Home Biznis Nove tehnologije za detekciju i analizu mikro i makro plastike u jadranskom...

Nove tehnologije za detekciju i analizu mikro i makro plastike u jadranskom bazenu – NET4mPlastic

1359
0

This image has an empty alt attribute; its file name is plastic.png

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ predstavljen je projekt “Nove tehnologije za detekciju i analizu mikro i makro plastike u jadranskom bazenu – NET4mPlastic”, razvijen u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. u vrijednosti 2.478.640,00 EUR od čega se 85% financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Predviđeno trajanje projekta je do kraja lipnja 2021. godine.
Na projektu surađuje pet partnera iz Italije: Odjel za fiziku i znanosti o Zemlji Sveučilišta u Ferrari (glavni partner), Fakultet građevinarstva i arhitekture Sveučilišta u Trstu, Regija Marche, Veterinarski zavod za javno zdravstvo Abruzzo i Molise Regije i Hydra Solutions SRL te četiri partnera iz Hrvatske: Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Prosoft d.o.o. iz Rijeke. Projekt su predstavili svi partneri iz Hrvatske.

Mikroplastika je globalni problem i njena akumulacija na plažama, morskim sedimentima i morskim staništima danas je dobro poznata pojava u svijetu.
Ipak, postoje vrlo ograničeni podaci o mikrootpadu i MP u Jadranskom moru, a nedostaju kako standardni operativni protokoli za uzorkovanje, otkrivanje i kvantifikaciju mikroplastike, tako i pouzdani podaci o koncentracijama mikroplastike i sastavu polimera u morskom okolišu.
Slijedom toga, postoji potreba za poboljšanjem i razvojem metoda za smanjenje vremena i napora u identifikaciji i otkrivanju mikroplastike.

Cilj projekta NET4mPlastic je prikupiti podatke o rasprostranjenosti i sastavu mikroplastike u jadranskom bazenu, uz hrvatsko i talijansko priobalno i morsko područje.
Za stjecanje znanja o akumulaciji mikroplastike u različitim okolišnim kontekstima provodit će se usklađeni postupak uzorkovanja na četiri pilot područja u Jadranskom moru, po dva u hrvatskim i talijanskim vodama, koji će omogućiti sustavnu usporedbu razine mikroplastike na plažama, morskom okolišu i kod živih organizama.

Rezultati analiza i prikupljeni podaci pohraniti će se u integriranoj internetskoj platformi i koristiti za razvoj alata za predviđanje akumulacije mikroplastike i uspostavu sustava ranog upozoravanja na povećane koncentracije mikroplastike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here