Home Vijesti LNG terminal: Nijemcima prekipjelo zbog hrvatske lijenosti

LNG terminal: Nijemcima prekipjelo zbog hrvatske lijenosti

1288
4

Njemačka kompanija RWE prva je strana kompanija koja se povukla iz projekta hrvatskog LNG-a. Službeno tvrde kako su se povukli zbog trenutne revizije globalnih poslovnih aktivnosti vezanih uz LNG. RWE je posjedovao 16,69 posto vlasništva u tvrtki Adria LNG te pripadajuće rezervirane kapacitete od tri milijarde kubičnih metara plina godišnje. U tvrtki Adria LNG tvrde kako povlačenje RWE-a iz gradnje LNG terminala na Omišlju neće utjecati na daljnju realizaciju projekta.

Ako razlozi povlačenja Nijemaca ipak nisu odugovlačenje s realizacijom projekta, činjenica je da hrvatska strana, koja ima 25 posto udjela, konstantno usporava projekt.

Nakon što su im trebali mjeseci pregovaranja o tome koje će tvrtke ući u hrvatski konzorcij za LNG terminal, sada ponovno sve stoji jer nije osnovana tvrtka LNG Hrvatska.

Naime, Ina, HEP i Plinacro kao dio hrvatskog konzorcija trebali su osnovati tvrtku LNG Hrvatska koja je potom trebala postati dio tvrtke Adria LNG.

No, od toga zasad ništa jer je prije pet mjeseci prošao rok koji je ministar gospodarstva Damir Polančec dao tvrtkama da osnuju tvrtku. Takva nemarnost stvara sve veće nezadovoljstvo među stranim partnerima.

Rokovi početka gradnje LNG terminala konstantno se pomiču, a na hrvatskoj strani kao da ne postoji volja da se stvari pomaknu s mrtve točke. Za cijeli posao zadužen je ministar Polančec koji je u ovom trenutku opterećen drugim problemima. Za to vrijeme susjedi rade punom parom. Tako je prije dva dana u pogon pušten off shore LNG terminal kod Venecije. (jutarnji.hr)

4 COMMENTS

 1. Nema šta, u neodlučnosti smo “jači” i od UN-a.
  ” Čut ćemo se, ajde vidjet ćemo, dogovoriti ćemo se itd., itd…”
  Žao mi je za terminal, znam da je “Katar Gas” još 95′ želio napraviti terminal ali 14 g. i ništa ?
  Tko je kriv ?
  Župan , Vlada , EKO- Kvarner, Općina Omišalj..svi, baš svi oni su kočili taj projekt zbog svoje osobne promocije , a pod krinkom brige za : ekologiju, (Eko – Kvarner ), interese HR-a ( Vlada,SDP-ova, HDZ-ova, Mesić ), lokalnog stanovništva(Komadina ), ” a šta je sa nama ?” (Općina Omišalj ) !
  I , eto vam ga sad…svima vama !
  Svi ste krivi ako taj projekt ne uspije !
  Baš svi vi i nitko od vas ne može ispružiti prst u onog drugog !

 2. kad su svi krivi to je isto kao da nitko nije kriv. najodgovornija je državna razina vlasti, koja nema ni viziju ni plan energetskog razvoja zemlje ili podilazi raznoraznim energetskim lobijima koji nama pokusavaju utrapiti zastarjele energetske koncepte koji ne prolaze u njihovim zemljama (ugljen itd). lokalna samouprava ima pravo tražiti korist za stanovništvo koje tu živi da nam se ne dogodi kao s plinom iz istre koji se prvo transportira u zagreb pa onda mozda nama ili rafinerija koja ovdje zagadjuje, a puni zg proračun. tu se omišalj relativno dobro postavio koliko se vec moze oštro postaviti općinica te veličine. zupanija se u cijeloj priči pokazala potpuno nedorasla. zupan je tek prošle godine usvojio osnove poznavanja lng terminala, do tada je lobirao da se izgradi u splitskim bačvicama. grad rijeka, naravno, potpuno pasivan i nezainteresiran.

 3. Valjda vam je jasno, a to vam je moglo biti jasno već 15 godina da je većina hrvatskih politčara u službi i na odličnoj plaći stranih politika i ekonimija, na uštrb razvoja Hrvatske i na korist stranih ekonomija.
  tako će vam oni npr. uvujek reći da moramo biti tržišno orijentirani i moramo dopustiti ravnopravnost proizvoda na tržištu jer tako kao traži EU, pa će u marketima biti 70% uvozne robe, a dođeš npr. u Ajstriju u Korušku, tamo je u marketima70/=% proizvoda samo iz Koruške 20% iz ostale Austrije i 10% iz ostale Europe. Prvo štite svoje regionalno, pa državno a onda daju šansu i EUropskom. Carina nema zato ali cijenom i porezima i trošarinama favorizira se domaće.
  Svi su imali pravo reći što misle i EKO Kvarner i ostali i nitko nije kočio, već se u nas sve odugovlači u beskonačnost. I u veneciji i trstu za LNG su se vodile žestoke rasprave( “kočenja” ali sasdržajno i koncizno i odmjerili su se argumenti za i protiv, a u nas se raspravlja u ništa, jer ne postoji opći interes, samo privatni a političare briga samo za sebe i svoje plaće i kako zaposliti svoju rodbinu i ljude. To je bit njihovog angažmana.
  U Jugoslaviji HRvatska i Rijeka su bile pojam, svjetski pojam, a sad ni ne postoje više takoreći i to sad kad , oslobođeni tutorstva imaju slobodne ruke za sve!! I tu se vidi kolika je to pljačka i katastrofa u nas.
  Vozači turističkih autobusa voze svaki dan i po 20 sati. Ne možemo ni to rješiti a kamoli LNG terimal.

 4. Ništa, triba povuić cijev plinsku od Venecije i Trsta do nas! Ioanko nam pola plina iz Jadrana kod Pule ide talijanima po ugovoru kojim su talijani u istraživanje polja dali svoju tehnologiju. NIšta loše ne bi bilo u tome u tom, kad taj ugovor neše državne INA-e ne bi bio tajan, pa nitko ne zna koliko su talijani uložili a koliko sad dobivaju, i kolike provizije su po tom ugovoru pale i kome su pale u pijat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here