompanije suspendiraju ili smanjuju isplate dividendi po najbržoj stopi u zadnjih pola stoljeća, pokazuje najnovije izvješće Standar&Poor’sa.
Na takve poteze zasad se ponajviše odlučuju američke kompanije, i to baš u vrijeme kad se ulagači oslanjaju na prihod od dividendi kako bi lakše prebrodili recesiju.

Ove godine već je sedam kompanija iz indeksa Standar&Poor’s 500 najavilo kresanje svojih dividendi, što će u idućim mjesecima značiti otprilike 12 milijardi dolara manje u džepovima dioničara.

Nakon dionica padaju i dividendeMeđu njima čak šest je iz financijske industrije, a najavile su smanjivanje dividendi za barem 50 posto, pokazuje najnovije istraživanje S&P-a. Pfizer je posljednji među blue chip kompanijama, koji je jučer najavio rezanje dividende s 1,28 dolara na 64 centi po dionici.

Najveće smanjivanje isplate dividende zasad je najavljeno iz Bank of America. Ta banka je ranije ovoga mjeseca objavila da će smanjiti isplatu s 1,28 dolara po dionici na svega četiri centa. Time će godišnje isplate dioničarima smanjiti za čak 6,2 milijardi dolara.

Nastavi li se taj trend, to će biti najgora godina po kresanju dividendi od 1958. godine. Te godine ukupna vrijednost isplaćenih dividendi bila je smanjena 8,4 posto.

“Lako je reći da će ovo biti najgora godina u zadnjih pola stoljeća, no važnije je pitanje hoće li biti još i gore”, kaže analitičar S&P-a Howard Silverblatt.

Ni kompanije u ostalim industrijama nisu u mogućnosti izbjeći financijskim i gospodarskim problemima. Njihova profitabilnost i novčani tokovi su pod pritiskom, te žele sačuvati gotovinu smanjivanjem isplata dividendi.

“Dugoročno, smanjivanje dividendi moglo bi čak biti i pozitivno za zdravlje kompanija”, kaže portfelj menadžer iz Charles & Schwaba Paul Davis.

Ipak, smanjivanje isplata dividendi predstavlja još jedan udarac po džepu dioničara, pogotovo malih, koji su već pretrpjeli velike gubitke zbog pada cijena dionica.

Posebno se to odnosi na američke umirovljenike, koji su skloni kupovati dionice namijenjene “udovicama i siročadi”, odnosno one koje im pružaju stabilni pritok novca.

U međuvremenu, na europskim burzama većina najvažnijih indeksa je u plusu, zahvaljujući nastavku jučerašnjeg rasta cijena dionica banaka. Frankfurtski DAX indeks trenutno je u plusu 0,6 posto, pariški CAC 0,32 posto, dok je londonski FTSE indeks u minusu 0,46 posto.

A na deviznim tržištima tečaj eura ojačao je prema dolaru zahvaljujući iznenađujućem porastu poslovnog povjerenja u Njemačkoj.

Njemački Ifo institut, naime, danas je objavio da je poslovno povjerenje u toj zemlji u siječnju poraslo na 83 bodova, premašivši procjene ekonomista koje su se kretale oko 81,3 boda. Također, povjerenje je poraslo u odnosu na prosinac, kada je taj indeks iznosio 82,7 bodova.

Taj pokazatelj sugerira da njemačke kompanije i nisu tako pesimistične u vezi toga da će globalno gospodarstvo utonuti u dublju recesiju, ističu analitičari.

“Kratkoročno nam je olakšanje vidjeti da nije došlo do daljnjeg pogoršanja tog indeksa, no ostaje pitanje je li to održivo”, kaže valutni strateg pri Brown Brothers Harrimanu u Londonu Audrey Childe-Freeman.

Oporavak poslovnog povjerenja u najvećem gospodarstvu eurozone dao je poticaj tečaju eura, koji je jutros porastao na 1,3328 dolara, najvišu razinu u zadnjih tjedan dana. (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here