Home Vijesti Nakon teksta na našem portalu Rijeka 29.7. dobiva svoju prvu Povorku ponosa!

Nakon teksta na našem portalu Rijeka 29.7. dobiva svoju prvu Povorku ponosa!

428
0
pexels myersmc16 919194
pexels myersmc16 919194

Nakladnik i autor tekstova Portala ReStart, koji se zalaže za ljudska prava, ravnopravnost, jednakost i dostojanstvo svakog čovjeka, na poticaj članka objavljenog na Portalu Rijeka Danas, pozvao je građane na suradnju u organizaciji prve riječke Povorke ponosa na dan 29.07.2024. u 18:00 h. O detaljima povorke, građane će se obavijestiti putem Portala ReStart najkasnije do 10.07.2024. do kada će biti poznata trasa i ostali detalji ovog događaja.

Zahtjev za prijedlog trase i odobravanje odabranog datuma i termina poslan je upravnim tijelima grada u ime Portala ReStart kao organizatora događaja.

Podsjetimo, u nedavno objavljenom tekstu na našem portalu upozorili smo na činjenicu kako je grad Rijeka jedini veći hrvatski grad u kojem nikad nije održan ovakav događaj:

Parade ponosa u Hrvatskoj održavaju se u nekoliko gradova, među kojima su:

  1. Zagreb – Zagreb Pride se održava od 2002. godine i najstarija je povorka ponosa u Hrvatskoj.
  2. Split – Split Pride održava se od 2011. godine.
  3. Osijek – Osijek Pride održava se od 2014. godine.
  4. Karlovac – Karlovac Pride održava se od 2023. godine
  5. Pula – Pula Pride održava se od 2024. godine

U Rijeci je 2013. tijekom referenduma o braku koji je pokrenula udruga U ime obitelji održan marš potpore LGBTQ zajednici, ali nije bila “prava” parada ponosa. Treba napomenuti 2012. godine je održan marš podrške splitskom prideu koji je tih godina bio često osporen od tisuće huligana koji su silom htjeli spriječiti organiziranje ovog događaja. Rijeka je jedini od četiri velika grada koji nije imao svoju povorku ponosa.

Rijeka nije imuna na homofobiju

Pojedini Riječani su često koristili argument da “Rijeci nije potreban pride jer je progresivna sredina u kojoj vlada LGBTQ-friendly gradska vlast”, samim time LGBTQ populacija nije toliko ugrođena kao npr. u Splitu, Zagrebu ili Osijeku. Međutim takva tvrdnja nije imala temelje u stvarnosti jer Rijeka je itekako imala sramotne epizode homofobije u zadnjih 20 godina. 

Sjetimo se npr. slučaja Ane Dragičević, mlade Riječanke koja je početkom 2000-ih provela pet godina u psihijatrijskoj bolnici Lopača zbog svoje homoseksualnosti. Roditelji su je tamo zatvorili pod lažnom optužbom da je ovisnica o drogama. Nakon izlaska iz bolnice s navršenih 21 godinu, Ana je zaboravljena i ostavljena da se sama snalazi. Sramota za Grad Rijeku je bila tim veća zato što je Ana Dragičević bila doslovce zarobljena od strane jedne gradske institucije (Psihijatrijska bolnica Lopača).

Homofobni napadi u centru grada

Ne moramo ići toliko daleko u prošlost. Sjetimo se slučaja Matije Piralića iz 2021. godine, mladića koji je posjetio Rijeku nakon završenog studija. Piralić je brutalno pretučen u centru grada zajedno s prijateljem. Napadači su ih fizički napali uz homofobne uvrede. Matija je dobio udarce u glavu i koljeno te je nakon napada hospitaliziran u Zagrebu, gdje su otkriveni ozbiljni ozljede uključujući kompletno puknuće prednjeg križnog ligamenta. Njegov brat, koji je liječnik, minimizirao je incident, što je dodatno frustriralo Matiju. Piralić je tada svojim javnim nastupom htio skrenuti pažnju na problem nasilja nad LGBT osobama.

Zapaljene LGBTQ zastave, gradski vijećnici koji šire homofobne poruke

2021. godina je bila “plodna godina” za homofobe u Rijeci. U svibnju 2021. na društvenim mrežama je objavljen video paljenja zastave u duginim bojama koja je bila izvješena na zgradi Grada Rijeke. Četiri mladića u crnom, koristeći motku s bakljom, izveli su paljenje zastave. Autor videa je istaknuo da je to odgovor na nedavno usvojeni zakon o posvajanju djece istospolnim parovima. U isto vrijeme, saborski zastupnik i riječki gradski vijećnik Marin Miletić je u medijima lansirao ovakve poruke:

“(O navodnoj “LGBT propagandi” op.a.) Kada dječak od 14 godina, koji je ušao u adolescenciju, i misli da se zove Marin, a sutra Marina, a ako je u petak popio četiri pive, ni sam ne zna što je. Ako mu kroz sustav instruirate nešto, rodna ideologija, rod, rodna uvjetovanost itd, to je za nas sve jako upitno. Mi ćemo se boriti za kršćanske vrednote, one su naše temeljno polazište i naš pogled na svijet”

Miletić je na zadnjim parlamentarnim izborima ponovo izabran za jednog od saborskih zastupnika iz Rijeke, prema tome očito ima sugrađana koji se s njim slažu.

Zaslužuje li Rijeka svoju Povorku ponosa?

LGBT+ zajednica u Rijeci, kao i diljem Hrvatske, suočava se s izazovima i predrasudama. Parada ponosa pruža vidljivost i podršku osobama LGBT+ identiteta, čime se jača njihov osjećaj pripadnosti i samopoštovanja. Događaj bi također pružio priliku za edukaciju građana o LGBTQ+ pitanjima, smanjenje predrasuda i promjenu negativnih percepcija. Organizacija parade će privući posjetitelje i turiste, te potaknuti kulturnu raznolikost i otvorenost grada. To može dodatno doprinijeti pozitivnom imidžu Rijeke kao modernog i progresivnog grada. 

Prijavnicu za organizatora ili sudionika prve riječke Povorke ponosa možete ispuniti na linku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here