Home Vijesti Novac za studentski dom još nije osiguran

Novac za studentski dom još nije osiguran

956
0

Iako su prvi u Hrvatskoj trebali dobiti novi dom u prostoru kampusa na Trsatu s oko 750 kreveta, riječki studenti i dalje će biti primorani na podstanarstvo. Naime, gradnja studentskog doma trebala je, prema najavama, početi u listopadu, ali bageri u kampusu grade sve osim smještaja, koji bi, ako se pita studente, trebao prvi biti sagrađen. Sveučilište koje ima oko 16 tisuća studenata, od čega je 40 posto njih izvan Rijeke, na raspolaganju ima samo 600-tinjak kreveta u domu “I. G. Kovačić”.

Grad ne želi sam financirati

– Kakav je to kampus u kojem studenti ne spavaju? Apsolutno je nelogično da je smještaj ostavljen za kraj prve faze umjesto da bude prvi sagrađen i na to smo već nekoliko puta upozoravali – ističe predsjednik Studentskog zbora Tomislav Čengić. Dodaje da zbog premalih postojećih kapaciteta za dodjeljivanje soba u domu više nema nikakvih kriterija jer gotovo iste uvjete imaju prvi i zadnji na listi.

Iako je u novom projektu gradnje studentskih domova, kojeg je Primorac najavio upravo u Rijeci, dom na Trsatu trebao biti prvi sagrađen, Rijeku su pretekli Dubrovnik, Zagreb i Split koji su s Ministarstvom već potpisali ugovore o gradnji domova koje će zajednički financirati.

Takav dogovor u Rijeci još nije postignut, iz Ministarstva su nam odgovorili da su kontaktirali s Gradom radi pronalaska načina financiranja. No, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da Grad ne namjerava financirati gradnju studentskog doma.

– Grad u kampus, kada se uzme u obzir vrijednost zemljišta i potrebne infrastrukture, ulaže oko 13 milijuna eura. Sagradit ćemo i energetski blok za potrebe kampusa i bolnice, što je još 10-ak milijuna eura, a toliko u gradnju kampusa nije uložio nijedan grad. Financiranje studentskog doma trebaju osmisliti Sveučilište i Ministarstvo – rekao je Obersnel.

Dom gotov tek za 2 godine?

Rektor Daniel Rukavina kaže da se radi na zatvaranju financijske konstrukcije te da se nada da će do kraja godine početi radovi. – Objekti u kampusu su građeni po izdavanju dozvola pa je tako, nažalost, studentski smještaj ostao pred kraj – rekao je Rukavina. Ipak, teško je očekivati da će gradnja smještaja početi do kraja ove godine, što znači da bi u najboljem slučaju studentski smještaj mogao biti gotov tek 2010. Drugi objekti u kampusu bit će gotovi do početka sljedeće akademske godine, ali bez smještaja pada u vodu sama ideja studentskoga grada. (Jutarnji.hr)

Previous articleČetvrtfinale Kupa: Pomorac – Cibalia 1:1
Next articleLiga prvakinja: Prostejov – Rijeka 3:2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here