Home Vijesti Novu godinu će obilježiti neuobičajeno visoke temperature

Novu godinu će obilježiti neuobičajeno visoke temperature

170
0

Posljednji tjedan ove godine obilježit će neuobičajena toplina.

“Samo u srijedu i četvrtak jutra će na kopnu biti hladnija od ostalih dana, mjestimice uz maglu. No, prema vikendu uz jugozapadnjak ponovno toplije, pa bi na Silvestrovo i Novu godinu dnevna temperatura ponegdje mogla opet biti iznad 15 °C. Izmjenjivat će se oblačna i sunčanija razdoblja, uz svakodnevno moguću kišu, ali samo mjestimice, povremeno i uglavnom u malim količinama, najčešće u gorju i na sjevernome Jadranu. Puhat će jugo – umjereno, povremeno i jako, a u utorak navečer na sjevernom dijelu samo prolazno bura.”, kaže za HRT meteorologinja dr. sc. Petra Mikuš Jurković.

U utorak na istoku Hrvatske većinom oblačno te i dalje iznadprosječno toplo, ujutro čak i toplije nego u ponedjeljak, ali dnevna temperatura ipak niža, od 10 do 12 °C. Mjestimice će padati kiša i zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Prolazno umjeren sjeveroistočnjak puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, pretežno oblačnoj, mjestimice uz kišu. Temperatura bez uobičajenog dnevnog hoda – jutro razmjerno toplo, a popodne postupno hladnije.

I u zapadnim krajevima oblačno i nestabilno, povremeno s kišom. Oborina će navečer prestati, na obali će okrenuti na buru, podno Velebita prolazno i jaku, pa će i more biti valovitije. Temperatura zraka u gorju od 8 do 12 °C, no prema večeri će uz sjeveroistočnjak zahladnjeti. I na sjevernome Jadranu temperatura bez izraženog dnevnog hoda, između 10 i 14 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, mjestimice uz kraća sunčana razdoblja, ali ponegdje i kišu, ponajprije u drugom dijelu dana kada lokalno može i zagrmjeti. Umjereno jugo popodne će postupno slabjeti. I dalje iznadprosječno toplo uz najvišu dnevnu temperaturu zraka i do 17 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, gdje su kraća sunčana razdoblja najvjerojatnija. Kiša će u većini krajeva danju izostati, a mjestimice će padati navečer te u noći na srijedu. Prema otvorenome moru u prvom dijelu dana puhat će umjereno jugo koje će popodne oslabjeti.”

“U srijedu vjetar na Jadranu uglavnom slab, a od četvrtka opet jača jugo. Iznadprosječno toplo vrijeme se nastavlja te će i dalje biti promjenjivo, mjestimice uz kišu, u srijedu uglavnom u Dalmaciji, potom češće na sjeveru.

I na kopnu će svakodnevno ponegdje pasti barem malo kiše, najčešće u gorju. Sredinom tjedna temperatura će biti niža, u četvrtak ponegdje uz jutarnju maglu. No prema vikendu s jugozapadnjakom opet toplije.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Previous articleSavjeti za zaštitu kose zimi
Next articleFrancuzi: Majer prelazi u Real!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here