Home Vijesti Nastavak blokade na Filozofskom fakultetu

Nastavak blokade na Filozofskom fakultetu

169
0

U nedjelju 29. studenog 42. zasjedanje plenuma Filozofskog fakulteta u Rijeci izglasalo je daljnju 24-satnu blokadu FFRI. U studentskom priopćenju kao razlog daljnjeg nastavka blokade navode skorašnje Vladino donošenje rashodovnih stavki proračuna za sljedeću godinu.
”Podsjećamo da je Vlada na sjednici 30. listopada donijela „Odluku o izmjenama Odluke o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BIH iz sredstava državnog proračuna RH za 2009.“ kojom se po četvrti put povećava svota koja se tom Odlukom dodjeljuje. Iako među institucionalnim subjektima i projektima koji se financiraju stoji mnogo besmislenih stvari, ključno je istaknuti kako se izdvajanja povećavaju na štetu Ministarstva kulture, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Proračunski rashodi usmjereni prema MZOŠ-u manji su 3% u odnosu na prošlu godinu. U ponedjeljak se sastaje Povjerenstvo za izradu prijedloga zakona o financiranju obrazovanja. Povjerenstvo, koje postoji više od šest mjeseci do danas nije napravilo apsolutno ništa konkretno po pitanju predlaganja novog Zakona o visokom školstvu. S obzirom na činjenicu da je njegov rad tek na početku, ne shvaćamo optimizam aktualnog ministra Fuchsa, koji uvjerava javnost da će prijedlog uskoro biti izrađen. Zaključujemo da ministarstvo govori neistinu ili djeluje prema vlastitom nahođenju, a ne prema nahođenju povjerenstva. Drugim riječima, autokratski.
Prema odluci Uprave Fakulteta, od ponedjeljka, 30. studenog, Filozofski fakultet u Rijeci provodit će dislociranu nastavu. Četiri odsjeka, čiji studenti su putem provedenog izjašnjavanja podržali blokadu, odlučila su poštovati odluku istih, te ne održavaju nastavu. Dva su odsjeka ipak odlučila ne ispoštovati rezultate izjašnjavanja, te održavati dislociranu nastavu. U ovom trenutku, nesankcioniranje dolaska na takvu nastavu najavila su dva, dok se većina odsjeka nije izjasnila.”
Sutrašnji, 43. Plenum održati će se u 19 sati u predavaonici 210 gornje zgrade (Omladinska ulica 14) Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Previous articleJelušić 29. u Aspenu
Next articleSkočićev Al Arabi poražen u finalu Federation Cupa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here