Home Vijesti Nalaz slovenskih doktora: Beba ima smrtonosan tumor opasan i za Čavajdu

Nalaz slovenskih doktora: Beba ima smrtonosan tumor opasan i za Čavajdu

193
0

Portal Index je u posjedu nalaza iz Slovenije u kojem se navodi da beba Mirele Čavajde, koja je u šestom mjesecu trudnoće, ima tumor, a navodi se i o kakvom se tumoru radi.

Kako navode slovenski liječnici, oni vjeruju da se radi o tumoru teratomu, koji je najčešći oblik tumora mozga kod fetusa i šanse za preživljavanje su kod njega vrlo niske.

Mišljenje da se radi o toj vrsti tumora nisu dali liječnici neke privatne slovenske klinike, nego najvažnije bolnice u Sloveniji – Kliničkog centra Ljubljana.

Slovenski su stručnjaci, na temelju snimke magnetskom rezonancom napravljene u Hrvatskoj, u četvrtak u svojem nalazu zaključili da se najvjerojatnije radi o teratomu, rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća. Prema opisu slovenskih stručnjaka, na snimci se jasno vide brojne lezije i ciste koje pritišću mozak.

Teratom je najučestaliji oblik raka mozga kod fetusa, a njegovi ishodi su loši.

Prema američkoj instituciji National Center for Biotechnological Information (NCBI), vjerojatnost preživljavanja fetusa s takvom dijagnozom je mala, manja od 10%, a vjerojatnost lošeg ishoda i komplikacija velika, čak i za majke kojima, zbog čestog rasta tumora, a time i glave fetusa koja je u toj dobi elastična, u većini slučajeva treba carski rez.

Beroš na presici rekao kako povjerenstvo u KBC-u Zagreb smatra da se beba treba roditi i liječiti
Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je iznio mišljenje stručnog povjerenstva KBC-a Zagreb u kojem se navodi da je u slučaju Mirele Čavajde moguće neurokirurško liječenje djeteta ako porođaj prođe dobro.

“Stručni je stav da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Naravno da nitko ne garantira uspjeh liječenja”, rekao je Beroš u izjavi novinarima nakon sjednice vlade.

Beroševo ad hoc povjerenstvo u KBC-u Zagreb sastojalo se od sedam članova – ginekologa, internističkog onkologa, neonatologa, intenzivnog pedijatra, neuroradiologa i neurokirurga i njihovo je mišljenje da je u slučaju Čavajde moguće neurokirurško liječenje djeteta ako porođaj prođe dobro.

Index je došao i do mišljenja tog povjerenstva. U njemu stoji kako je “razvidno da se radi o intrakranijskom tumoru promjera 4.3 centimetra, zasada bez znakova u drenaži likvorske tekućine”.

Navodi se i da je po rođenju djeteta “neurokirurški zahvat svakako moguć uz dobru perioperativnu i multidisciplinarnu potporu”, kao i da je moguće i specifično onkološko zbrinjavanje ako se pokaže da se radi o zloćudnom tumoru, “kao i sveobuhvatna genska profilacija tumorskog tkiva na temelju koje bi se po potrebi mogli uključiti i pametni lijekovi”.

“Tek nakon što se sazna kakva je bolest, mogu se poduzeti koraci. Taj tumor svojim položajem i veličinom nije pritisnuo likvorske putove i doveo do razvoja hidrocefalusa, što je značajno”, rekao je Beroš. Kazao je i da, ako je riječ o tumoru, treba utvrditi je li riječ o malignom ili dobroćudnom tumoru, što je moguće tek nakon što se beba izvadi, pa se onda može eventualno poduzeti neurokirurško liječenje.

No istaknuo je i da još uvijek nije sigurno da se radi o tumoru. Rekao je da bi se moglo raditi o krvarenju koje izgleda kao tumor.

Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić u reakciji na Beroševu presicu za Index je rekla kako se, suprotno navodima s presice, u nalazu sa Svetog Duha spominjao hidrocefalus.

O tome smo upitali ministra Beroša koji je rekao da je na presici govorio ono što se navodi u mišljenju povjerenstva KBC-a Zagreb.

“Riječ je o mišljenju povjerenstva. U njemu je bio Marko Radoš, naš najbolji neuroradiolog. Osobno nisam gledao slike da bih mogao donijeti svoj sud”, rekao je Beroš, koji je sam neurokirurg.

“Dok se ne uzme tkivo na analizu, ne može se znati sa sigurnošću o čemu se radi. Puno smo puta išli operirati mozak misleći da je tumor, a na kraju se ispostavilo da je hematom. Jedino analiza tkiva može dati konačan odgovor. Gledajući samo slike ne može se sa sigurnošću reći što je”, rekao je Beroš za Index.

Čavajdina odvjetnica za Index je rekla kako je ključni problem to što se odjednom spominje prijevremeni porođaj, iako njena branjenica zakonski ima pravo na prekid trudnoće.

“U zakonu piše da je prekid trudnoće dopušten ako se može očekivati da će dijete imati teške fizičke ili duševne mane. Dakle, uopće se ne radi o mogućnosti preživljavanja, nego o tome ima li teške tjelesne ili duševne mane”, rekla je za Index Jurić.

Konačnu odluku će donijeti drugostupanjska komisija koja je formirana na Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Nju čine liječnici specijalizirani za navedenu patologiju, općinski sudac i socijalni radnik.

Previous articleHoće li Vučić danas uvesti sankcije Rusiji!?
Next articleVIDEO Modrić u Madridu gleda meč između Nadala i novog Nadala

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here