Home Najnovije Nova afera: Obersnel PBZ-u poklonio 20 milijuna kuna?

Nova afera: Obersnel PBZ-u poklonio 20 milijuna kuna?

1613
24

Teške optužbe na račun riječkog gradonačelnika u svojoj predstavci Vladi i Trgovačkom sudu iznosi bivši direktor Brodomaterijala Frane Trošelj. Prema Trošelju, štetni ugovor je sklopljen početkom 2006. godine kada je Grad Rijeka Privrednoj banci Zagreb prodao svoja potraživanja u stečaju Brodomaterijala u iznosu od 24 milijuna kuna uz zaradu banke od 2,4 milijuna kuna koliko je iznosio popust. Sama prodaja ili ustup potraživanja banci i ne bi bio čudan da isplata odobrenih sredstava nije najavljena u vrlo kratkom roku, čime je proračun Grada izgubio iznos od 2,4 milijuna kuna.

Međutim, glavna Trošeljeva optužba leži u činjenici da je banka za svega nekoliko mjeseci na osnovu otkupljenog duga stekla pravo i na naplatu zateznih kamata za razdoblje od 12.06.2000.-15.05.2006. godine i to u iznosu od preko 20 milijuna. Ta sredstva bi da nije bilo prodaje potraživanja završila u gradskom proračunu koji je, prema navodima bišeg direktora Brodomaterijala, ovim transakcijama u samo nekoliko mjeseci izravno oštećen za gotovo 23 milijuna kuna!

obersnel3
Nove optužbe protiv riječkog gradonačelnika

Zanimljivo je da je na ovakav rasplet događaja Trošelj upozoravao još u siječnju 2006. godine kada je u svom reagiranju Novom listu upozorio da Grad plaća kamatu banci za otkup duga, ali joj ‘oprašta’ 20 milijuna kuna koliki je iznos zateznih kamata za 6-godišnje razdoblje. S druge strane, gradonačelnik Obersnel je tvrdio kako Grad brine o novcima poreznih obveznika.
– Da se nismo odlučili za prodaju potraživanja, Riječani bi bili dvostruko zakinuti – za novce koje je Grad potraživao u stečajnom postupku Brodomaterijala i za barem neke veće razvojne projekte koji se tim novcem mogu financirati, izjavljivao je gradonačelnik prije 4 godine zahvalivši se Privrednoj banci Zagreb što je jedina dostavila ponudu za otkup duga. (rd)

Previous articleLinić: Špijunčina Karamarko izvršio je politički pritisak na pravosuđe
Next article“Treba proturiti priču, koja je istinita, kako iza pacifizacije Novog lista stoji naš frend Ivo!”

24 COMMENTS

 1. Dobro, a može li se znati u svrhu objektivnog informiranja od tog iznosa koliko je PBZ i naplatio ili ikada hoće naplatiti ?

 2. pa, cuj, banke su inace poznate po tome da bacaju milione u prazno, a hrvatski politicari, cak i sdp-ovi “sveci” po tome da nikad, ama ni u ludilu ne pogoduju krupnom kapitalu

 3. SDP lopovi svi do zadnjeg.. Svi rade preko veze negdje, projekti se ne rade… pogledajte …bivši Rikard Benčić ,škola ispred Tesle..sve zapušteno i prazno godinama ..užas..a onaj koji im da glas mora biti debil.

 4. Vepru je za 10 godina brljanja po rijeci isplivala afera tržnice. Sad uoči rođendana afera PBZ. Pa neka mu je 100 miljona poljubaca.

 5. hahaha i vi vjerujete bivšem glavnom direktoru Brodomaterijal-a Trošelj Frani koji radnicima NIJE isplaćivao plaću a HRANIO SE se i OBLAČIO NA RAČUN TE TVRTKE, a radnici nisu imali ni za pinku kruha

 6. i još nesto, priča se da je barba frane (trošelj) dobio 800 tisuća kuna u stečajnom postupku a da je po zaključku gradskog poglavarstva ( dakle, ne da je tu odluku donio sam Obi) upravo Grad Rijeka omogućio Frani da se prije namiri nego Grad

 7. a brižan obi, 10 godina mu odluke donose drugi. nazalost, nesposobnost ne oslobađa od odgovornosti. ako si nesposoban, ne baviš se javnim poslom.

 8. tko sjedi u gradskom vijeću? ne sjedi samo sdp na koji ste nabrijan..sjede i vaši iz HDZ-a pa su oni i donesli ovakav zaključak…..

 9. vasi iz hdz-a… ko nije za obija je odma hdz, a?. a i vidi ti se po pravopisu sta imas u glavi. ljepa nasa rvacka jezika

 10. pa u vijeću većina čini SDP koalicija i ona većinom izglasa to. bez obzira na glasdrugih stranaka, iako su svi ostali , osim sada Liste za Rijeku, skroz umreženi s ovom vlašću.

 11. i odluka da se bazen na kantridi ipak gradi iako se vidjelo da će na toj lokaciji iziskivati strašna sredstva, kao za 4 druga bazena na drugoj lokaciji, a poslje ispalo još kao za 5 i pol drugih bazena na drugoj lokaciji, i ta je odluka donesna konsenzusom, jednoglasno i svi digli ruke i pa HDZ i PGs i svi tada koji su bili.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here