Home Vijesti Nakon što su zaglavili u minskom polju, Rusi u očaju dovukli i...

Nakon što su zaglavili u minskom polju, Rusi u očaju dovukli i termobaričko oružje. Pogledajte što mu se dogodilo…

124
0

Očajnički pokušavajući probiti ukrajinsku obranu oko Vuhledara, rudarskog gradića koji je postao glavno vojno žarište u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, ruska vojska je rasporedila najmanje jedan od svojih dragocjenih termobaričkih raketnih bacača TOS-1A, piše Slobodna Dalmacija. Prema tvrdnjama neovisnih analitičara, 72. mehanizirana brigada ukrajinske vojske uspjela je uništiti jedan TOS-1A u okolici Vuhledara. Kako se može vidjeti na snimkama koje su napravili ukrajinski dronovi – raketni bacač je eksplodirao izazivajući golemi vatromet. Ova modernizirana verzija prijašnjeg bacača TOS-1, s dužim lansirnim cijevima i povećanim dometom, ušla je 2003. godine u sastav ruske vojske, a samo ime “Suncopek” dovoljno govori o razornoj toplinskoj snazi.

Vojni analitičari smatraju kako dovođenje Suncopeka na domet ukrajinskih topova, pokazuje veliki očaj ruskih zapovjednika u okolici Vuhledara. TOS-1A je moćno oružje, ali i vrlo ranjivo jer se lanser mora približiti dometu neprijateljskih tenkovskih topova prije nego što može otvoriti vatru. U sovjetskoj doktrini, TOS-1 se raspoređuje s tenkovima kao pratnjom, no pratećih tenkova nije bilo na vidiku kad su Ukrajinci digli u zrak ovaj Suncopek koji bi trebao lansirati rakete u brzom nizu, a zatim se odmah vratiti u pozadinu.

Ruska vojska u svojem sastavu ima više od 45 termobaričkih raketnih bacača. Odnosno imala je. Ukrajinci su uništili najmanje dva 45-tonska lansera i zarobili četiri druga. Otprije je poznata fotografija na kojoj jedan ukrajinski traktor na početku rata vuče kroz polje TOS-1 koji je zaplijenjen tijekom neuspješne opsade Kijeva. Sergej Bratčuk, ukrajinski glasnogovornik regije Odesa, još je u travnju prošle godine potvrdio da je zaplijenjeni ruski oklopni raketni bacač TOS-1A ispalio nekoliko termobaričnih punjenja na svoje donedavne domaćine, i to na ruske trupe u blizini Izjuma, na istoku Ukrajine.

Termobarično streljivo iznimno je razorno. Radi se o zabranjenim vakuumskim bombama koje usisavaju sav kisik iz okoliša i stvaraju razornu eksploziju visoke temperature koja teško oštećuje unutarnje organe svih ljudi i živih bića koja se zateknu u blizini.

„Ovaj smrtonosni sustav kreira eksploziju vatrene kugle koja se brzo širi bez šrapnela, rekao je za Newsweek stručnjak za obranu i vojnu tehnologiju David Hambling.

Previous articleMorski pas ubio turista u Novoj Kaledoniji, kupači panično bježali iz vode
Next articlePogledajte ludu proslavu Tudora nakon protiv protiv Toulusea

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here