Home Mozaik Nikica Klobučar – Radio feature – radio slušaonica

Nikica Klobučar – Radio feature – radio slušaonica

148
0

Medijateka udruge Filmaktiv poziva na prezentaciju autorskih radijskih radova Nikice Klobucara koja će se održati u srijedu 16. prosinca 2009. u 20 sati, u Molekuli. U ovoj radio slusaonici posjetitelji ce imati prilike slusati inserte iz medjunarodno nagradjenih dokumentarnih radio drama i zvucnih radova, a u sklopu prezentacije autor ce govoriti o tome sto se podrazumjeva pod pojmom radio-featurea te o vlastitom radu i temama koje obradjuje. Dokumetarna radio drama specificna je umjetnicka forma koja je nastala i razvijala se u okviru Dramskog studija Radio Zagreba tijekom proteklih 40 godina, a danas je sastavni dio Dramskog programa Hrvatskog radija. Ova forma, u svijetu poznatija pod imenom radio-feature, osobiti je radio-oblik u kojem je natalozeno sveukupno radiofonijsko iskustvo i predstavlja krunu svih radijskih zanrova. Dokumentarna radio drama je prostor kreativnog radija koji se istice u moru trivijalnosti komercijalnih radio postaja koje mozemo nazvati «bla-bla dzuboks radijom». Zapljusnuti valovima toga mora, mladji slusatelji vise i ne znaju, a mozda ne mogu ni naslutiti mogucnosti koje radijski medij pruza. Dokumentarna radio drama zato obiljezava bar jedno od granicnih polja koje bismo mogli imenovati kao “radio umjetnost”.

Prvi radio feature djelo je Z. Bajsica: “Zbogom” iz 1968. godine, a u proteklih 40 godina nekolicina domacih radio featurista zasluzila je brojne nagrade i priznanja iz cijelog svijeta.

Nikica Klobucar, diplomirao je filozofiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2003. godine radi kao freelancer i vanjski suradnik Dramskog programa Hrvatskoga radija. Do sada je realizirao veci broj dokumentarnih radio drama od kojih je «Leon i Kata» 2008. godine dobila Grand Prix na 60. festivalu Prix Italia.

Organizator je Filmaktiv, a program su podrzali Ured Grada Rijeke i Ministarstvo obitelji, branitelja i medjugeneracijske solidarnosti. Ulaz je slobodan.

Previous articleNovi raspored Autotroleja, noćne linije za sada ostaju
Next articleSpašavanje Dubaija spasilo i azijske burze

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here