Home Biznis Ništa od dogovora o ograničavanju cijene plina na razini EU

Ništa od dogovora o ograničavanju cijene plina na razini EU

338
0

Zbog nesuglasica unutar Europske unije došlo je do odgode nekih odluka: ali to možda i nije veliki problem

Zemlje Europske unije još nisu postigle dogovor o tzv. price cap-u, odnosno o nametanju ograničenja na cijenu plina koji se uvozi iz inozemstva, što bi trebalo služiti za suzbijanje učinaka energetske krize i izbjegavanje poskupljenja trošak računa. Posljednji sastanak europskih ministara energetike održan je u utorak, ali nije rezultirao ničim te je još jedan zakazan za 24. studenog. Činjenica je da, čak i da je dogovor postignut tog datuma, price cap ne bi stupio na snagu odmah: morali bismo pričekati barem do proljeća, kako piše Bloomberg.

Ograničenje cijena o kojem raspravljamo, a koje je predložila Europska komisija, definirano je kao “dinamičko”: bilo bi privremeno i aktiviralo bi se samo kada se prijeđe određeni prag u cijenama na Title Transfer Facility (TTF), nizozemskom referentno tržište za trgovanje u Europi.

Mjera bi se odnosila na sav plin koji se uvozi u Europsku uniju, a ne samo na ruski, kako se isprva pretpostavljalo: hipoteza o donošenju ad hoc mjere koja bi se odnosila na Rusiju naišla je zapravo na otpor nekoliko zemalja koje su strahovale od daljnjih odmazdi. Problem je u tome što ne postoji konsenzus među europskim zemljama o gornjoj granici cijena, a mjera mora biti jednoglasno odobrena. Zemlja koja se navodno najviše protivi je Njemačka, koja ima gotovo zanemarivu domaću proizvodnju plina i koja jako ovisi o uvoznom plinu.

Komisija je također predložila uvođenje gornje granice cijena na plin kupljen za elektrane: to je takozvano “Ibersko rješenje”, s obzirom na to da je ta mjera već na snazi ​​od lipnja u Španjolskoj i Portugalu. Među zemljama članicama Unije, međutim, postoji nekoliko sumnji da takva mjera može koegzistirati s općim ograničenjem cijena.

Nedostatak dogovora na sastanku u utorak prije svega znači da neće biti većih promjena za zimsku sezonu koja uskoro počinje te da će cijena plina za sada ostati onakva kakva je na nizozemskom tržištu. Dobra je vijest da, čak i ako trenutačno nema dogovora, cijena plina već mjesecima pada sama od sebe, a ograničenje možda neće biti potrebno odmah.

Cijena plina u ponedjeljak se prvi put vratila na lipanjsku razinu, kada je Rusija počela destabilizirati tržište prekidom opskrbe europskih zemalja. Razloga je nekoliko: neuobičajeno blaga jesen koja dopušta odgodu paljenja grijača, potrošnja plina u kolovozu i rujnu ispod prosjeka prethodnih godina te ljeti puna europska skladišta koja su gotovo puna.

Previous articleDinamovci na Fejsu: Trener bez muda, taktika nula
Next articleAko vidite ovu bubu, odmah reagirajte: Umjesto da je ubijete morate ovo napraviti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here