Home Vijesti Njemačka neće donirati Leopard tenkove Ukrajini

Njemačka neće donirati Leopard tenkove Ukrajini

55
0

Berlin je rekao da još uvijek razmatra zahtjev za tenkovima kao pomoć u očekivanoj proljetnoj ofenzivi.

Njemačka je ugasila ukrajinske nade da će Berlin u petak konačno odlučiti poslati moderne borbene tenkove Ukrajini, a njemački ministar obrane Boris Pistorius tvrdi da još nema međunarodnog sporazuma o toj temi.

Govoreći izvan sastanka ministara obrane u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, Pistorius je rekao da njegova vlada još uvijek nije pristala na ukrajinski zahtjev za njemačkim tenkovima Leopard 2 kao pomoć u očekivanoj proljetnoj ofenzivi.

“Svi danas ne možemo reći kada će odluka [o potencijalnom slanju tenkova Leopard] doći i kako će ona izgledati”, rekao je novinarima.

Umjesto toga, rekao je Pistorius, dao je upute njemačkoj vojsci da “preispita” koliko i koje Leoparde bi mogla poslati, tako da vlada može “brzo djelovati” kada dođe konačna odluka.

Nekoliko europskih saveznika javno je zatražilo od Njemačke da barem da dopuštenje drugim zemljama da doniraju vlastite tenkove Leopard — što je nužan korak zbog izvoznih ograničenja za vojna vozila njemačke proizvodnje.

Pistorius je rekao da njemački kancelar Olaf Scholz još mora donijeti odluku o ovim zahtjevima.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy ponovio je svoj poziv na tenkove samo nekoliko sati prije nego što je Pistorius govorio.

Moramo ubrzati“, preklinjao je dužnosnike okupljene u Ramsteinu. Petak je bio trenutak, inzistirao je, ne za raspravu o detaljima, već za potvrdu jednog ključnog načela: kijevski partneri osigurat će svoje moderne tenkove.

“To je u tvojoj moći”, rekao je.

Kontinuirano odgađanje odluke dolazi nakon nekoliko dana zbunjujućih signala njemačkih dužnosnika o tome hoće li dopustiti da tenkovi Leopard 2 odu u Ukrajinu.

Saveznici su preklinjali Njemačku da pošalje flotu europskih tenkova Leopard snagama Kijeva. Berlin drži ključ, s obzirom na to da upravlja vlastitim skladištem Leoparda i mora odobriti donacije drugih zemalja za vozila njemačke proizvodnje.

No Scholz nije bio voljan povući potez, signalizirajući i javno i privatno da želi da SAD prvi krene i isporuči vlastite tenkove Ukrajini.

Američki dužnosnici odbili su zahtjev, ističući da bi Ukrajincima bilo teže upravljati i održavati njihove tenkove M1 Abrams. Umjesto toga, SAD šalje 100 drugih oklopnih borbenih vozila kao dio golemog paketa pomoći od 2,5 milijardi dolara.

Pistorius je tvrdio da je “pogrešno” reći da je Njemačka izolirana po tom pitanju, inzistirajući na tome da ne postoji “ujedinjena koalicija” drugih zemalja koje se zalažu za tenkove Leopard, dok Njemačka stoji “na putu”. Umjesto toga, rekao je, mnoge su zemlje “vrlo pažljivo” vagale prednosti i nedostatke takvih isporuka.

Ukrajina inzistira na tome da su joj ovi borbeni tenkovi potrebni kako bi se oduprla očekivanoj proljetnoj ofenzivi Rusije. Rat ulazi u novu fazu, s Rusima koji kopaju rovove i postavljaju mine tijekom cijele zime – dužnosnici za razvoj kažu da je potrebno više oklopnih vozila i tenkova za ukrajinske snage koje se nadaju proboju.

“Ovo je ključni trenutak”, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin otvarajući zasjedanje u Ramsteinu u petak ujutro. “Rusija se pregrupira, regrutira i pokušava ponovno opremiti”, upozorio je, dodajući: “ovo nije trenutak za usporavanje – vrijeme je za dublju pripremu.”

Nekoliko europskih saveznika odazvalo se pozivu. Velika Britanija šalje svoje tenkove Challenger 2, a Francuzi razmatraju slanje svojih tenkova Leclerc. U međuvremenu, brojne druge europske zemlje također su naznačile da će se pridružiti širokoj koaliciji za slanje Leoparda – ako Njemačka da svoj pristanak. Poljska je čak signalizirala da bi mogla djelovati sama.

Stručnjaci kažu da bi nastojanje da se doniraju leopardi iz cijele Europe bilo logistički korisno, s obzirom na to da bi se linije održavanja, obuke i opskrbe mogle zajednički organizirati.

“Poljska je spremna donirati četu tenkova Leopard 2 s 1000 komada streljiva”, stoji u izjavi koju je potpisalo devet NATO saveznika i objavljena u četvrtak. “U iščekivanju toga, uspostavit će se šira koalicija donatora tenkova Leopard 2.”

Njemačka je ostala suzdržana pred takvim sve većim pritiskom. Dok su neki visoki dužnosnici nagovijestili spremnost da barem dopuste saveznicima da doniraju svoje Leoparde, Scholz je bio stoičan, kimnuvši u znak svoje želje da pričeka SAD.

“Nikada ne radimo nešto sami, već zajedno s drugima, posebno sa Sjedinjenim Državama”, rekla je kancelarka ranije ovog tjedna na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Previous articleHoće li Hrvatska na Eurosong poslati pjesmu koja pjeva o Putinu?
Next articleMuškarac hodao s 23-godišnjakinjom koja ima tijelo osmogodišnjakinje, ljudi ga nazivaju nakazom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here