Home Vijesti Unije ipak ostaju u Primorsko-goranskoj županiji!

Unije ipak ostaju u Primorsko-goranskoj županiji!

93
0

„Drago mi je da nitko s Unija ne želi otići iz Primorsko-goranske županije, što smo danas mogli čuti od svih nazočnih mještana kao i Mjesnog odbora Unija. Problema je bilo, i bit će ih, a mi smo tu da ih rješavamo. Mislim da sam jedini župan u Hrvatskoj koji ima sastanke s mjesnim odborom i vjerujem da to govori dovoljno o želji i volji za rješavanje problema”, izjavio je župan Komadina nakon sastanka.

“Većina problema s prometnom povezanošću je u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje nas, uz Jadroliniju, uvjerava da će se u narednih godinu dana osigurati kvalitetniji teretni brod i katamaran”, izjavio je župan te dodao da se rješenje prijevoza pacijenata nalazi u rukama MORH-a i Ministarstva zdravstva, budući da je trenutačni pravilnik o prijevozu hitnih bolesnika neučinkovit kada su u pitanju mali, pučinski otoci. Pravilnik zahtijeva da odobrenje daje zemaljska hitna pomoć koje na Unijama nema, a mi tražimo da odobrenje daje dispečer, kao za vozila hitne pomoći. Apeliram na ministra Beroša da promijeni pravilnik, a MORH je već pristao slijetati na Unije”, zaključio je župan.

Gradonačelnica Kučić izrazila je žaljenje što sastanku nije nazočio nitko iz ministarstva mora kao ni Jadrolinije jer je prometna povezanost temeljni uvjet života na otoku, a pogotovo na malim pučinskim otocima kakve su Unije, Ilovik, Srakane, Susak. Prenijela je i informacije s njezinih zadnjih razgovora u Jadroliniji gdje je obećano da će u narednih godinu dana za Unije uvesti noviji katamaran kao i brod za prijevoz tereta. Ocijenila je da je sastanak bio koristan jer se razgovaralo i o nekim komunalnim projektima poput uređenja protupožarnih staza, organizaciji odstrela i odvozu zaraženih koza s Unija, a Grad će nastaviti i s projektom uređenje letjelišta, a u međuvremenu dogovoreno je da Unije uđu u mrežu hitne helikopterske službe. Navela je da će se probleme s bolesnim kozama riješiti uz pomoć Lovačkog saveza PGŽ koji će ih odstrijeliti, a ovlaštena tvrtka će brinuti o zbrinjavanju.

„Vjerujem da su ovo svi problemi i kada se riješe zasigurno će poboljšati kvalitetu života na Unijama kako bi se možda na otoke počeli doseljavati i neki novi stanovnici, kako bi se taj broj povećao i možda škola stavila u funkciju. Mi smo u potrazi za još jednom obitelji s djecom koja bi se doselila na otok s obzirom da je jedna gradska nekretnina stavljena u funkciju te se nadamo da bi tako opet stavila i škola u funkciju”, rekla je Kučić.

Predsjednik Mjesnog odbora Unije Robert Nikolić izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te je izjavio kako se njime potaknulo da Unije brže i bolje krenu u budućnost. “Sada nas ima oko 40, mahom starijih ljudi i nadam se da će sve ove teme krenuti brzo naprijed, jer nas je svakim danom sve manje. Nadam se da ćemo svi skupa krenuti jednim velikim korakom naprijed i da će se svi konkretni problemi promptno rješavati već u slijedećih 5-6 mjeseci. To je bio cilj ovog sastanka, imamo jako dobru suradnju sa Županijskom lučkom upravom i nadam se da će ta suradnja nastaviti”, zaključio je Nikolić.

Josip Rerečić, jedan od stanovnika Unija koji su također bili prisutni na sastanku, zahvalio je županu i gradonačelnici na sastanku te je izjavio kako je protiv prijedloga Mjesnog odbora i javnih izjava da se Unijani žele odcijepiti od Primorsko-goranske županije o čemu su doznali iz medija. “Mi smo za bolju brodsku liniju i za bolju povezanost sa liječnikom, ali se ne želimo seliti u drugu županiju”, zaključio je Rerečić.

Uz župana i gradonačelnicu na sastanku su sudjelovali i pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija, Tanja Jović, voditeljica Odsjeka za urbanizam, komunalno gospodarstvo i gospodarenje gradskom imovinom kao i Elvis Živković, potpredsjednik Gradskog vijeća Malog Lošinja.

Previous articleNovac ne donosi sreću? Novo istraživanje pokazuje suprotno
Next articleSutra stiže spot za Mamu ŠČ!, bit će prikazan u Dnevniku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here