Home Mozaik Novac ne donosi sreću? Novo istraživanje pokazuje suprotno

Novac ne donosi sreću? Novo istraživanje pokazuje suprotno

64
0

Istraživanje pokazuje da što više zarađujete, to ste sretniji. Ali samo pod određenim uvjetima.

Može li novac donositi sreću? Čini se da je tako, barem prema znanstvenicima koji se već neko vrijeme bave ovom temom. Još 2010. godine britanski ekonomist Daniel Kahneman objavio je analizu koja je potvrdila da će stupanj sreće biti izravno proporcionalan plaći, ali samo do 75 tisuća eura. Kad bi se dosegla ta brojka, rast sreće bi zapravo prestao. Deset godina nakon te studije, Matthew Killingsworth, istraživač na Wharton školi Sveučilišta u Pennsylvaniji u SAD-u, rekao je da sreća povezana s prihodom nema granica. Istraživanje koje danas spaja te dvije teze baca novo svjetlo na tu temu.

Kahneman i Killingsworth su, zapravo, udružili svoje misli u istraživanju, nedavno objavljenom u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, a koji je ponovno objavio Washington Post, koji dokazuje da su obojica u pravu: novac čini sreću preko svakog praga, ali mora se uzeti u obzir subjektivno stanje. Naime, istraživači su shvatili da istraživanje iz 2010. nije uspjelo izmjeriti neke važne nijanse intervjuiranih ljudi: model sreće koji se zaustavlja unutar određenog praga, zapravo, ne može se primijeniti na cijelu populaciju, već samo na onu koja najviše je nesretan ili nezadovoljan.

Za potonju kategoriju ljudi, dakle, razina sreće raste s povećanjem nečijeg godišnjeg prihoda, ali samo do određenog iznosa. Za ostatak stanovništva, međutim, razina sreće ostaje proporcionalna godišnjem prihodu bez ikakvih ograničenja. Međutim, istraživači su željeli pojasniti da novac nije sve, već samo “jedan od mnogih odlučujućih faktora sreće”. I opet: “Nije tajna sreće, ali vjerojatno može malo pomoći”.

Previous articleStrah i trepet u Moskvi, tisuće kriminalaca stiglo iz rata, mrežama kruže stravični snimci!
Next articleUnije ipak ostaju u Primorsko-goranskoj županiji!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here