Home Vijesti Napokon poznat krivac za teški oblik covida! Ovo doslovno udvostručuje rizik od...

Napokon poznat krivac za teški oblik covida! Ovo doslovno udvostručuje rizik od komplikacija i smrti!

5959
0

Poljski znanstvenici pronašli su gen koji više nego udvostručuje rizik od teškog obolijevanja od covida-19, što je otkriće za koje se nadaju kako bi moglo pomoći liječnicima da identificiraju osobe koje su najviše izložene riziku od te bolesti

S obzirom na to da je neodlučnost u pogledu cijepljenja glavni čimbenik visoke stope smrtnosti od koronavirusa u srednjoj i istočnoj Europi, istraživači se nadaju da će ih identificiranje osoba s najvećim rizikom potaknuti na cijepljenje i omogućiti im pristup intenzivnijim mogućnostima liječenja u slučaju infekcije.

“Nakon više od godinu i pol dana rada bilo je moguće identificirati gen odgovoran za predispoziciju za teški oblik bolesti”, rekao je ministar zdravstva Adam Niedzielski.

“To znači da ćemo u budućnosti moći… identificirati ljude s predispozicijom da ozbiljno pate od covida.”

Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Bialystoku otkrili su da je gen četvrti najvažniji čimbenik koji određuje koliko ozbiljno osoba pati od covida-19, nakon dobi, težine i spola.

Gen je prisutan u oko 14 posto poljske populacije, u usporedbi s osam-devet posto u cijeloj Europi i 27 posto u Indiji, rekao je Marcin Moniuszko, profesor zadužen za projekt.

Druge studije također su pokazale važnost genetskih čimbenika u tome koliko se ozbiljno razvija covid-19.

U studenome su britanski znanstvenici objavili da su identificirali verziju gena koja bi mogla biti povezana s dvostrukim rizikom od zatajenja pluća prilikom oboljenja od koronavirusne bolesti covid-19.

Previous articleKarabatić o atmosferi u dvorani i gađanju s tribina: Balkan!
Next articleOtac otkrio razloge zbog kojih je uvjeren da je Matej bio trijezan u noći nestanka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here