Home Najnovije Obersnel gubi bitku na internetu?

Obersnel gubi bitku na internetu?

1942
13

U nekim medijima opjevana internet kampanja aktualnog gradonačelnika Vojka Obersnela, unatoč uloženim sredstvima ne daje očekivane rezultate. Istražili smo rejting novopokrenute Obersnelove stranice, kao i web stranice konkurentskih opcija, pomoću najpoznatijeg web pomagala za istraživanje rejtinga na internetu alexa.com ali prema brojnosti grupa podrške otvorenih na facebooku.

Globalni rejting Obersnelove web stranice www.vojko-obersnel.com je vrlo slab, tek 9.200.000. Taj rejting označava ukupni poredak web stranice po njezinoj posjećenosti na internetu. Sudeći po rejtingu, Obersnelove stranice u koje je uložen velik trud, a imaju i svoju urednicu, dnevno posjeti 10-tak osoba. Rezultat je to koji vjerojatno ne zadovoljava gradonačelnikove ambicije da biračku bazu proširi i na internet generaciju.


Slaba posjeta Obersnelove predizborne web stranice

Za usporedbu, web stranica Liste za Rijeku www.listazarijeku.com, u koju su uložena neusporedivo manja sredstva, ima gotovo 4 puta bolji rejting – 2.900.000. Zanimljivo je da od svih registriranih političkih stranaka na razini Hrvatske, bolju posjetu imaju jedino web stranice SDP-a i HDZ-a na nacionalnoj razini koje imaju rejting 1.600.000 ali i puno širu potencijalnu bazu budući da djeluju na području cijele zemlje.

Nešto slabiji rejting od Obersnelove internet stranice ima web stranica primorsko-goranskog HDZ-a – 10.500.000, slijedi Akcija mladih s 12.000.000 i PGS-ova stranica s rejtingom 16.000.000 i zanemarivom posjetom.

Iako izbori još nisu raspisani, predizborna kampanja na najpopularnijoj svjetskoj društvenoj mreži facebook je već duže vrijeme u punom jeku. I ovdje je aktualni gradonačelnik uložio velike napore kako bi iskoristio novi medij ali s dvojbenim rezultatima. Formirana je grupa za podršku Obersnelovoj kandidaturi za gradonačelnika na koju se učlanilo tek oko 350 članova. Odnedavno na facebooku djeluje i grupa ‘Riječani, zamolimo Obersnela da se NE kandidira za gradonačelnika’ koja se protivi Obersnelovoj kandidaturi i koja je u kratko vrijeme skupila čak 1.500 članova.

Na facebooku najbrojniju grupu ima Akcija mladih koju podržava čak 3.000 članova. Doduše, njihova grupa okuplja i članove iz ostatka Hrvatske ali ih je najviše iz Riječke regije. Druga po brojnosti je grupa za podršku Listi za Rijeku koja ima oko 750 članova, slijedi Forum mladih SDP-a Rijeke sa 190 članova i grupa koja podržava PGS sa svega 80 članova. (rd)

13 COMMENTS

 1. Vi ste stvarno opsjednuti Obijem! Opsjednuti da vise ne znate što bi mu podmetnuli pa se bavite nevjerojatnim glupostima. Jadno!

 2. ma brižni naš šjor Obi 🙂 s ovakvim internet potrčkalima vjerojatno igra na kartu suosjećajnosti.

 3. Pa kad Akcija mladih ne zvuči ko stranka, Lista za Rijeku također zvuči ne stranački, tako da sve u svemu – nitko nema ni pojma u što se točno učlanio… Hehe…

 4. pa jel mozete vi dati neki pametan tekst za procitat. jeste vi postovani autoru normaln covjek , zar nemate nista pametnije za napisat ili imate previse slobodnog vremena kada se bavite glupostima. mislim placaju vas da komentirate brojke koje nisata ne znace i jos da visite na facebook-u. ako vec nemate ideje o cemu pisat bolje odite na bolovanje nego ovakvo smece od teksta objavit kao vijest, a kamoli stavit pod rubrinku top vijesti.

 5. 1. prema alexi, 53.7% posjetitelja na sajt liste dolazi izvan hrvatske. http://i667.photobucket.com/albums/vv38/Rhaego/Beznaslova.jpg 😉
  2. facebook rejting grupe koji se iz nekog razloga prezentira (po svim medijima, ovo nije usmjereno isključivo na ovaj članak) kao meritoran se u previše puta pokazao kao obična glupost. sjetite se samo onih famoznih 180 000 “prosvjednika” iz grupe bando lopovska ili kako se već zvala.

  a što se tiče brojača posjećenosti, šteta što nema prikaz IP adresa kao što to ima google analytics alat koji osim ukupe posjećenosti pokazuje regije, zemlje i gradove iz kojih korisnici pregledavaju sajt. također pokazuje nove posjetitelje i one koji se stalno vraćaju. čime se (ako je ovaj članak već namijenjem da pokaže neuspjeh obijevog sajta) bitno smanjuje mogućnost nabijanja posjeta mijenjajem ip adresa. to se doduše može zaobići kontinuiranim log in-log out povezivanjem na net isdn i dial-upom (mislim da dsl to ne radi ali nisam siguran, svejedno dugo traje da se router restarta) ali onaj tko tome posveti više od 10 min je stvarno uporan i to treba radit za pare, da ne kažem kako mu treba odat priznanje 😀

 6. Mislim da to ne znači da su posjete izvan Hrvatske nego da su serveri s kojih se posjecuje izvan Hrvatske. Bilo bi zanimljivo vidjeti taj podatak za Obersnelove stranice ali imaju premalu posjetu pa im alexa ne pokazuje taj dio analize.

  Što se tiče fejsa, ja bi prije ‘bandu lopovsku’ uzeo za argument da fejs nije bez vraga, nego da je to obična glupost. Naravno da svaki član grupe ne znači zagriženog pristalicu ali facebook kao medij ima dokazani potencijal. Baš je u rijeci prosvjed bio prilično brojan s obzirom da su sjekire padale s neba. Ne bi Obersnel tu ulagao toliko truda da nema. ajde baci ovdje usporedne podatke sa google analytics ako ih imaš da usporedimo

 7. Ma odličan potez što se tiče obijeve stranice, blog nisam čitala ali na stranici ima zanimljivih stvari, pogotovo ono točno- netočno. Koliko gluposti se piše po medijima, ovo je odličan kanal za doprijeti do ljudi a pogotovo mlađe populacije. Možda i izađem na izbore ove godine!

 8. hehe, pa nije vrag da ste obiju lažirali podatke o posjecenosti webstranice? Obi, ako čitaš (a čitaš), traži od manufakture password od control panela i sam provjeravaj posjetu. nemoj dopustiti da rade magarca od tebe!

 9. @ user- slažem se i može biti da si u pravu oko fejsa ali… ufff. mi smo više zemlja prosvjednika iz fotelje hehe.

  nažalost za obijev sajt tih podataka nema. bacio sam oko na sajt jedne riječke udruge (koji nije portal niti bi ga posjetitelji trebali često posjećivati da budu informirani, ne umki niti molekula) koji ima rating 1,061,837 i omjer 92:7 hrvatskih i stranih ip adresa. vjerujem da su sajtovi liste ili obija puno zanimljiviji široj javnosti a opet je ovakav rezultat. no dobro, nisu dogu aktivni. stavio sam analyticse na 2 sajta koja se spominju u članku pa ćemo vidjeti. kooji bi prc bio da me vlastiti argument poklopi kad bi se pokazalo da nisam u pravu ha ha!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here