Home Vijesti Nakon najave mobilizacije u Rusiji, rasprodane avio karte za let Moskva-Istanbul

Nakon najave mobilizacije u Rusiji, rasprodane avio karte za let Moskva-Istanbul

137
0

Alexander, 23, sjeća se kako je u panici kupovao kartu od Sankt Peterburga do ove turske metropole nedugo nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, strahujući da bi mogao biti među onima koji su poslani na bojišnicu.

“Na dan kad je rat počeo, dobio sam liječničku dijagnozu da nisam bolestan i stoga nisam oslobođen jedne godine služenja vojske”, rekao je profesor matematike u izjavi za The Moscow Times.

Mladići zabrinuti zbog mobilizacije bili su previše zastupljeni među desecima tisuća Rusa koji su ranije ove godine pobjegli kući u zemlje diljem Južnog Kavkaza i Europe.

A budući da je predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio djelomičnu mobilizaciju kako bi se nadoknadili rastući gubici Rusije u Ukrajini, novi val iseljavanja izgledakao vjerojatan scenarij.

Cijene karata za strana odredišta, uključujući Istanbul, porasle su nakon Putinova obraćanja, a navodno su se neki prijevoznici u potpunosti rasprodali.

Prije objave, mladi Rusi koji su se nedavno preselili u Istanbul rekli su za The Moscow Times da su zabrinuti da bi vojni obveznici mogli biti ilegalno poslani u borbu protiv Ukrajine, ili čak da bi se ruski zakon mogao promijeniti kako bi se omogućila šira mobilizacija ili raspoređivanje vojnih obveznika u inozemstvu .

Kako bi bili sigurni da neće biti pozvani, nemaju izbora nego ostati u inozemstvu do svoje 27. godine kada više ne ispunjavaju uvjete za služenje vojnog roka. Međutim, pod djelomičnom mobilizacijom, oni stariji od 27 godina također mogu biti u opasnosti od mobilizacjie.

Nekoliko Rusa u dobi za služenje vojnog roka u Istanbulu odbilo je razgovarati s The Moscow Timesom iz straha da će privući pozornost ruskih vlasti.

Jedan nedavni došljak iz južnog ruskog grada Rostov-na-Donu rekao je za The Moscow Times da su dva njegova poznanika umrla u Ukrajini.

Previous articlePutin naredio djelomičnu mobilizaciju i zaprijetio nuklearnim oružjem
Next articleMilanović: Putin stalno ponavlja to za nuklearno oružje. To nije glavni problem (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here